Marco Mezquida inaugura les Jazz Sessions de L’Auditori amb el seu aclamat Els Somnis de Ravel a partir del 16 de novembre

Marco Mezquida inaugura les Jazz Sessions de L’Auditori amb el seu aclamat Els Somnis de Ravel

 

 

Les Jazz Sessions acolliran 22 projectes aquesta temporada i estrenen el Retrat d’artista dedicat a Django Bates

 

El versàtil pianista de jazz, improvisador i compositor Marco Mezquida inaugura aquest dijous (Sala 2. 21h) les Jazz Sessions de L’Auditori d’aquesta temporada. Mezquida proposa endinsar-nos en un viatge oníric per l’imaginari musical i personal de Maurice Ravel; un somni a través de la modernitat del seu llegat i l’eclecticisme de les músiques que el van seduir: del classicisme francès als virtuosos romàntics; de l’experimentació amb la música popular a la influència dels seus contemporanis i l’efervescència del jazz.

 

Al costat del percussionista Aleix Tobías i el cellista Martín Meléndez, Marco Mezquida ofereix una recreació personal i única de la música del genial Ravel: l’impregna de groove, l’expandeix a través de la improvisació i li insufla textures de la música contemporània.

 

Els somnis de Ravel, és un encàrrec de L’Auditori que es va estrenar el 20 de febrer de 2016 dins els projectes Revisitingsa la Sala 3. L’obra va ser rebuda amb una entusiasta acollida per part de crítica i públic, i va captivar tant a audiències aficionades al jazz com a la clàssica.

 

Marco Mezquida torna ara a L’Auditori per presentar oficialment l’enregistrament en format d’àlbum del seu homenatge a Maurice Ravel en un concert que es fa en col·laboració amb el 49 Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, que aquest any li dedica un Retrat d’Artista.

 

22 projectes i Django Bates com a protagonista

L’Auditori consolida, així, l’aposta pel jazz amb les Jazz Sessions, una programació estable que aquesta temporada presentarà 22 projectes que van del free jazz al jazz més tradicional passant pel flamenc fusió.

 

La gran novetat de la temporada és l’estrena del projecte Retrat d’Artista que cada any permetrà descobrir una figura de referència internacional en les seves diferents facetes. El primer retrat el protagonitzarà el compositor i pianista,Django Bates que començarà amb una xerrada que oferirà ell mateix sobre la seva música i com entén ell la relació entre composició interpretació i improvisació. Seguint amb la seva vessant pedagògica la temporada següent es programarà el concert del projecte Loose Tubes després d’una setmana de treball amb la Big Band de l’ESMUC. La cirereta del pastís serà la presentació a L’Auditori del seu darrer treball amb ECM, l’endemà de l’estrena mundial al Wigmore Hall.

 

Dins les Jazz Sessions L’Auditori aposta per la nova creació i pels encàrrecs a través dels anomenats Revisitings que ofereixen una nova mirada al repertori clàssic o a enregistraments imprescindibles de la història de la música passant-los pel prisma del jazz.

 

Un dels encàrrecs destacats de la temporada és el del jove pianista i compositor resident a Boston, Toni Vaquer, que destaca en una fantàstica nova generació de músics de jazz del país. Vaquer “revisitarà” el Quartet per a la fi dels tempsd’Olivier Messiaen, amb big band. Un altre dels encàrrecs serà el del bateria Ramon Prats, actiu imprescindible de l’escena free de Barcelona i que, el 2014, es va emportar tres dels premis de l’AMJMM de Catalunya, com a músic de l’any i millor disc, entre d’altres. L’encàrrec és “revisitar” el mític àlbum Ok Computer de Radiohead. Amb aquesta proposta s’inicia una nova línia d’encàrrecs que parteix d’enregistraments històrics esdevinguts clàssics. El tercer encàrrec el liderarà Jordi Matas, com a membre del grup de rock experimental Seward. El punt de partida d’aquesta nova partitura serà Jesus Christ Superstar, l’òpera rock de Lloyd Webber, i formarà part també de la programació Escenes perquè incorporarà una part escènica important a càrrec de Jordi Oriol.

 

La programació de jazz es completa amb tres grans noms del jazz d’avantguarda: Peter Evans, Mats Gustatfson i Agustí Fernàndez. El jazz també serà protagonista de la setmana dedicada a l’Emergents Barcelona Music Festival dins del qual actuaran a L’Auditori els nous exponents del gènere en col·laboració amb l’ESMUC, el Conservatori del Liceu, Joventuts Musicals de Catalunya i el Taller de Músics. Passaran per L’Auditori Pentatomic Band, Esmuc Jazz Project, Juan Antonio López, Max Villavecchia, Antonio Navarro i ESMUC Free Ensemble, entre d’altres. No faltarà el ja tradicional Vermut Jazz, amb noms més consagrats com el del saxofonista Martí Serra, els llegendaris De Diego Brothers o el supertrio d’Ignasi Terraza, Horacio Fumero i Jordi Rossy, entre molts d’altres.

 

Sonets de Joguina, la proposta de jazz del Servei Educatiu

Com la resta de programacions de L’Auditori, les Jazz Sessions també disposen del seu espectacle familiar que, a més, és una de les estrenes de la temporada. Sonets de Joguina és un revisiting en què el guitarrista Santi Careta revisita en clau de jazz obres escrites per a piano que compositors de diverses èpoques i estils han dedicat als nens. Cançons de bressol, contes musicats, estudis de piano per a mans petites, evocacions d’infància de Schumann, Mompou, Debussy, Mendelssohn, Blancafort, Granados, Marie Jaell o Dora Pejacevic. El projecte es convertirà també en un CD Llibre amb una proposta pedagògica de Violant Olivares per a cada obra per poder treballar la música en família. Les il·lustracions del llibre CD són de la Txell Darné.

 

image013