GEORGE BENJAMIN DIRIGIRÀ AL LICEU LA SEVA ‘WRITTEN ON SKIN’ AMB LA MAHLER CHAMBER ORCHESTRA (16 de març)

GEORGE BENJAMIN DIRIGIRÀ AL LICEU LA SEVA ‘WRITTEN ON SKIN’ AMB LA MAHLER CHAMBER ORCHESTRA

module_big_big_written_on_skin_teatre_gran_liceu_barcelona_2

 

 

 

 

 

Una versió semiescenificada sota la direcció de Benjamin Davis, basada en la que Katie Mitchell realitzà per a l’estrena del Festival d’Aix-en-Provence del 2012

El repartiment que es presenta al Liceu és el mateix que el de l’estrena

El Gran Teatre del Liceu representa, dimarts 16 de març en una única funció, la que és considerada “La millor òpera escrita als darrers 20 anys” -segons Le Monde-, Written on Skin, amb llibret de Martin Crimp. Serà dirigida pel propi compositor, el britànic George Benjamin, al costat de la Mahler Chamber Orchestra (MCO). Christopher Purves, Barbara Hannigan i Tim Mead encapçalen el repartiment. Serà una versió semiescenificada que anirà a càrrec de Benjamin Davis en què s’aplicarà una il·luminació especial, els cantants interactuaran a l’escenari i hi haurà un mínim d’atrezzo.

Written on Skin es va estrenar al Festival d’Aix-en-Provence del 2012, i va suscitar moltes reaccions positives per part de la crítica internacional: “Tan bon punt va acabar, ja la volia tornar a sentir”, -The Guardian-, o “La partitura és una meravella…” -The Boston Globe-. El repartiment que es presenta al Liceu és el mateix que el de l’estrena a Aix-en-Provence. Al costat de la Mahler Chamber Orchestra actuaran el baríton Christopher Purves (El Protector), la soprano Barbara Hannigan (Agnès) i el contratenor Tim Mead (Primer Àngel/el Noi), acompanyats de la mezzosoprano Victoria Simmonds (Segon Àngel/Marie) i el tenor Robert Murray (Tercer Àngel/John).

Aquesta òpera és una de les primeres obres de gran format, de qui és considerat el millor compositor del segle XXI, George Benjamin, que en els seus inicis compositius se l’havia anomenat “el miniaturista”. Deixeble d’Olivier Messiaen, Benjamin ens planteja una partitura lliure de clitxés, en una música que és capaç d’integrar tot el llegat del segle XX i projectar-se cap al XXI, debatent-se entre la consonància i la dissonància. Així, combina la tonalitat amb l’atonalitat, sense abandonar la cerca de la puresa. És interessant el fet que Benjamin incorpori instruments com esquellots, mandolines o una harmònica de vidre en una orquestra tradicional.

El llibret de Written on Skin és de Martin Crimp, amb qui Benjamin ja havia col·laborat el 2006, amb l’òpera de cambra Into the Little Hill. Adaptada d’una llegenda del trobador català Guillem de Cabestany, que s’enamorà de la dona del Senyor de Rosselló, l’obra se situa al segle XIII. Uns Àngels moderns narren la vida d’un terratinent, el Protector, i la seva submisa esposa, Agnès. L’home vol que la pròspera saga de la seva família quedi documentada en un llibre amb il·lustracions ben acolorides. És per aquest motiu que lloga el Noi, expert en l’escriptura i el dibuix, per plasmar-la al pergamí. El llibre desperta la rebel·lia de la seva submisa esposa Agnès, que sedueix l’artista i li fa canviar el contingut, per tal que el seu marit la vegi com ella és realment, fet que obre el camí a un final tràgic i cruel. Aquesta versió semiescenificada dirigida per Benjamin Davis es basa en la realitzada per Katie Mitchell en ocasió de l’estrena.

Activitats complementàries

El dia 15 de març tindrà lloc una sessió especial de “L’Artista Respon”, amb la presència de George Benjamin i membres de la Mahler Chamber Orchestra, que interpretaran peces del compositor britànic. És una bona manera d’introduir-se en el món de l’òpera contemporània, a partir d’exemples en viu i els comentaris musicals del propi compositor. De fet, aquesta sessió tindrà un marcat caràcter pedagògic, amb la participació d’alumnes de l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i membres de la JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya). L’acte serà conduït per la directora artística del Teatre, Christina Scheppelmann i es podrà accedir a les entrades de forma gratuïta prement AQUÍ https://www.koobin.com/liceu/index.php?referer=cmVmZXJlcl80Mw%3D%3D