INCERTA GLÒRIA (TNC) Sala Petita. 20/05/2015 > 14/06/2015

Sala Petita. 20/05/2015 > 14/06/2015

INCERTA GLÒRIA
Joan Sales / Àlex Rigola

incertagloriafitxa_1

 

 

 

 

 

Dramatúrgia i direcció: Àlex Rigola

Joan Sales va dedicar la major part dels seus esforços creatius a bastir el que seria la gran novel·la catalana sobre la Guerra Civil. Un retrat d’una admirable cruesa de detalls i d’una ferma duresa contra els excessos de tots dos bàndols, que sense perdre fortalesa en les conviccions ideològiques del seu autor, en cap moment evita caure en les postures maniquees que tan sovint han facilitat l’elaboració de discursos reduccionistes sobre aquell conflicte de dolorosa resolució.

L’obra mestra de Sales ressegueix la vida al front i la rereguarda a partir dels diferents punts de vista de tres joves amics que van combatre junts al front d’Aragó, i que estan alhora units i separats pel seu amor cap a dues figures femenines que viuen la realitat de les rereguardes oposades des d’aquella «incerta glòria d’un matí d’abril» —parafrasejant el vers shakespearià d’Els dos cavallers de Verona— en què l’alçament de les forces militars va desencadenar el conflicte bèl·lic.

Àlex Rigola s’acosta a les pàgines d’una de les més grans novel·les catalanes per oferir-ne la seva personal lectura escènica, en la línia de treballs anteriors com la seva aplaudida 2666 sobre la novel·la de Roberto Bolaño.

I tota la joventut no és més que la incerta glòria d’un matí d’abril, la tenebrosa tempesta travessada de llampecs de glòria, però ¿Quina glòria, Déu meu? Hi ha el despertar, i els despertars són tristos, després de les nits de febre i de desvari. Potser el pitjor de la guerra és que després ve la pau… Un es desperta de la seva joventut i li sembla haver tingut febre i desvari, però un s’arrapa al record d’aquell desvari i d’aquella febre, d’aquella tempesta tenebrosa, com si fora d’ella no hi hagués res que valgués la pena en aquest món. Jo no sóc més que un supervivent, un fantasma, no visc més que de records.

(Joan Sales, Incerta glòria)

Fitxa artística

Amb:

Nao Albet

Andreu Benito

Marcel Borràs

Aina Calpe

Joan Carreras

Laia Duran

Toni Mira

Pau Roca

Mar Ulldemolins

Dramatúrgia i direcció
Àlex Rigola

Escenografía
Max Glaenzel

Vestuari
Sílvia Delagneau

Il·luminació
Agustí Viladomat

Banda sonora
Nao Albet

So
Albert Mosoll

Vídeo
Francesc Isern
Max Glaenzel

Ajudanta de direcció
Alba Pujol

Ajudants d’escenografía
Martín Eluchans
Josep Iglesias

Documentació
Eleonora Herder

Il·lustració cos
Alejo Levis

Equip tècnic i de gestió de Heartbreak Hotel

Jordi Puig “Kai” (Producció executiva)

Punt de Fuga SL (Coordinació tècnica)

Titus Andrònic SL (Producció)

Trànsit Projectes (Producció)

Agraïments

Maria Bohigas

Happy Punt SL

Natalia Sánchez

Salvador Sunyer

Salvi Miserachs

Familia Centelles

Centro Documental de la Memoria Histórica del Ministerio de Educación

Cultura y Deporte

Producció
Teatre Nacional de Catalunya i Heartbreak Hotel

.