MUNT DE MOTS 2015 VI FESTIVAL DE NARRACIÓ ORAL DE BARCELONA (del 19 al 24 d´octubre)

MUNT DE MOTS 2015
VI FESTIVAL DE NARRACIÓ ORAL DE BARCELONA

 

cabecera

 

 

 

Introducció

Del 19 al 24 d’octubre se celebrarà la sisena edició del Festival de Narració Oral de Barcelona, el Munt de Mots. Enguany comptarem amb prop de 50 activitats realitzades per més de 20 narradors/es d’arreu del món, en més de 30 espais de la ciutat de Barcelona. La intenció és poder oferir una gran festa d’imaginació, seducció i creativitat que només s’aconsegueix amb la paraula dita a través de la narració oral de contes per a infants i adults.

Arribem, a aquesta sisena edició, amb l’esperança d’estar consolidant un projecte que va néixer amb el prop sit de promoure l’art de la narració oral a Barcelona. Amb una amplia oferta d’espectacles per al públic familiar, infantil i adult, una exposició d’il·lustracions, conferències, documentals, concursos i tallers d’alta qualitat, per a un públic creixent i cada dia més coneixedor i exigent. Ens avalen els més de 15.000 espectadors i prop de 400 activitats realitzades en les anteriors edicions.

Organitzat pel Centre Cívic Pati Llimona i l’Associació Munt de Paraules, el Festival compta amb el patrocini del Consorci de Biblioteques de Barcelona, els Centres Cívics i Culturals de Barcelona, l’Institut de Cultura de Barcelona i la Sala Luz de Gas. Així mateix comptem amb el suport de 103 micro-mecenes i 1 supermecenes (Iris González) que van participar de la nostra campanya de Verkami. Així mateix compta amb el suport de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, les Biblioteques de Gavà, l’Asociación Cultural Gallega de Barcelona, el Bar Pla de la Calma, Casa Amèrica Catalunya, Centre d’estudis musicals María Grever, Contes a l’Astrolabi, Contes i Cuentos, Grup Las Lindas, Llibreria Pebre Negre, Museu de la Música, Hostel 306 Arts & Culture, Naocat.com, Red Internacional de Cuentacuentos, Taller de les Arts de Palau-solità i Plegamans, Teatre El Almazen i el Teatre Tantarantana.

També col·laboren amb el Festival el Diari Digital de Cultura Núvol.com, Ràdio Molins de Rei, la productora Aedo Social Films, les editorials Ekaré, Edelvives, Baula, Libros del Zorro Rojo i Libros de las Malas Compañías.

Munt de Mots oferirà espectacles de narració oral tradicional i experimental i sobretot ens farà riure, ens commourà, ens farà reflexionar…

 

La inauguració

Les activitats del festival s’iniciaran el dilluns 19 d’octubre a la tarda, per al vespre tindrà lloc la inauguració – d’entrada lliure – que es farà a la Sala Luz de Gas el dilluns 19 d’octubre a las 20:00h. Comptarà amb l’actuació dels diferents contacontes vinguts d’arreu (Camerún, França, Veneçuela, Marroc, Itàlia, Col mbia, València, Múrcia, Galícia, Madrid, País Basc i Catalunya) que intervindran en aquesta edició com a petit tast del que serà el Festival.

Tindrem com a convidats a la Coral Americat que amenitzaran la vetllada amb les seves cançons i himnes.

 

 

El director

Rubén Martínez Santana
Nascut a Caracas (Veneçuela) i llicenciat en Comunicació Social per la Universitat Central de Veneçuela (1990). Va ser guardonat al seu país amb el Premio Nacional de Narrativa Breve (1995), els Premi Nacional de Cuentos para Niños (1998), i de “Texto Informativo para Niños” (1998), entre d’altres. Actor de planta del grup ALTOSF, desde 1991. Va ser coautor i actor de la sèrie infantil per a televisió Juana la Iguana (Menció d’honor del The Film Council of Greater Columbus, Ohio, 1996).

