Mysteria. Els secrets desvetllats” fins al 23 de febrer al Museu del Modernisme Català

mysteria

Mysteria. Els secrets desvetllats”

Fins al 23 de febrer al Museu del Modernisme Català es poden veure els resultats de les anàlisis científiques fetes a diverses obres d’art del centre

Gràcies a la col·laboració amb el grup de recerca de la UPC Actio, Arte y Ciencia, que du a terme anàlisis científiques, de traçabilitat i investigació en obres d’art, s’ha fet possible la primera exposició temporal del Museu del Modernisme Català: Mysteria. Els secrets desvetllats, oberta al públic fins al 23 de febrer.

L’anàlisi de reflectometria infraroja a què s’han sotmès les obres de la col·lecció del museu en revela la bellesa oculta. El resultat final són 12 quadres d’artistes com Laureà Barrau, Gaspar Camps, Ramon Casas, Roman Ribera o Antoni Utrillo, entre d’altres, en què el visitant pot apreciar el procés artístic de l’obra: dibuixos preliminars, correccions, elements eliminats, penediments o restauracions que en el seu moment van sofrir els quadres i que cent anys després veuen la llum gràcies a l’unió entre la bellesa artística i el rigor científic.

El procés revela, així mateix, elements dels quadres que no estan a la vista, com ara claus, inscripcions o altres marques ocultes amagades que constitueixen documents històrics importants. Una mostra que vol acostar d’una manera inusual i fascinant el caràcter i la personalitat dels protagonistes del Modernisme.

Data de finalització:

23/02/2014

Museu del Modernisme Català

C Balmes, 48

De dilluns a dissabtes de 10:00 h a 20:00 h
Entrada general de: 10 e

Jubilats, estudiants i grups: 8.50 e

Nens de 0 a 4 anys: Gratuït

diumenges i festius de 10:00 h a 14:00 h

Mysteria presenta allò ocult al llarg de més de cent anys. Gràcies a un projecte de recerca, amb la col·laboració d’Actio, Art i Ciència, de la Universitat Politècnica de Catalunya, s’ha sotmès a l’anàlisi dereflectometria infraroja els quadres de la col·lecció del museu, del que s’ha fet una selecció.

A les 12 obres seleccionades es pot descobrir allò que es troba sota de les capes pictòriques. Es tracta de revelar el procés artístic que el pintor porta a terme a través d’una sèrie de passos, com els dibuixos preliminars i la seva quadrícula, correccions, elements eliminats, penediments, així com restauracions a què s’ha sotmès alguna de les obres.

També es presenten els elements d’un quadre que no estan a la vista, petites claus i documents amagats com ara segells, inscripcions o etiquetes de les diverses exposicions en què es van presentar les esmentades obres. Aquests constitueixen documents històrics molt importants, que confirmen les dades ofertes per diversos historiadors, que completen una anàlisi més detallada dels quadres.

L’exposició mostra l’estudi al què s’han sotmès obres de Laureà Barrau, Pere Borrell, Joan Brull, Gaspar Camps, Ramon Casas (3 obres), Josep Cusachs, Baldomer Galofré, Joan Llaverias, Roman Ribera i Antoni Utrillo. Una valuosa informació que ens acosta d´una manera inusual i fascinant a la personalitat i caràcter, de vegades atrevit i a vegades perfeccionista, dels protagonistes del Modernisme.