Festival de Pasqua de Cervera (del 17 al 26 de març)

unspecifiedEl Festival de Pasqua de Cervera arriba a la sisena edició amb tota una jornada dedicada al centenari d’Enric Granados i amb propostes molt diverses de música clàssica catalana

El Festival de Pasqua de Cervera, que ja arriba a la sisena edició, s’ha convertit plataforma i en punt de trobada del món de la música clàssica catalana. La nova edició tindrà lloc del 17 al 26 de març a diversos punts emblemàtics de la Ciutat de Cervera.

Per a aquesta ocasió, el Festival s’ha volgut presentar per primera vegada a la capital de les terres de Ponent, a la seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, per donar relleu a l’Any Granados, que s’està celebrant al llarg de tot el 2016 i també el 2017 amb l’impuls de l’Ajuntament de Lleida.

Amb la presència de representants de les diferents institucions que donen suport al Festival de Pasqua de Cervera -Generalitat de Catalunya, Diputació de Lleida, Paeria de Cervera i Any Granados-, s’han presentat els diferents eixos que conformen el Festival, fent una especial referència a la jornada commemorativa del centenari de la mort d’aquest compositor nascut a Lleida que s’ha anomenat Marató Granados, que tindrà lloc el 24 de març dia exacte de la seva tràgica mort.

El primer cap de setmana de Festival ja té un primer plat fort, el dissabte 19 de març a les 21.00 hores amb la presència de La Companyia Musical, dirigida per Josep Bonet, amb Temps de Passió a la Catalunya del Barroc. Aquest concert serà retransmès el diumenge per tota Europa en el Holy Week Music Day de les emissores de la Unió Europea de Radiodifusió. Compta amb la col·laboració de Catalunya Música i amb el patrocini de la Fundació BBVA que promou la Setmana Religiosa de Vic, on també es farà aquest concert en coproducció amb el Festival de Pasqua de Cervera.

El Festival continua el dijous 24 de març amb l’anunciada Marató Granados. Al llarg de tot el dia podrem gaudir de diversos concerts a càrrec del pianista Daniel Ligorio i del Trio Pedrell, però també amb projeccions, xerrades, presentacions, com la del CD de les obres simfòniques que ha realitzat l’OBC, i també activitats gastronòmiques inspirades en aquest compositor. Per cloure aquest dia del centenari de Granados, ho farem amb la poesia de Joan Margarit, poeta de l’amor i de la mort… i de la música. Del seu darrer llibre Des d’on tornar a estimar s’ha fet l’encàrrec d’unes cançons a cinc compositors catalans, Josep M. Guix, Albert Guinovart, Albert Carbonell, Xavier Pagès-Corella i Bernat Vivancos, que estrenaran la reconeguda soprano Ofèlia Sala, i el pianista Jordi Camell, que actuaran conjuntament amb Joan Margarit, que llegirà els seus poemes.

El Festival de Pasqua de Cervera continua divendres 25 de març amb els habituals concerts de proximitat on podrem gaudir de la veu i la tiorba de Cum Cantico i de la guitarra de Pau Figueres, de la formació Sul Tasto Sextet i del quartet de corda Cosmos en salons nobles del carrer Major de Cervera com el de Cal Raquin, el de Cal Solsona o el de Cal Duran. Tanmateix, el punt àlgid arribarà al vespre amb dos cites ineludibles. La primera, a les 19.00 hores al Paranimf de la Universitat de Cervera, amb la versió més jazzística de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell interpretant les obres musicades de Joan Margarit amb el seu fill Carles Margarit a la direcció i composició i en el que actuarà la cantant Laura Simó. Acabarem el dia, a l’Auditori Municipal a les 22.00 hores, amb un tast a les fosques de la mà del jove pianista Ignasi Cambra, que, amb el concert titul·lat “Tanca els ulls” ens convidarà a despertar l’oïda amb la degustació de productes fets per a cooperatives que treballen amb discapacitats.

Dissabte 26 de març, el Festival de Pasqua de Cervera també ha programat un contacontes familiar amb l’espectacle “Granados i l’espurna de la felicitat” a càrrec de l’actriu Clara del Ruste i del pianista Emili Brugalla. I el mateix dia, a les 21.00 hores, es clourà al Gran Teatre de la Passió amb un final sorprenent. Arnau Tordera, líder del grup les Obesses, i el contratenor Jordi Domènech protagonitzaran un espectacle que és encàrrec i estrena d’aquest Festival i que han titul·lat “Remena nena!”. Aquests dos cantants i amics recuperaran amb estil propi i molta comicitat algunes joies oblidades de les cançons de cuplet que s’interpretaven al Paral·lel de principis del segle XX. Ho faran acompanyats per l’Orquestra Terrassa 48 que lidera Quim Térmens.

En la presentació, Xavier Puig, director artístic del Festival de Pasqua de Cervera, ha declarat que “cal fer una reflexió sobre quin és el model que es vol per al futur del festival si realment és prioritari per la Paeria com estratègic per la Generalitat, mentre es continua reduint el suport pressupostari, que aquest any és de 75.000€, i si es prefereix fomentar una cultura de masses rendible i d’entreteniment o una cultura professional valenta que contribueixi a la formació humana, desperti curiositat, fomenti el sentit crític i estimuli la innovació.”

Per més informació del Festival: www.festivaldepasqua.cat