Parsifal 13/14 al Foyer del Liceu el 9 de gener

untitled

Parsifal 13/14: un viatge en el temps i en l’espai
Un espectacle de Carlus Padrissa (La Fura dels Baus)

Parsifal es va estrenar l’any 1882 al Festival de Bayreuth, la ciutat alemanya on es representen des de l’any 1876 les principals òperes de Richard Wagner.

El 31 de desembre de 1913 el Liceu es va avançar una hora i mitja a la resta de teatres europeus que van estrenar Parsifal l’1 de gener perquè en el seu testament, Richard Wagner havia prohibit que es representés fora de la ciutat de Bayreuth fins 30 anys després de la seva mort.

En molts teatres europeus es va programar l’òpera per aquest dia, però al Liceu es va iniciar la representació la vigília i degut a la diferència horària (s’anava una hora avançat respecte als altres països d’Europa) el Liceu va ser la primera ciutat on es va representar per primer cop oficialment Parsifal.
La funció es va iniciar a les 22:25 del 31 de desembre de 1913 i es va acabar a les 5 de la matinada de l’1 de gener de 1914. Després de l’estrena d’aquella primera representació, al Liceu se n’han fet 108 funcions

L’espectacle Parsifal 13/14
Per commemorar el centenari d’aquella primera representació al Liceu, teatre de reconeguda tradició wagneriana, s’ha programat un espectacle al Foyer del Liceu el 9 de gener a les 20:00h.

Amb fragments de l’òpera de Wagner, s’ha creat un espectacle multimèdia de La Fura dels Baus amb la intervenció del baríton Cristopher Robertson en el paper d’Amfortas, que serà acompanyat al piano per Véronique Werklé

El baix Matti Salminen, amb 40 anys de representacions a l’esquena del personatge de l’òpera Gurnemanz hi serà present virtualment i el llegendari tenor català Francesc Viñas, que fou Parsifal a l’estrena del Liceu, també hi tindrà un protagonisme a través de les imatges de l’audiovisual que Carlus Padrissa, de La Fura del Baus, ha ideat per aquest espectacle.

A l’espectacle es projectaran escenes d’algunes de les 108 funcions de l’òpera representades al Liceu i d’altres documents gràfics i audiovisuals a l’entorn de l’obra. També tindrà un protagonisme especial una gran forn on un flequer prepararà pa en directe, que juntament amb un got de vi podran gaudir els espectadors un cop acabat l’espectacle, emulant algun dels elements claus de l’obra wagneriana.

La Comissió de Música del Cercle del Liceu és l’organitzador d’aquest espectacle que durarà una hora i que compta amb la col•laboració principal del Gran Teatre del Liceu. Comptarà també amb la participació de l’Ópera de Colonia, la revista Ópera Actual, el forn de pa artesà Triticum, el Palau de la Música Catalana, la Filmoteca de Catalunya i Fidelio Artist Comunicació.

Foyer del Gran Teatre del Liceu, 9 de gener de 2014 a les 20h.
Durada aproximada: 1 hora.
PREU DE L’ ENTRADA: 35€*
*Se servirà una copa de vi i pà al finalitzar l’ espectacle.