La fira de Sant Ponç: la festa de la saviesa popular i les herbes remeieres 11 de maig

firasantponc1_a_1

 

 

 

 

L’11 de maig és Sant Ponç, patró d’herbolaris i apicultors, i per tot el país proliferen les fires d’herbes remeieres. Una de les més famoses, per l’antiguitat, és la que es fa al carrer de l’Hospital, al Districte de Ciutat Vella. Durant tot el dia, entre les 09.00 i les 21.00, el carrer s’omple de parades on s’hi venen tota mena d’herbes remeieres i els seus derivats. S’hi pot trobar romaní, farigola, alfàbrega, menta… en diversos estats: fresc, tallat i sec, per fer-ne infusions i tisanes. També s’hi venen caramels per a la tos, coixins d’espígol, ungüents d’àrnica, sabons elaborats amb olis essencials i tot de productes de cosmètica natural i medicina alternativa. A part d’això, també hi ha moltes parades dedicades a la mel i tots els derivats: fruita confitada, melmelada i dolços tradicionals.

La mel, protagonista actual de la fira

Tot i que Sant Ponç és una fira tradicionalment dedicada a les herbes remeieres, aquests darrers temps la mel hi ha agafat molt de pes. Durant la fira es farà un concurs de mel organitzat per l’Associació d’Apicultors de Barcelona i l’Associació Catalana d’Apicultors. Per això durant tot el dia es podran fer degustacions a la parada d’aquesta entitat i també es farà divulgació de les seves característiques. A més, entre les 17.00 i les 18.00, es farà un taller per la mainada per aprendre a fer d’apicultor i extreure mel de la bresca.

Això a banda, durant el dia es faran tot de tallers i col·loquis sobre remeis naturals a la Residència d’Investigadors CSIC (carrer de l’Hospital, 64). A les 11.30 n’hi haurà un sobre ‘Especies, una fons de salut’ a càrrec de Joan Carles Rei, químic, director tècnic de l’Herbolari de Sau. I a les 18.00 el doctor. Pere Gascón, consultor sènior del Servei d’oncologia mèdica de l’Hospital Clínic n’oferirà un altre sobre ‘El càncer, com prevenir-lo i com tractar-lo’. A més, fra Valentí Serra, tot un expert en herbes remeieres, oferia un taller a les 19.00 a l’escenari de la plaça de Sant Agustí sobre les plantes de la mel.

Una fira plena d’actes tradicionals

La fira de Sant Ponç prové del temps en què es descobrí el poder guaridor de les herbes remeieres. A més, es fa a la primavera perquè és el millor moment per a treure el màxim rendiment de les propietats. Diuen que la fira actual podria ser hereva de les festes que es feien en temps remots en honor de Flora, la deessa romana de la vegetació. A partir del segle XVI la celebració pagana es va cristianitzar i es va traslladar a l’11 de maig, diada de Sant Ponç.

La llegenda de Sant Ponç diu que va arribar a Barcelona fugint dels seus perseguidors i que es va quedar sorprès de la misèria i les malalties que hi havia. Es va afanyar a preparar pocions i ungüents i aviat va ser molt popular entre els barcelonins, que li van dedicar una fira. De fet, la del carrer de l’Hospital es fa molt a prop d’on antigament hi havia el principal hospital de la ciutat, el de la Santa Creu.

Per això en el marc de la fira també es fan diversos actes tradicionals. A les 11.00 es fa una missa en honor del sant patró a l’església de Sant Agustí i després se’n treu la imatge en processó. El capellà de la parròquia fa una benedicció d’herbes que antigament hi havia el costum de posar sota el llit perquè hom creia que tenien un gran poder guaridor. Després la Unió de Sant Ponç, l’entitat que s’encarrega d’organitzar la festa, proclama la pubilla (12.00).