La Fundació Catalunya La Pedrera presenta una exposició antològica sobre el fotògraf Gabriel Cualladó del 8 de març al 30 de juny

Arte

 

 

 

 

 

 Fotofrafia. París, 1962. © Hereus de Gabriel Cualladó

La mostra és una revisió de l’obra d’un dels gran mestres de la fotografia

Cualladó essencial es podrà visitar a partir d’aquest divendres i fins al 30 de juny a La Pedrera

La Fundació Catalunya La Pedrera ha presentat avui l’exposició «Cualladó essencial», que exhibeix el treball i la figura d’aquest destacat fotògraf a través d’una àmplia selecció de 140 fotografies. Aquesta és la primera mostra del llegat de Gabriel Cualladó de manera individual a Barcelona. «Cualladó essencial» es podrà visitar a partir d’aquest divendres i fins al 30 de juny a La Pedrera.

Comissariada pel fotògraf i professor Antonio Tabernero, la mostra proposa un recorregut per l’obra de Cualladó, un fotògraf que sempre es va considerar amateur, la producció és una de les més singulars de la fotografia, no solament per la seva dimensió poètica i per la seva extraordinària llibertat d’expressió, sinó també per la natural senzillesa amb la qual va abordar la seva interpretació del món. Tabernero ha destacat durant la presentació que “Cualladó era una bèstia de la fotografia” i que “a través de les seves imatges suggeria i mostrava elements imperceptibles per la resta, d’aquí el seu peculiar estil”.

La directora general de la Fundació Catalunya La Pedrera, Marta Lacambra, ha declarat a la roda de premsa celebrada avui que “amb aquesta exposició reivindiquem Cualladó, un personatge amb una gran discreció que traspuava poesia, honestedat i sensibilitat». L’acte ha comptat amb la participació d’Antonio J. Sánchez, subdirector de Bellas Artes de la Consejería de Cultura, Turismo y Deportes de la Comunidad de Madrid. Lacambra ha afegit que gràcies a la col·laboració entre institucions “podem seguir treballant per la cultura i per l’art, per acostar-los a tothom”.

Qui és Gabriel Cualladó?

Gabriel Cualladó (Massanassa, 1925 – Madrid, 2003) és un dels exponents més destacats del moviment de renovació de la fotografia espanyola en la segona meitat del segle XX. Autodidacte de formació, l’obra de Cualladó destaca per impregnar d’humanisme la trista realitat de la postguerra i compondre un univers propi amarat de poesia.

Cualladó va ser membre de l’històric grup fotogràfic AFAL i cofundador del grup La Palangana, abans de formar part del portal Escola de Madrid. Gran col·leccionista de fotografia, va ser, entre altres reconeixements, el primer guanyador dels Premis Nacionals de Fotografia i Medalla d’Or del Cercle de Belles Arts de Madrid.

L’època de major activitat van ser les dècades dels cinquanta, seixanta i setanta, uns anys que es reflecteixen en una de les sèries de fotografies realitzades principalment a Madrid, Paris i Astúries. En aquestes imatges, Cualladó no busca temes ni persones rellevants sinó que, amb la seva mirada més humanista, retrata escenes senzilles, sense artificis, per captar els instants de la vida quotidiana. Amics, familiars i personatges anònims conformen una atmosfera íntima i propera.

Amb aquesta exposició, la Fundació Catalunya La Pedrera continua amb la línia de la recuperació de la memòria dels fotògrafs més destacats de la segona meitat del segle XX que va iniciar amb Colita (2014), Pomés (2015), Catany (2016), Miserachs (2018) i ara, Cualladó (2019).

La Fundació Catalunya La Pedrera promou activitats culturals que fomenten les arts i el pensament i que busquen reflexionar per aconseguir una societat més justa. Promou el talent, la creació i l’educació i conserva el patrimoni natural i cultural.

Fundació Catalunya La Pedrera