La Fundació SGAE i ADETCA impulsen la tercera edició del DIA DE L’AUTOR SGAE: Una iniciativa perquè el públic vagi a veure teatre d’autors d’aquí (de l’1 al 15 de desembre)

 foto_sgae_autor_400

 

 

 

 

 

 

 

La Fundació SGAE i ADETCA impulsen la tercera edició del DIA DE L’AUTOR SGAE: Una iniciativa perquè el públic vagi a veure teatre d’autors d’aquí

Hi participen 12 socis autors de la SGAE

9 obres de teatre a 9 espais escènics de tres localitats: Barcelona, Tarragona i Igualada

S’estableix una complicitat entre l’Autor i l’Espectador: Els Autors de la SGAE paguen el 90% de l’entrada i el públic es fa càrrec del 10% restant, el dret d’autor

El Dia de l’Autor SGAE serà de l’1 al 15 de desembre

La venda d’entrades s’iniciarà demà, dimecres 16 de novembre, a través del sistema de reserva i venda d’entrades de cada teatre que forma part de la iniciativa

La Fundació SGAE a Catalunya, amb la col·laboració de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), han presentat avui, a la seu de la SGAE a Catalunya, la posada en marxa de la campanya DIA DE L’AUTOR SGAE 2016 per impulsar el consum del teatre d’autors d’aquí.

En temps de crisi cal apostar per a que la nostra dramatúrgia estigui present a les cartelleres i assegurar que arribi al públic.

 

Després de l’èxit dels dos anys anteriors, de l’ 1 al 15 de desembre

la Fundació SGAE i ADETCA organitzen la tercera edició del Dia de l’Autor SGAE.

 

Eduard Iniesta , president del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya, ha iniciat la roda de premsa explicant que «la Fundació SGAE porta tres anys en aquest projecte i volem agrair als teatres que confiïn amb els autors de la SGAE, això és molt important per nosaltres ja que l’objectiu d’aquesta iniciativa és posar de relleu el dret d’autor». Per la seva part, Bet Orfila, presidenta d’ADETCA, ha destacat que «el Dia de l’Autor SGAE és una iniciativa que ens fa molta il·lusió a ADETCA perquè incentiva que el públic vagi més al teatre, dóna valor als autors del país, i també dóna suport a les sales» i ha aprofitat per «agrair a la SGAE la col·laboració i la complicitat». En aquest sentit, Ramon Muntaner, director de la SGAE a Catalunya i Balears, ha ressaltat que «es bo que el Dia de l’Autor SGAE es vagi celebrant ja que això vol dir que els teatres programen els nostres autors». L’origen del Dia de l’Autor SGAE neix en un moment delicat per al sector de la cultura, el qual afecta tant als autors socis de la Societat General d’Autors i Editors, com també als empresaris que intenten mantenir la indústria cultural del país. Eduard Iniesta, Bet Orfila i Ramon Muntaner han recordat i insistit en que el preu de l’entrada que pagarà el públic, enguany entre 0,90 i 1,50€, és el dret d’autor de la persona que ha escrit les obres que els espectadors poden veure.

Amb aquest missatge, la campanya vol sensibilitzar també a la població en general, i en particular a l’espectador de teatre, sobre quin és el sou de l’autor (el dret d’autor), el salari dels dramaturgs de l’obra que va a veure, saber quin és el percentatge que percep l’autor del preu que es paga per una entrada.

El Consell, d’acord amb la seva voluntat de refer complicitats amb el sector cultural i buscar-ne de noves, amb la celebració del Dia de l’Autor SGAE col·labora amb el sector de les arts escèniques per promoure l’autoria original dramàtica dels autors d’aquí. El Consell considera que aquesta autoria compta amb un públic fidel però cal donar-la a conèixer més, donar-li un impuls, per a que obtingui més reconeixement i també més espectadors. El Dia de l’Autor SGAE és una manera, una via, per aconseguir que les obres de teatre originals del nostre país siguin més conegudes i reconegudes.

