La Mostra d’Igualada farà enlairar el públic en la seva 27a edició (del 7 al 10 d’abril)

cartell_premsalogos_400La Mostra d’Igualada farà enlairar el públic en la seva 27a edició

La fira igualadina presenta la imatge gràfica de la propera edició, que tindrà lloc del 7 al 10 d’abril, i anuncia 13 dels 55 espectacles

· Res millor que un coet per mostrar cap a on ens portarà la 27a edició de La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil. 3, 2, 1… la maquinària ja està en funcionament i comença el compte enrere cap a les dates, que aquest any són del 7 al 10 d’abril.

Avui s’ha presentat la imatge gràfica i desvelat part de la programació. En la presentació de la 27a La Mostra, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps, ha destacat la “importància i orgull que és la Mostra, que acull 35.000 espectadors i més de 500 professionals” i ha volgut recordar que el mercat estratègic ha entrat recentment a COFAE, Coordinadora de Fires d’Arts Escèniques a nivell de l’Estat espanyol.

El cartell d’enguany és obra de l’il·lustrador i dissenyador gràfic igualadí Xavier Mula, artista reconegut amb els premis Laus Or 2014 i Junceda d’Il·lustració 2014, entre d’altres, i seleccionat en l’últim Catálogo Iberoamericano de Ilustración 2015.

Amb el cartell, Mula té la voluntat de “cridar l’atenció i despertar la curiositat a tots els públics, amb un cartell divertit i no edulcorat, amb molts detalls, que convidi a investigar tant als petits com als grans”. Mula entén la imatge “com una finestra a través de la qual els infants i els joves poden gaudir de la màgia del teatre perdent, en certs moments, la noció del que és real o una il·lusió”.

El director artístic, Pep Farrés, ha fet un avanç de la programació de la 27 edició de La Mostra i ha remarcat que un any més serà punt de trobada de les millors produccions del sector de les arts escèniques dedicades a nens i nenes, amb una programació que prepara des de fa mesos i que ha estat seleccionada d’entre més de 430 sol·licituds de companyies interessades en participar a la 27a edició. Això suposa un creixement del 34% en comparació amb l’any passat. En l’edició de 2015, La Mostra d’Igualada va comptar amb 64 espectacles (dels quals 22 eren estrenes), 117 representacions, 473 programadors i 34.800 espectadors.

El director artístic també ha posat de manifest que amb la voluntat d’obrir-se a Europa. Per aquest motiu, La Mostra enguany s’ha agermanat amb dos festivals similars: Au Bonheur des Mômes, a la població dels Alps francesos de La Grand Bornand; i per altra banda, Segni d’Infanza, que se celebra a Mantova, al nord d’Itàlia. Amb aquest agermanament s’espera compartir experiències i coneixement.

Una edició carregada d’estrenes

La 27a La Mostra és un punt estratègic pel sector de les arts escèniques infantils i juvenils, i és per això que diverses companyies escullen el mercat anoienc per celebrar-hi la seva estrena. Així, La Mostra acollirà l’estrena de Loops, el nou espectacle de la companyia sabadellenca Engruna Teatre, en què dues actrius juguen amb loops musicals en una proposta per als més petits que reflexiona sobre el pas del temps. També estrena muntatge Inspira Teatre, que oferirà en primícia l’espectacle Dibi dubi dubà, el nom de tres autòmats que, cansats d’estar oblidats i apartats en un magatzem, crearan el seu propi parc d’atraccions. Un espectacle que ha estat encapçalat pel director d’escena Martí Torras (Rhum, Les Feliuettes, Ciara).

També tres companyies de la resta de l’Estat estrenen a Igualada: és el cas de La Rous, de Granada, que proposa Hilos, en què ens parla dels camins de la vida a través d’un personatge que teixeix. També dues companyies valencianes arriben a Igualada amb noves creacions sota el braç: El teatre de l’home dibuixat, de Castelló –companyia responsable de l’aplaudit Pedra a pedra, que ha estat girant pel món 10 anys–, que estrenarà Screen Man, on el protagonista és un personatge que es podrà veure alhora a la pantalla i com a titella. Per altra banda, Bambalina Teatre Practicable, de València, oferirà un espectacle que canvia en cada representació, ja que depèn de com queden distribuïts els seus cubs per l’escenari. A Cubs, les històries poden canviar, al més pur estil dels llibres Tria la teva aventura.

Touch Clown i Accademia Perduta són dues companyies italianes que arriben a casa nostra per presentar les seves noves creacions. Els primers són un grup compost per 12 clowns que jugaran a rugbi pels carrers de la ciutat, interactuant amb els passavolants i el mobiliari urbà. L’espectacle, que té el mateix nom de la companyia, acabarà de ser creat a Igualada, on els seus membres s’instal·laran una setmana abans de començar La Mostra per fer una residència. Pel que fa a Accademia Perduta, oferirà el seu espectacle H+G, sigles dels protagonistes del conte dels germans Grimm: Hansel i Gretel. Una versió molt especial i emotiva en què tots els actors que apareixen dalt de l’escenari tenen alguna discapacitat, sigui física o mental.

L’Espai La Mostra Jove, a L’Escorxador

Enguany, es vol potenciar la part de La Mostra dedicada als joves de 12 a 18 anys. Així, s’amplia la franja d’edat jove, que l’any passat arribava únicament als 16 anys, amb un espectacle que estarà dedicat a l’alumnat de batxillerat. Una altra novetat és que en aquesta edició es centralitzaran totes les propostes dedicades al públic jove a l’espai de L’Escorxador.

Una de les obres que els joves podran veure a Igualada serà Ragazzo, de Teatre Tot Terreny, l’obra protagonitzada per Oriol Pla que ha entusiasmat crítica i públic en la seva breu estada a Barcelona, al Teatre Eòlia. També la companyia Los Moñekos ofereix el seu espectacle Amortal Combat, un muntatge de dansa contemporània estripat i carregat d’humor.

Altres propostes de la 27a La Mostra

A La Mostra d’Igualada es podran veure també altres espectacles que tenen una certa trajectòria i que esperen ampliar-la amb el seu pas pel mercat estratègic. És el cas de l’espectacle de circ Vincles, de la companyia Bover, una proposta poètica i carregada d’acrobàcies que juga amb una estructura de canyes de bambú. També hi haurà lloc per l’aplaudit Pelat de Joan Català, circ amb una càrrega emotiva molt gran que ha voltat per tot el món per la seva senzillesa i complicitat amb el públic. Enguany, algunes de les propostes de circ tindran lloc a Cal Font, un espai més ampli i adient al format dels espectacles programats que no pas la Plaça Pius XII, on l’any passat es van dur a terme les propostes d’aquesta disciplina.

La dansa també serà present a La Mostra amb MONS Dansa –exNats-Nus–, que portaran a Igualada el seu Wabi-Sabi, un espectacle que s’estrenarà el proper mes de març. Finalment, Bag Lady, de The Bag Lady Theater, mostrarà un espectacle senzill però fascinant en què una dona combatrà la seva solitud creant diversos números des dels elements més quotidians com poden ser les bosses de plàstic del súper.