La mostra manresana fa pública la seva programació artística (del 15 al 18 d´octubre)

La mostra manresana fa pública la seva programació artística

firamediterrania_cartell726-577

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tradició i modernitat es toquen pels extrems en una Fira Mediterrània protagonitzada pel projecte Pregons

Del 15 al 18 d’octubre, Manresa acollirà més de cent companyies i prop de tres-centes activitats

35 estrenes i nou coproduccions mostren la capacitat de descoberta d’una Fira que investiga més que mai la connexió entre arts escèniques i arrel

PREGONS és un nou projecte singular d’aquesta edició, amb Màrius Serra, Xavier Albertí i Carme Ruscalleda executant cadascun d’ells una intervenció especial al llarg de la Fira

Kulbik Dance i la Cobla Sant Jordi inauguraran el certamen amb la fusió de hip hop i música de cobla, mentre que La viola d’or, que commemora els 150 anys del naixement d’Enric Morera, protagonitzarà la clausura

Roger Mas (estrena absoluta del nou disc) i el guitarrista flamenc Tomatito (presentació a Catalunya del seu nou projecte) ocuparan el Teatre Kursaal les nits de divendres i dissabte

Amb noms com Asian Dub Foundation, Cheikh Lo i Ester Rada, la Fira presenta una programació musical d’alçada, amb especial atenció a les veus femenines

La Fira segueix apostant per la renovació del patrimoni cultural, la participació social i la internacionalització dels artistes catalans

14 de juliol es posen a la venda les entrades d’espectacles de pagament

. Del 15 al 18 d’octubre, la ciutat de Manresa tornarà a esdevenir l’epicentre cultural del país, posant la seva mirada a la cultura popular i les músiques del món. Més de 100 companyies i al voltant de 300 activitats ompliran la capital del Bages. D’aquesta manera la Fira vol reivindicar una cultura popular en transformació constant, un patrimoni immaterial que ens envolta des del passat, que explica el present i ens projecta al futur, i que en les seves múltiples formes s’adapta i evoluciona.

Enguany la Fira Mediterrània transforma el seu habitual projecte d’artista convidat, convertint-lo en una petita aventura mediàtica i performàtica anomenada Pregons: la Fira ha proposat a tres personalitats creatives de la vida social i cultural catalana que ens recordin la potència i la vigència de la cultura popular.

Cadascun dels pregoners, des del seu punt de vista, oferiran tres actuacions úniques, personals i intransferibles que duraran 15 minuts en tres moments diferents del certamen. El periodista i escriptor Màrius Serra serà l’encarregat d’obrir el foc: Pregó poliglot sota el paraigües d’una única llengua es podrà veure el dijous 15 d’octubre al Teatre Kursaal abans de l’espectacle inaugural. Divendres 16, el músic i director d’escena Xavier Albertí comptarà amb la seva inseparable Wanda Pitrowska, directora d’orquestra polonesa, amb qui oferirà un Pregó a dues bandes i una sola veu amb piano. I finalment la cuinera Carme Ruscalleda ha preparat un Pregó de forquilla i tovalló, que es podrà veure a la Plaça Major de Manresa el diumenge 18 d’octubre.

Inauguració i cloenda

La Fira Mediterrània obre i tanca amb dos projectes d’important simbolisme en l’àmbit de la cultura popular: en el cas de la inauguració, mostrant l’aliança entre cultura tradicional i cultura urbana; mentre que la clausura recupera patrimoni valuós, reivindicant-lo per al present i el futur. L’espectacle inaugural serà In Somni, un projecte de hip hop i cobla, en una aliança entre la companyia de dansa urbana Kulbik i la Cobla Sant Jordi, un projecte que va néixer durant la Fira de l’any passat com un laboratori. Un any després, la Fira Mediterrània presenta l’espectacle en coproducció amb el Mercat de les Flors de Barcelona, que també inaugura temporada amb aquesta proposta.

La resta de la jornada inaugural es completa amb un espectacle de circ modernista de gran format a càrrec de la companyia belga Le P’tit Bras, que presenta L’Odeur de la Sciure a la Plaça Major, i la final del Concurs Sons de la Mediterrània que tindrà lloc a la Taverna Estrella Damm.

Pel que fa a la cloenda, l’espectacle líric La viola d’or es podrà veure diumenge 18 d’octubre al Kursaal. Es tracta d’una producció especial que vol commemorar el 150è aniversari del naixement del gran Enric Morera, amb un ambiciós projecte que recupera la primera obra de sarsuela catalana escrita per a cobla i veus, i en què s’han unit la Cobla Marinada de Badalona, el cor ArsInNova i la companyia de dansa Factoria Mascaró. Comptarà amb direcció escènica de Jordi Prat i Coll i l’assessorament artístic de Xavier Albertí.

El Kursaal: Roger Mas i Tomatito

A part d’acollir inauguració i cloenda, el Teatre Kursaal serà com cada any seu de bona part dels espectacles de sala i de pagament de la Fira, i concretament de dues de les propostes més destacades en l’àmbit musical d’aquesta edició: Roger Mas i Tomatito. El cantautor de Solsona oferirà el divendres l’estrena absoluta del seu nou disc, Irredempt, sol amb una guitarra i acompanyat únicament de l’escenografia de Lluís Danès. Dissabte serà el torn de Tomatito, que amb la desaparició de Paco de Lucía actualment és, sens dubte, el guitarrista flamenc més respectat i influent del món.