Rondallaire desde 1984, va ser pioner del movimient de narración oral a Veneçuela (grup “Cuentos bajo la Sombra”) i va contribuir en la creació del moviment de narradors orals a Xile (1993-1994) i del movimiento de grups de narradors a Catalunya (2002-2008). Ha actuat en festivals de Col mbia, Egipte, Israel, Grècia, Argentina, Xile, Alemanya, Holanda, França, Martinica i tot l’estat espanyol. A Barcelona va participar del F rum de les Cultures 2004, i en teatres com el Llantiol i el Teatre Romea. És Premi de Dramatúrgia Ambiental (1990); Premi de Dramatúrgia Infantil Aquiles Nazoa (1998) i la seva obra “La Viuda de Pérez” va rebre el Premi Municipal de Teatre (1991). La seva pera breu “Campana de Silencio” també va rebre el Premi Teatre Infantil Nacional (1992).
Ha publicat diferents llibres de contes, poesia i teatre per a infants i joves a Veneçuela: “Magos Ranas, Puertas y Sucesos Menores” (Litterae 1995), “El Libro de los Libros” (Isabel de los Ríos 1998), “Dragones y Telones” (Comala 2000), “Carruselimbo Circus Mágica” (Isabel de los Ríos 2000), “Sopotocientos Problemas Difáciles” (Isabel de los Ríos 2004), “Un gato en una esquina” (El Nacional, 2006) i finalment el seu poemari “Coquitos” (Isabel de los Ríos 2009), que va rebre el Premi del Centre Nacional del Llibre al Mejor Libro Infantil del año en Venezuela (2009). El primer llibre que va publicar a l’estat espanyol va ser “47 ideas para una novela” (editorial Palabras del Candil, 2008). També ha publicat els seus contes al diari El Tiempo (Bogotá, 1990); El Mercurio (Santiago de Chile, 1993); El Nacional (Caracas, 2002) i en diferents revistes com “El Espantapájaros” (Colombia, 1995), “Letras” (Caracas, 1991-96) i també va col·laborar amb “Le Monde Diplomatique” (en espanyol) (2007) entre d’altres.
El seu perfil polifacètic el va dur a editar quatre discos “El Diario de Darío” (1995); “Babilonia D.F” (1999) nominat en els Premis Venezuela Pop n’ Rock (2000), “La Ópera del Silencio” (2001) i “Calicanto” (2009). Va dirigir el grup de teatre Altosf Barcelona (2002-2007) amb el que va estrenar diferents obres. Ha treballat com a titellaire amb el grup “Etcétera Teatro” en el muntatge de “Pere i el LLop” del Gran Teatre del Liceu de Barcelona (2008), i també en el programa de TVE “Los Lunnis” (2006). En el mateix programa va escriure l’obra teatral “Lucrecia y los Lunnis”, estrenada al Teatre Tívoli el desembre de 2006. Va fer de guionista pel programa MIRASATELE, d’IB3 (2006) i per al programa nordamericà per a nens Computoys (2006-2007).
Ha donat classes del mètode altosf a Maastricht, Holanda (2002-2006). Imparteix tallers i conferències sobre narració oral en Centros Cívics, a la UAB (Primavera 2004 y 2005), la Universitat Jaume I (Maig 2003), el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (2005), la Federació de Treballadors de L’Ensenyament d’UGT (2007), Centres de Recursos Pedag gics (2005-2007) i és professor del programa Atrapa la Paraula, del Consorci de Biblioteques de Barcelona, des de 2002. Desde 2003 coordina el Cuentod@s, l’espai lliure per narrar i escoltar contes, al Centre Cívic Pati Llimona. Viu a Barcelona des de l’any 2001. I des de l’any 2010 dirigeix el Festival Munt de Mots.

 

El públic com a principal actor

Un any més, el festival s’ha proposat implicar al públic fent-lo participar de l’art de la narració. És per aquest motiu que s’oferiran tres espais oberts a la participació per tal que tot aquell qui vulgui explicar un conte ho pugui fer. Sense guió i sense programació prèvia!

El primer d’aquests espais, Narrín Narrán, és un dels espais que regularment ja funcionen a la nostra ciutat i on tothom podrà participar amb les seves hist ries, sense guió previ i sense avisar. Serà el 21 d’octubre a les 19’30h a l’Espai Antoni Miró Pires.

Un altre espai de les mateixes característiques és el Cuentod@s. Tot aquell qui vulgui es podrà acostar al Centre Cívic Pati Llimona el vespre del dia 22 d’octubre a les 20:30h i podrà pujar a l’escenari a explicar la hist ria que vulgui davant d’un públic entregat.

Finalment, el divendres 23 d’octubre, els qui s’acostin al Centre Cívic Torre Llobeta també podran gaudir del plaer de sentir el caliu del públic mentre narren una hist ria. Per qui ho desitgi també podrà assistir, simplement a escoltar les hist ries que s’hi narrin. L’espai serà dinamitzat pel grup Las Lindas.

