La novena edició del festival d’arquitectura de Barcelona, serà els dies 27 i 28 d’Octubre de 2018.

 1_youtube_video_cover_copy

Presentació

DESVESTIM L’ARQUITECTURA
L’arquitectura és molt més que la seva aparença estètica, és art i és funcionalitat, però, el que és més important, és una suma d’espais estructurats i ordenats que tenen la capacitat d’emocionar-nos.
Però quina és la imatge mental que tenim d’una obra arquitectònica? La imatge primigènia és la façana, l’element compositiu o el vestit que més la identifica, i el que està més sotmès a estils i modes. Enguany, desvestim l’arquitectura de més de 200 edificis, per descobrir-vos-en els interiors i promoure el coneixement arquitectònic des de l’experiència vivencial dels seus espais.

Desvestir l’arquitectura és el que van fer els arquitectes europeus al començament del segle xx, desvestir-la d’ornamentació per pensar-la a escala humana i social. Aquí, durant la II República, un grup d’arquitectes catalans, el GATCPAC, va iniciar l’arquitectura moderna a Catalunya en portar aquests ideals d’avantguarda; volem reivindicar-los en el marc de l’Any Europeu del Patrimoni, incloent els edificis d’estil racionalista que van dissenyar dins la programació del 48h Open House BCN 2018.

En aquesta novena edició del festival, volem reflexionar sobre la importància de l’experiència arquitectònica en l’aprenentatge de l’arquitectura i la necessitat de traspassar el límit de la façana per comprendre l’espai construït. Ho fem canviant gràficament l’aparença de sis edificis icònics de les sis ciutats que hi participen aquest any, amb vestits d’un altre estil o funció: l’Arc de Triomf i l’ajuntament de Barcelona, amb vestits racionalistes inspirats en el tema de l’any; l’Escola Municipal de Música Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet, amb un mur cortina de vidre; la Biblioteca de Can Manyer de Vilassar de Dalt, que vestim amb la increïble rajola hidràulica de l’interior; el vestit de la Torre de la Creu de Sant Joan Despí s’empelta de la casa Melnikov de Moscou per reivindicar un Jujol racionalista i avançat al seu temps; l’edifici de Capitania del Port de Badalona el vestim amb mosaics romans de Baetulo, i a l’Hospitalet de Llobregat vestim l’Hotel Toyo Ito com si fos una xemeneia del passat fabril de la ciutat.

Si l’arquitectura ens explica també el potencial –social, de cohesió territorial i de respecte al medi ambient d’una època–, les seccions del festival ens mostren exemples de les respostes arquitectòniques que donen les nostres sis ciutats a aquests temes. A la secció Open Social, un projecte de sensibilització social per mitjà de l’anàlisi del fet arquitectònic, oferim itineraris adaptats per a la inclusió de públic i onze activitats inclusives d’usuaris, com, per exemple, a Badalona, l’itinerari El nou Sant Roc, de polígon a ciutat. Enguany, l’Open Green, la secció que destaca projectes pensats amb criteris de sostenibilitat mediambiental, inclou disset activitats; volem destacar-ne el recorregut en bicicleta per l’Eix Besòs i la reforma dels antics jutjats de l’Hospitalet en el centre de formació i innovació de Planeta. I, per la seva banda, l’Open Infraestructures ens proposa visitar vint instal·lacions que han donat o donen suport al desenvolupament de la ciutat i al seu creixement econòmic i social; les novetats d’enguany són les cotxeres de Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet, i les del Tram, a Sant Joan Despí.

Com a novetat de l’any, tenim una línia de programació que reivindica l’aigua com a agent generador de vida i del paisatge construït a l’àrea metropolitana de Barcelona, tant des del punt de vista tècnic com artístic. Us oferim vint activitats, entre les quals destaquem dues aproximacions ben diferents de l’arquitecte Arata Isozaki: la reforma i l’ampliació de Casaramona i La ciutat de l’aigua; i el Museu Agbar de les Aigües, un bon exemple de conservació del patrimoni industrial modernista.

Què hi ha al darrere de les façanes de les nostres ciutats? En teniu la resposta el cap de setmana del 27 i 28 d’octubre, descobrint l’arquitectura de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Vilassar de Dalt, Sant Joan Despí, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat. Tot gràcies als més de mil voluntaris (arquitectes, usuaris i propietaris, guies i suport) que la desvesteixen per a vosaltres.