Músiques del món: grans noms internacionals, grans veus femenines

La fira demostra un any més per què és considerada un punt estratègic al Sud d’Europa en l’àmbit de les músiques del món. La programació recull propostes que combinen, a parts iguals, valors de referència contrastada, noves tendències i valors emergents. Així, el certamen ofereix concerts d’artistes internacionals de primer nivell, com els veterans britànics Asian Dub Foundation Sound System –un repertori de jungle, dub, rock i hip hop fusionat amb sons tradicionals hindús-, els senegalès Cheikh Lo – estrena a l’Estat del disc Balbalou- o el quartet DakhaBrakha – barreja de melodies tradicionals de l’est d’Europa amb la teatralitat. Procedents de molt més aprop, la Mediterrània proposa descobrir un dels secrets més ben guardats del folk espanyol, el violista de roda Germán Díaz (Castella i Lleó) o Meneo, dj guatemalenc afincat a Madrid, considerat el rei de la música llatina low-fi feta amb Gameboy.

La programació posa aquest any un focus especial a les veus femenines, com l’espectacular diva del soul Ester Rada (Israel/Etiòpia), Kamylia Jubran (Palestina) -a la vegada oudista-, o la prometedora trobada entre la jove marroquina Nabyla Maan i l’aragonesa Carmen París. També La Yegros (Argentina) portarà la seva trencadora neo-cúmbia a la Taverna.

El batec dels Països Catalans

La Fira presenta també un bon grapat de grups autòctons que mostren el pols creatiu del sector al nostre país. Hi seran presents, per exemple,el valencià afincat a Catalunya Carles Dènia (amb nou disc sota el braç), el grup Oques Grasses, un dels valors en alça de l’escena mestissa, i el dj català de raggamuffin Sr. Wilson.

Donar suport a noves produccions de caràcter singular és i ha estat des de fa temps un dels objectius de la fira manresana. Aquesta any, dos dels acordionistes més emblemàtics de Catalunya, Carles Belda i Joan Garriga, ofereixen un concert que es combina amb una tast de caves; i Ovidi Popular, 20 anys! recordarà la figura d’Ovidi Montllor dues dècades després de la seva mort, amb les veus de Miquel Gil, Jordi Fàbregas, Pep Jimeno “El Botifarra”, Toni Torregrossa i Celdoni Fonoll. Per la seva banda, Germà Negre proposen un espectacle amb la Cobla Selvatana i l’Esbart Fontcoberta. A més, també es podran sentir els nou treballs de The New Catalan Ensemble (Newcat) i de la cantautora Clara Andrés.

Les arts escèniques

La confluència entre la creació escènica contemporània i la cultura d’arrel continua sent un dels leitmotiv de la Fira. En aquesta edició el programa inclou propostes atrevides de dansa que barregen disciplines, com és el cas d’El Niño de Elche i María Muñoz, que faran la presentació absoluta de Siete Lunas o la proposta d’Astrio, Sonia Gómez, Pau Puig i Pere Gumbau A vore!. La fira planteja també un laboratori amb dos dels joves de més talent de l’escena tradicional, Magí Serra i Marçal Ramón. Cadascun des del seu àmbit (dansa i música) faran un treball radicalment nou i vell al mateix temps. A més, dues companyies basques oferiran els seus espectacles de dansa: Ertza, amb El show del espectador i Organik que estrena a Catalunya Txapeldún, obra que parteix de les vivències d’un campió de pilota basca.

També hi haurà espai pel teatre i el circ: Xavier Bobés oferirà Cosas que se olvidan facilmente, una proposta no convencional per a només cinc espectadors a cada sessió i en un entorn únic. Les franceses Les Mobilettes, oferiran Café Frappé, espectacle premiat a l’Umore Azoka de Leioa. I la companyia de les illes Circ Bover oferirà el seu seductor espectacle Vincles, a partir d’elements de la terra com les canyes de bambú la sorra i la corda.

Espectacles familiars: el conte com a eix temàtic

Enguany la majoria d’espectacles familiars tenen el conte com a eix temàtic. Per exemple, la companyia teatral Ponten Pie porta a la fira Àrtica en un conte, adaptació per a nens del seu aplaudidíssim espectacle Àrtica. Els igualadins Teatre de l’Aurora a Comte Arnau basteixen una atractiva producció pròpia amb direcció de Joan Arqué. Per un altra banda, VAiVÉ & Brodas Bros presentaràn el seu nou espectacle que aprofundeix en la connexió entre música tradicional i hip hop.