Contes als Hospitals

La sisena edició del festival ha volgut acostar-se als hospitals per portar la màgia contes als infants i joves que no estan passant per gaire bons moments. És per aix que el dijous 22 d’octubre diferents narradors desfilaran amb les seves hist ries per l’Hospital Clínic, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital Sant Joan de Déu.

Un munt d’il·lustracions

Enguany repetim un dels clàssics del nostre festival. Es tracta de l’exposició participativa 2.0. La idea és senzilla: un grup d’il·lustradors estarà caçant imatges en les diverses activitats del festival. Imatges de cada sessió, dels contes narrats, de detalls… Els il·lustradors faran volar els seus pinzells i s’aniran afegint a l’exposició virtual dia a dia. “Munt d’Il·lustracions” presentarà obres noves cada dia a muntdemots.org. La nit de cloenda del Festival, l’exposició estarà acabada i la gent podrà seguir-la consultant online.

El Festival surt a l’exterior

Aquest any el Festival torma a sortir de la ciutat per donar-se a conéixer i acostar les narracions a diferents poblacions de la província. Aquest és el cas de Gavà, que acollirà sessions a la Biblioteca Josep Soler Vidal i la Biblioteca Marian Colomé. També oferiran sessions el Bar Pla de la Calma de Cardedeu, el Teatre de la Vila de Palau-solità i Plegamans, la Biblioteca Can Sumarro de l’Hospitalet de Llobregat i la Roca Umbert, Fàbrica de les Arts de Granollers.

Concurs #InstaMots
Convidem al públic a fer fotos de les activitats del Festival, i a pujar-les a Instagram, amb l’etiqueta #instamots. La fotografia amb més “Likes” guanyarà un lot de contes que es lliurarà a la cerim nia de cloenda del Munt de Mots 2015, al Centre Cívic Pati Llimona. (El Festival es reserva el dret d’utilitzar les imatges concursants per a promocionar-se, sempre citant-ne als autors/es)

Un festival d’anada i tornada i el CuentaeLinguae

Enguany el Festival duu com a lema “Tradició i Literatura: viatges d’anada i tornada”, l’objectiu és explorar les moltes hist ries que relacionen narració oral, literatura i les diferents tradicions. Així desexplicarem hist ries tradicionals, vincularem contes amb fonts literàries i aprofundirem en els contes de viatges.

Tampoc faltarà en aquesta edició del festival el CuentaeLinguae. I és que els contes es poden entendre encara que no es conegui la llengua en la que són narrats: francès, euskera, alemany, anglès… Aquest espectacle políglota, que va ser una experiment de la primera edició, ha esdevingut una de les sessions de més èxit del Munt de Mots.

La cloenda

L’acte de cloenda tindrà lloc al Centre Cívic Pati Llimona, el dissabte 24 a partir de les 22:30h. Serà una gran festa, una llarga sessió de contes, quasi una marató, que, en canvi, es fa molt curta en la veu d’alguns dels contacontes que hauran participat al Munt de Mots 2015: 3LíosTrío (Itàlia – Col mbia – Catalunya), Matías Tárraga (Múrcia), Albert Estengre (Catalunya), Itziar Rekalde (País Basc), Ali el Aziz (Marroc), Ferran Martín, Vivim del Cuentu… i molts més! Tots ells tornaran a contar, amb l’alegria de la trobada i la certesa de que es tornaran a veure ben aviat. És una ocasió perfecta per veure en acció a alguns dels millors narradors del festival! Ja estàs convidat… vindràs a acomiadar-te?

Gairebé tots els espectacles que ofereix el Munt de Mots són gratuïts excepte en comptades ocasions. Es recomana consultar el programa a la web www.muntdemots.org per tal de no perdre’n detall.

El VI Festival de Narració Oral Munt de Mots 2015 és una perfecta oportunitat per gaudir de la saviesa i la màgia que neixen en nosaltres, cada cop que ens reunim, grans i petits, joves i avis, convocats per l’ancestral convit del “Hi havia una vegada…”.

MÉS INFORMACIÓ A INTERNET I XARXES SOCIALS

Web del festival www.muntdemots.org 

Twitter
www.twitter.com/muntdemots
@muntdemots
Etiqueta #muntdemots

Facebook
www.facebook.com/FestivalMuntdeMots
Youtube
http://www.youtube.com/festivalmuntdemots