La venda d’entrades del Dia de l’Autor SGAE s’iniciarà demà, dimecres 16 de novembre, a través del sistema de reserva i venda d’entrades de cada un dels teatres que formen part de la iniciativa de la Fundació SGAE i ADETCA. Aquesta informació es detalla al darrer apartat del

 

Els OBJECTIUS del Dia de l’Autor SGAE són:

 impulsar el consum del teatre d’autors d’aquí

 assegurar a la presència de les seves obres a la cartellera

 contribuir a la seva difusió i apropament al públic

 col·laborar amb els empresaris de les arts escèniques

 informar i sensibilitzar l’espectador sobre el dret d’autor

 AUTORS I OBRES: Els autors, socis de la SGAE, i les obres que formen part de la iniciativa són

(per ordre alfabètic):

Josep Maria Benet i Jornet:

La desaparició de Wendy

 Lluïsa Cunillé i Eugène Ionesco:

La cantant calba al McDonald’s

 Marcos González Caballido i Ezra Moreno Escudero:

In Memoriam

 Cristina Poch:

L’aposta

 Ricard Reguant i Toni Olivé:

Pastorets Superestel

 Íngrid Teixidó:

La rateta que escombrava l’escaleta

 Jordi Vallejo:

El test

 Manuel Vázquez Montalbán i Albert Guinovart:

Flor de nit, el cabaret

 Pablo Vergne:

Animales

 TEATRES: El Dia de l’Autor SGAE compta amb la col·laboració i participació dels 9 espais escènics següents

(per ordre alfabètic):

 

Almeria Teatre (Barcelona)

 Jove Teatre Regina (Barcelona)

 La Puntual (Barcelona)

 Porta 4 (Barcelona)

Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia (Barcelona)

 

 

Sala Muntaner (Barcelona)

 

 

Sala Trono (Tarragona)

 

 

SAT! Sant Andreu Teatre (Barcelona)

 

 

Teatre de l’Aurora (Igualada)

 

REQUISITS PER FORMAR PART DEL DIA DE L’AUTOR SGAE

El

Consell de la SGAE a Catalunya i ADETCA van demanar als teatres que volien formar part del Dia de l’Autor SGAE

que les obres que tinguessin en cartellera durant aquest període, la primera quinzena de desembre de 2016, complissin els requisits següents:

1. Que l’autoria dels textos sigui d’autors socis de la Societat General d’Autors i Editors.

 

2. Les obres han de ser originals.

 

3. Les obres poden ser estrena o reposició, indistintament.

 

4. Excloses les adaptacions i traduccions.

 

5. Les obres no poden estar més de dos mesos en cartell.

 

6. La campanya es realitzarà en les funcions de dijous per a les sales que programin aquell dia, excepte aquelles sales que només programen els caps de setmana.

 

7. Les obres han d’estar programades un mínim de sis funcions, amb l’única excepció de les sales de fora de la ciutat de Barcelona que programin només en caps de setmana.

 

8. Referent a les sales on es representen les obres, aquestes han de tenir una relació normalitzada amb la Societat General d’Autors i Editors.

 

 

LES ENTRADES: L’AUTOR PAGA A L’ESPECTADOR EL 90% DE L’ENTRADA I L’ESPECTADOR LI PAGA EL SEU DRET D’AUTOR, EL 10%

Per incentivar al públic a anar al teatre, a veure les obres dels autors d’aquí, la

Fundació SGAE i ADETCA

van fixar un preu mitjà de cost de l’entrada en 15€ a excepció de les sales que tenen un preu de venda més baix.

Així, amb motiu del

 

 

Dia de l’Autor SGAE

, la Fundació SGAE, —en nom dels socis de la SGAE i autors de les obres que formen part de la iniciativa—, adquireix 100 entrades de cada sessió als teatres amb aforament superior a 100 butaques, i l’aforament complet als teatres d’aforament inferior a 100 butaques.

D’aquesta manera, doncs, els autors socis de la SGAE es fan càrrec del 90% del cost de cadascuna de les entrades, i el 10% restant (que equival al dret d’autor), és el públic qui l’aporta. Així doncs, s’estableix també un joc de complicitat entre l’autor i l’espectador.

 

Les entrades del

 

 

Dia de l’Autor SGAE

són per al públic en general. Per adquirir-les, cal consultar amb els teatres que formen part de la iniciativa perquè cada sala té el seu propi sistema de reserva i venda d’entrades.

Els teatres amb un aforament de 200 o més butaques, un cop hagin exhaurit la venda de les entrades que formen part de la campanya, poden vendre la resta al preu mig de la campanya o al seu preu normal.