La gran generació literària del 50, a fons a CaixaForum Barcelona (del 23 de març al 27 d´abril)

CICLE DE CONFERÈNCIES: DEL 23 DE MARÇ AL 27 D’ABRIL
 
La gran generació literària del 50, a fons a CaixaForum Barcelona
 
 
78761d5a-4fcc-4b4b-8ec7-5a2c04761c76
 

 

 

  • L’Obra Social «la Caixa» organitza el cicle Entre Barcelona i Madrid, la gran generació literària del 50, coordinat per l’Institut d’Humanitats de Barcelona, que pretén donar a conèixer un grup de novel·listes i poetes excepcionals en la literatura europea del segle XX, el llegat del qual està, en bona mesura, encara per descobrir i assimilar.
  • Des de Carlos Barral fins a Ana Maria Matute, passant per Juan Marsé, Jaime Gil de Biedma, Gabriel Ferrater, Juan Benet, Rafael Sánchez Ferlosio i Carmen Martín Gaite, les conferències aprofundeixen en un moment privilegiat d’intel·ligència i imaginació que va tenir lloc simultàniament a Madrid i Barcelona, propiciant un diàleg entre ambdues ciutats.

Barcelona, 17 de març de 2017. La generació del 50 o del mig segle constitueix un dels períodes més fèrtils, brillants i influents de la literatura del segle XX. Tant en la prosa com en la poesia, un grup d’escriptors –nascuts cap a finals dels anys vint o principis dels trenta– van renovar, en ple franquisme, la novel•la, la lírica i l’assaig, incorporant-se a la tradició europea i deixant a la vegada un testimoni crític tant de la realitat política i social del país com de la seva història.
 
Es tracta, a més, d’un moment privilegiat de la intel•ligència i la imaginació que va tenir lloc simultàniament a Madrid i Barcelona, que va propiciar un diàleg entre les dues ciutats la fondària i pertinència del qual es posarà de manifest al llarg d’aquest cicle de conferències impartit per reconeguts especialistes en la matèria.
 
L’Obra Social «la Caixa», en col·laboració amb l’Institut d’Humanitats de Barcelona, vol aprofundir en aquest període per donar a conèixer millor un elenc de novel•listes i poetes excepcionals en la literatura europea del segle XX. Ho farà amb cinc sessions de la mà de reconeguts especialistes en literatura contemporània.
  

CONFERÈNCIES

 
Carlos Barral i el món editorial de Barcelona 
Dijous, 23 de març, a les 19.00h
 
A més d’un poeta excel·lent i exigent, Carlos Barral va ser, al capdavant de Seix Barral, un editor combatiu i imprescindible a l’hora d’articular al seu catàleg les veus principals de la seva generació. Autors com Jaime Gil de Biedma, Juan Marsé, Juan Benet i Juan Eduardo Zúñiga van publicar algunes de les seves obres cèlebres a Seix Barral.
 
A càrrec de:
Andreu Jaume és editor i crític. Ha editat l’obra assagística de Henry James, T. S. Eliot i W. Auden, com també els diaris i la correspondència de Jaime Gil de Biedma. Publica regularment articles i ressenyes a El País, Letras Libres i La Vanguardia.
 
 
Juan Marsé i el realisme social 
Dijous, 30 de març, a les 19.00h
 
Des de la publicació l’any 1965 d’Últimas tardes con Teresa, Juan Marsé es va convertir en un novel·lista destacat de la seva generació. Va ser el creador del mite del Pijoaparte i de la Barcelona literària de postguerra, un dels espais imaginatius més perdurables de la literatura espanyola. Marsé és el gran narrador dels derrotats, el fabulista de la memòria estafada, el testimoni de la corrupció moral del franquisme.
 
A càrrec de:
Ignacio Echevarría, editor i crític, ha publicat les antologies assagístiques de Juan Benet i Rafael Sánchez Ferlosio. Actualment escriu a Revista de Libros i El Cultural.
 
 
La confabulació poètica de Jaime Gil de Biedma i Gabriel Ferrater 
Dijous, 6 d’abril, a les 19.00h
 
A més d’amics i rivals, Jaime Gil de Biedma i Gabriel Ferrater van ser dos poetes i crítics extraordinaris que, entre el 1955 i el 1968, un en castellà i l’altre en català, es van proposar renovar la poesia del seu temps incorporant-hi formes de la literatura anglosaxona. El resultat va ser una obra que ha exercit una profunda influència tant en la literatura espanyola com en la catalana.
 
A càrrec de:
 
Andreu Jaume és editor i crític. Ha editat l’obra de Henry James, T. S. Eliot i W. Auden, com també els diaris i la correspondència de Jaime Gil de Biedma. Publica a El País, Letras Libres i La Vanguardia.
 
 
El gran estil en Juan Benet i Rafael Sánchez Ferlosio 
Dijous, 20 d’abril, a les 19.00h
 
Juan Benet i Sánchez Ferlosio van renovar la prosa espanyola, buidant-la de retòrica, de lírica i de costumisme, i explorant les possibilitats de la sintaxi amb una radicalitat que no s’ha tornat a veure. Benet, amb un cicle novel·lístic impressionant ubicat al territori fictici de Región, i Sánchez Ferlosio, sobretot en l’assaig i la contribució que va fer al realisme social de postguerra, van crear obra imbatible i extraordinàriament estimulant.
 
A càrrec de:
Ignacio Echevarría, editor i crític, ha publicat les antologies assagístiques de Juan Benet i Rafael Sánchez Ferlosio. Actualment escriu a Revista de Libros i El Cultural.
 
 
La veu de les dones: Ana María Matute i Carmen Martín Gaite
Dijous, 27 d’abril, a les 19.00h
 
Ana María Matute a Barcelona i Carmen Martín Gaite a Madrid van oferir a la novel·la una introspecció psicològica i una exploració sentimental que es desconeixia en la literatura espanyola. Totes dues escriptores van construir una obra ambiciosa i tenaç que, des dels anys cinquanta fins al final de segle, va reflectir les tensions, els somnis, les frustracions i les reivindicacions de la societat d’aleshores.
 
A càrrec de:
Laura Freixas és escriptora, editora i crítica literària. Ha dut a terme una intensa tasca com a promotora de literatura escrita per dones. És fundadora i presidenta de l’associació Clàssiques i Modernes.
 
 
Entre Barcelona i Madrid, la gran generació literària del 50

Carlos Barral i el món editorial de Barcelona

Dijous, 23 de març, a les 19.00h

Juan Marsé i el realisme social

Dijous, 30 de març, a les 19.00h

La confabulació poètica de Jaime Gil de Biedma i Gabriel Ferrater

Dijous, 6 d’abril, a les 19.00h

El gran estil en Juan Benet i Rafael Sánchez Ferlosio

Dijous, 20 d’abril, a les 19.00h

La veu de les dones: Ana María Matute i Carmen Martín Gaite

Dijous, 27 d’abril, a les 19.00h

CaixaForum Barcelona

Av. Ferrer i Guàrdia, 6-8, Barcelona
 Preu: 4 € per sessió (50% de descompte per a clients de ”la Caixa”)
 Venda d’entrades: CaixaForum.com/Agenda
Entrades també disponibles a CaixaForum en horari d’atenció al públic

Servei d’Informació Obra Social «la Caixa»
Tel. 902 22 30 40
De dilluns a diumenge, de 9 a 20 hores
www.obrasocial.lacaixa.es