Les millors roses a concurs al Parc de Cervantes del 10 al 12 de maig

 

Amb les pluges de primavera i la pujada de temperatures les roses comencen a florir i engalanen els jardins amb els seus colors i olors. Aprofitant aquesta cita de la naturalesa, Barcelona organitza el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que té lloc als jardins del Roserar del Parc de Cervantes (avinguda Diagonal 708-716. Barcelona). Enguany el certamen arriba a la seva dinovena edició, i se celebra del 10 al 12 de maig.

El Roserar del Parc Cervantes és avui un dels espais verds emblemàtics de la ciutat de Barcelona, tant per la seva popularitat, la singularitat de les espècies que acull, com per l’evident bellesa de l’entorn. És un espai privilegiat que permet posar en relleu el valor botànic, estètic i pedagògic de les roses. És per això que és l’espai escollit per celebrar el Concurs Internacional de Roses Noves, adreçat a obtentors i cultivadors de noves espècies de roses. Les roses presentades a concurs han estat creades per obtentors a partir de creuaments entre rosers ja existents. Per tant, són varietats inèdites que no han estat comercialitzades encara.

Dins el certamen, també es desenvolupa un programa d’activitats adreçat a tots els públics.

Programa del Concurs

Divendres, 10 de maig
16 h: Obertura al públic del roserar Cervantes.
16 a 20 h: Obertura de la votació de la Rosa Ciutadana.
17 a 19 h: Conferència i visita guiada “La caricatura del cant dels ocells”, a càrrec de Pere Alzina, biòleg i consultor ambiental (Cal inscripció prèvia a l’espai de benvinguda i recepció del roserar)
18 a 19 h: Visita guiada al roserar (Cal inscripció prèvia a l’espai de benvinguda i recepció del roserar)
18.30 h: Concert Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona.

Dissabte, 11 de maig
10 a 20 h: Votacions Rosa Ciutadana.
10.30 a 11.30 h: Visita guiada al roserar (Cal inscripció prèvia a l’espai de benvinguda i recepció del roserar).
10.30 a 11.30 h: Demostració d’art floral, pel Gremi de Floristes de Catalunya.
11.30 a 12.30 h: Visita guiada al roserar (adaptada per a persones amb discapacitat visual) (Cal inscripció prèvia a l’espai de benvinguda i recepció del roserar).
11.30 a 12.30 h: Visita guiada al roserar, adequada per a famílies, a càrrec de Teresa Garcerán,
tècnica especialista en jardineria (Cal inscripció prèvia a l’espai de benvinguda i recepció del roserar).
12 a 13.30 h: Demostració de gastronomia amb roses, a càrrec d’Ada Parellada.
16.30 a 17.30 h: Conferència “El manteniment dels rosers”, a càrrec de Jordi Catalán.
17.30 a 19.30 h: Conferència i visita guiada “El foment de l’observació naturalista”, a càrrec
de Pere Alzina, biòleg i consultor ambiental (Cal inscripció prèvia a l’espai de benvinguda i recepció del roserar).
18 a 19 h: Visita guiada al roserar (Cal inscripció prèvia a l’espai de benvinguda i recepció del roserar).
18.30 a 19.30 h: Concert de la formació Kebyart Ensemble.

Diumenge, 12 de maig
10 a 12 h: Votacions de la Rosa Ciutadana.
10.30 a 11.30 h: Visita guiada al roserar (Cal inscripció prèvia a l’espai de benvinguda i recepció del roserar).
11 a 12 h: Visita guiada al roserar, adequada per a famílies (Cal inscripció prèvia a l’espai de benvinguda i recepció del roserar).
11.30 a 12.30 h: Visita guiada al roserar (Cal inscripció prèvia a l’espai de benvinguda i recepció del roserar).
11.15 a 12.45 h: Demostració d’art floral, a càrrec de l’Escola d’Art Floral de Catalunya.
12.45 a 13 h: Presentació i bateig de la nova varietat de Rosa ‘Artur Rigol’.
13 a 13.45 h: Lectura del palmarès 2019 i veredicte popular de la Rosa Ciutadana 2019.