Cultura tradicional: una Fira més participativa que mai

Aprofundint en la dimensió social de la cultura popular, la fira potencia la presència de molts dels col·lectius associatius que estan actualitzant contínuament el nostre patrimoni immaterial, un sector més viu i dinàmic que mai, i que avui està trobant espais de reconeixement importants. A partir d’aquest any, la fira vol dedicar una atenció especial en cada edició a un esdeveniment destacat de cultura popular, que en aquest 2015 és per la Festa Major de Vilafranca. Així, programa l’actuació d’alguns dels balls del seguici festiu vilafranquí, un dels seus elements principals: el Ball del Drac, el Ball de Pastorets, el Ball de Gitanes i els Capgrossos.

A part de Vilafranca, bona part del territori estarà representat. Hi haurà mostres del Ball de Dames i Vells de Tarragona -amb membres coneguts com Oriol Grau o Fermí Fernández-, una de les manifestacions més irreverents de la cultura popular del país; els Gegants Bojos del Carnaval de Solsona i les actuacions dels Castellers de Gràcia i els Tirallongues de Manesa, així com la representació de la Rondalla Puig-graciós de La Garriga. També els occitans Les Bethmalais seran a Manresa per mostrar danses recuperades de la vall de Bethmale i de Coserans, als Pirineus. Els esbarts tindran una presència important: hi haurà actuacions de l’Esbart Ciutat Comtal, l’Esbart Sant Cugat acompanyat del jove cantaor Pere Martínez i l’Esbart Manresà, en col·laboració amb l’Orfeó Manresà i el grup de l’Ebre Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. La colla Xàldiga, associació organitzadora del Correfoc de Manresa, oferirà també un espectacle de foc.

Art i transformació social

La Fira continua prestant atenció als projectes que vinculen arts escèniques amb transformació social, com una peça clau de la cultura popular contemporània. Un d’ells és 5 days to dance, al qual un centenar d’alumnes de l’IES Pius Font i Quer de Manresa es dedicaran durant cinc dies –vuit hores cada dia- a ballar. Per la seva banda, la performer Ada Vilaró estarà asseguda durant 24h seguides sense descans a la Plana de l’Om, interaccionant amb el públic i amb diferents col·lectius del territori per potenciar el carrer com a lloc de trobada. La companyia igualadina Farrés Brothers estrenaran El silenci d’Hamelín, una versió molt particular del conte del flautista, que introdueix als nens en el llenguatge de sords. Altres projectes en aquest àmbit s’incorporaran a la programació durant les properes setmanes.

L’activitat professional de la Fira Mediterrània

Més enllà de la seva part artística, la Fira Mediterrània de Manresa és un mercat, i la seva zona de negoci és la Llotja. Situada al Museu de la Tècnica de Manresa, tornarà a ser un important nucli de trobada professional.

Durant dos dies, se celebraran a la Llotja les jornades professionals que abordaran enguany les potencialitats de la cultura en els àmbits social, patrimonial, urbanístic, econòmic i comunitari. Els professionals podran veure diversos showcases, càpsules artístiques pensades específicament per facilitar el contacte entre compradors i venedors. A més, diverses trobades de xarxes nacionals i internacionals tindran lloc a La Llotja, com ara el II Wine&Fest Forum, un congrés de festivals de músiques del món i folk procedents d’arreu del planeta. La fira també treballa cada any per la internacionalització dels artistes programats, amb els speed datings, una fórmula de trobades ràpides entre operadors, que han tingut molt d’èxit a les darreres edicions i que enguany creix; o amb la convocatòria de l’International Network Meeting, pont de trobada d’artistes catalans amb programadors internacionals.

Internacionalització: Mediterrània aposta per un nou projecte euroregional

La Fira Mediterrània de Manresa ha dissenyat un Pla d’Acció Estatal i Internacional per aquest 2015 que preveu ampliar horitzons amb nous camps d’acció i renovar els principals acords d’edicions anteriors. En aquest sentit, destaca el projecte Fòrum euroregional Patrimoni i Creació, aprovat per la Euroregió Pirineus Mediterrània i en el qual quatre agents de l’eix occità/català/balear treballaran junts per eixamplar l’espai comú social, cultural i lingüístic que els uneix. Aquest nou pla es completa amb la consolidació dels principals acords de treball dels darrers anys, amb països/regions com ara Algèria, Alemanya, Itàlia, França, Portugal, el País Valencià, les Illes Balears, el País Basc, l’Aragó i Castella i Lleó, entre d’altres. A tall d’exemple, , la relació iniciada l’any passat amb la prestigiosa entitat francesa Foundation Rouyamount permetrà la presència als seus cicles del guitarrista català Juan Gómez Chicuelo.

La Taverna Estrella DAMM, epicentre de la Fira

Des de l’any passat, la Taverna de la Fira es va renovar i canviar d’ubicació. L’emblemàtic espai del certamen manresà es va traslladar a una vela de gran format al cèntric Pati del Casino, sota una nomenclatura nova, Taverna Estrella Damm – Cuines del Món, i va esdevenir un dels espais centrals de la fira. En aquesta edició, la fira aposta més que mai per l’oferta gastronòmica amb el creixement del seu Mercat de Cuines del Món, ara ubicat també al mateix pati rodejant la Taverna. S’hi podrà trobar una variada oferta gastronòmica de països diferents (incloent també diversos food trucks) així com una àrea de pícnic.