George Kaplan del 15 de març al 9 d’abril de 2023


‘George Kaplan’, una comèdia contemporània i conspiranoica sobre el poder i la desinformació




La Bella Otero, companyia fundada per Emma ArquilluéPablo Macho Otero Yaiza Ares, porta a escena una comèdia que ha triomfat a escala mundial: George Kaplan, del dramaturg francès Frédéric Sonntag.

Una divertida història sobre conspiracions que reflexiona sobre les relacions que s’estableixen entre el poder i la ficció, la política i l’espectacle o la societat i els seus propis mites.

George Kaplan proposa tres obres en una: una ‘obra-puzzle’ que combina el naturalisme argentí, típic d’espectacles del Javier Daulte, la comèdia gamberra, a l’estil La Calòrica, o l’experimentació escènica europea, com la que fa El Conde Torrefiel. 

Després de l’èxit de Loco AmorisLa Bella Otero torna amb el seu tercer espectacle de companyia amb ganes de continuar experimentant les fronteres entre realitat ficció.

L’espectacle s’estrenarà al Teatre Tantarantana i farà temporada del 15 de març al 9 d’abril amb un repartiment format per Emma ArquilluéJoan EsteveEudald FontPablo Macho Otero i Anna Roy.


Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, o la companyia La Bella Otero, proposa a partir del 15 de març una de les obres més aplaudides, mundialment, del dramaturg francès Frédéric SonntagGeorge Kaplan. L’espectacle s’estrenarà al Teatre Tantarantana i farà temporada fins al 9 d’abril. 

George Kaplan, l’enigmàtic no-personatge creat per la CIA en una de les millors pel·lícules d’Alfred Hitchcock (North by Northwest, traduïda aquí amb el títol Con la muerte en los talones), és el fil conductor d’aquesta comèdia moderna sobre les relacions entre el poder i la ficció, la política i l’espectacle, la societat i els seus propis mites.

Una història enigmàtica i divertida que reflexiona sobre l’ús polític de les ficcions, dels relats o els missatges que rebem per exemple a través dels mitjans de comunicació, i sobre com aquests condicionen, estructuren i controlen les nostres vides, els nostres comportaments i en definitiva la nostra realitat: «George Kaplan qüestiona quin grau de ficció hi ha a les nostres vides», explica Pablo Macho Otero: «Els humans ens caracteritzem per la nostra capacitat de generar ficcions, mites, imaginaris col·lectius com les llengües, les religions, les lleis, els sistemes polítics, les normes socials, els diners… ficcions que hem generat com a espècie per poder conviure i cooperar. Qui té el control d’aquests grans relats, té el poder de controlar les masses, i per tant de manipular-les». «Com més gran és l’abast de la teva ficció, més gran és el teu poder. No és gens descabellat sospitar que la nostra realitat és la ficció d’algú amb molt de pressupost«, apunta el director i actor del muntatge, i afegeix: «Sonntag es pregunta quin paper té el teatre en aquest mon farcit de relats, on sembla que la realitat ha superat la ficció, i intenta desenmascarar a través de la ficció teatral, les ficcions que constitueixen la realitat«. 


Referents visuals de l’espectacle
Crítica política i reflexió, però sobretot, entreteniment

L’espectacle proposa tres obres en una, tres escenes protagonitzades per un grup activista clandestí en plena dissolució, un equip de guionistes a la rercerca d’un concepte per a un projecte de sèrie i el govern a l’ombra d’una gran potència enfrontant-se a un perill que amenaça la seguretat interna del país. Tres parts diferenciades  d’un mateix espectacle amb una única resposta: George Kaplan

L’espectacle, en paraules del director, «ironitza sobre la tendència que tenim com a societat a crear teories conspiranoiques de tots els relats que ens arriben». «Potser alguna d’aquestes conspiracions, que contribueixen a la desinformació massificada, existeixen, és evident que els missatges ens arriben molt filtrats pel mitjans de comunicació», comenta el director: «El que volem és mostrar que moltes vegades són simplement paranoies generalitzades i això fa que el públic, de qualsevol classe social o bagatge cultural, es senti interpel·lat i pugui riure tant dels qui estan ‘a dalt’ i controlen aquests relats, com de si mateixos en tant que són receptors d’aquests relats ‘des de baix'».

Per posar en escena aquesta comèdia La Bella Otero s’ha volgut diferenciar d’altres muntatges que s’ha fet del text dotant a cadascuna de les històries d’un codi teatral diferent, per això han pres diferents referents com el naturalisme argentí, típic d’espectacles del Javier Daulte, la comèdia gamberra, a l’estil La Calòrica, o l’experimentació escènica europea, com la que fa El Conde Torrefiel. La intenció de la companyia és tornar a l’essència de l’entreteniment més pur del fet teatral: «Volem que el públic surti de la sala amb ganes de debatre sobre l’espectacle i la seva crítica, però sobretot volem que, durant la funció, reflexionin des de l’entreteniment, el riure i la desinhibició«, diu l’actriu i fundadora de la companyia, Emma Arquillué

Entre la realitat i la ficció, el tercer espectacle de La Bello Otero

George Kaplan serà el tercer espectacle de la companyia La Bella Otero, una obra que de nou juga entre la realitat i la ficció. «Amb Loco Amoris vam portar a l’escenari l’experiència real de la relació a distància que vam tenir l’Emma i jo, sense desvelar mai què era veritat i què no; amb Enterrando a Dodot vaig intentar recrear el que hagués escrit un dramaturg de l’absurd si li haguessin encarregat un capítol de Black Mirror, i després la vaig dirigir intentant imaginar el que hauria fet un director argentí obsessionat amb la veritat escènica», explica el director. 

Informació pràctica
George Kaplan
Del 15 de març al 9 d’abril de 2023
Duració: 90 min
Teatre Tantarantana
(Carrer de les Flors, 22, 08001 Barcelona)
Entrades a la venda a tantarantana.com/production/george-kaplan/
Preu: des de 15€

Companyia: La Bella Otero
Autor: Frédéric Sonntag
Traducció i direcció: Pablo Macho Otero
Intèrprets: Emma Arquillué, Joan Esteve, Eudald Font, Pablo Macho Otero, Anna Roy
Escenografia: Yaiza Ares
Il·luminació: Silvia Valls Batalla
Ajudant d’il·luminació: Marina Resina
Espai sonor: Gerard Vidal Barrena
Ajudant d’escenografia i disseny gràfic: Elisabet Mateu
Mirada externa: Alexandre Rodríguez i Fons
Vestuari: La Bella Otero
Confecció de vestuari: Isma Rey Infante