Premis del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona

Atorga un total de disset premis a noves varietats de roses. Es distingeix la millor varietat de cada raça: híbrids de te i grandiflores, floribundes, paisatgistes, miniatures, entapissants i enfiladisses.
D’entre aquestes roses, la que obté més puntuació, a més, guanya el Premi Barcelona a la millor varietat d’entre les concursants. Aquestes distincions les atorga un jurat internacional d’experts d’arreu del món.
Alhora, un jurat especial format pels millors mestres perfumistes del món tria d’entre les noves varietats la que té el millor perfum. El Consell de la Gent Gran de Barcelona també fa una votació i tria la Rosa de la Gent Gran. També diverses escoles voten la seva rosa preferida, que obté el reconeixement de la Rosa de les Escoles. I totes les persones que ho vulguin poden escollir la millor varietat votant la Rosa Ciutadana, que enguany celebra la desena edició.

Totes les varietats a concurs han estat creades per roseristes a partir d’encreuaments de varietats ja existents. Són inèdites i no han estat mai comercialitzades. Per obtenir una nova varietat de rosa, els roseristes necessiten uns deu anys de feina.

Categoria oficial: premis concedits pel jurat internacional i la Comissió Permanent:

Premi al millor roser híbrid de té-grandiflora
Premi al millor roser floribunda-polyantha
Premi al millor roser miniatura
Premi al millor roser entapissant
Premi al millor roser paisatgístic
Premi al millor roser enfiladissos
Premi especial Barcelona al roser més puntuat (d’entre les cinc categories anteriors)

Premis que concedeixen les entitats i la ciutadania:

Premi de l’Associació d’Amics dels Jardins a la millor fragància
Premi de l’Associació Espanyola de la Rosa a la millor flor
Premi de l’Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics al roser més vigorós
Premi Rosa de la Gent Gran, del Consell Municipal de la Gent Gran
Premi varietat més novedosa que atorga “Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat”
Rosa Ciutadana (votació a càrrec dels visitants del parc durant els dies del certamen)

La Comissió està formada per tècnics i experts locals, i realitza una de les valoracions oficials des de la tardor i fins al mes de maig, seguint minuciosament l’evolució de la planta enviada pels obtentors d’arreu del món. Aquesta comissió puntua el vigor, el desenvolupament, el fullatge, la fragància, la resistència a les plagues, la persistència o l’interès de la flor i la novetat, entre altres. La segona valoració oficial va a càrrec del Jurat internacional i té lloc in situ en el moment de celebració del concurs. Puntua l’interès de la flor, la novetat, la fragància i l’estètica del roser.

A més un Jurat especial format pels millors Mestres Perfumistes del món tria entre les noves varietats la que presenta, segons el seu criteri, el millor perfum.

Rosa Ciutadana

Per desè any consecutiu, tots els visitants que s’apropin al roserar del Parc Cervantes, en el marc del Concurs de Roses Noves, podran tirar la seva rosa preferida i participar en la votació popular que premiarà la millor rosa en la categoria Rosa Ciutadana 2019.

Participar-hi és molt senzill: només cal observar bé les varietats concursants, i valorar els detalls que més us cridin l’atenció, com el perfum, la mida, el color, el vigor…

Quan trieu la vostra rosa preferida, escriviu el número que la identifica a l’espai que trobareu a la butlleta de participació que us lliuraran al mateix parc, i dipositeu la butlleta a l’urna destinada a la votació.

El període de votació s’inicia a les 16 h del divendres dia 10 de maig i finalitza a les 12 h del diumenge, 12 de maig. Les roses ja han estat valorades pel jurat internacional. Podeu coincidir amb la seva opinió o no.

El Roserar de Cervantes

El Roserar del Parc Cervantes és un jardí de 3,79 hectàrees que acull prop de 10.000 rosers  de 2.000 espècies diferents. Creat el 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim M.Casamor, aquest jardí mostra la història dels rosers a través d’un recorregut principal amb rosers silvestres agrupats segons l’origen geogràfic.
L’any 2009 el Roserar del Parc Cervantes va rebre el prestigiós Garden Award Excellence, atorgat per la World Federation of Rose Societies per la seva bellesa, història i valor educatiu.