Programa de Barcelona Novel.la Històrica

Barcelona_novela-historica

 

BARCELONA NOVEL·LA HISTÒRICA –
Primera edició –

El present és fugisser: ara hi és, ara ja no hi és. El futur és encara inexistent, ningú no l’ha vist, malgrat que tothom pretén coneixe’l. El passat és l’únic que sembla sòlid, ja construït, ja perfecte, només a l’espera de descobrir-lo. Del passat, sembla que qui se n’ha d’ocupar són els histo- riadors. Però la feina de l’historiador, encara que pugui semblar sorprenent, no és la de portar-nos al passat, la de fer-nos viure, tastar, tocar o olorar algun moment dels temps ja remots. Aquesta feina, potser la més atractiva de la mirada cap enrere, pertany al novel·lista. No és estrany, doncs, que el gènere de la novel·la històri- ca tingui en aquests moments tants adeptes. Bé, en aquests moments i des de fa, tirant curt, dos segles.

La novel·la his- tòrica, a més, millora dia a dia. Com més història coneix el lector, més gust hi troba, en la novel·la. No només ara tenim millors novel·listes, sinó que cada cop tenim millors lectors. A Barcelona, tant la història com les narracions ens agraden intensament. Xalem amb el passat ben explicat. Enguany, en el marc de les commemoracions del Tricentenari 1714- 2014, l’Ajuntament de la ciutat us convida de l’11 al 16 de novembre a gaudir de les millors novel·les històriques del moment i també a repassar amb els seus autors algunes de les novel·les que millor han reflectit els fets del 1714. I, a més, ho celebrarem en el marc més adient de la ciu- tat, a la Sala Moragues del Born Centre Cultural. Història, novel·la, debat… Tots hi sou convidats!

Comissari: Enric Calpena

Totes les sessions tindran lloc a la Sala Moragues del Born Centre Cultural, excepte el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2013, que es lliurarà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

DILLUNS 11 DE NOVEMBRE –

16.30 H

ELS LÍMITS DE LA NOVEL·LA HISTÒRICA

On comença i on acaba una novel·la històrica? Quan un historiador escriu bé, amb gràcia i força, el seu relat del passat pot ser tan engrescador com qual- sevol relat de ficció. I a l’inrevés: el fet que un novel·lista faci servir alguns fets del passat per escriure no vol dir que necessàriament siguem davant una novel·la històrica. Per debatre-ho hem convidat una barreja de novel·listes i historiadors de prestigi:
Participants: José Enrique Ruiz-Domènec, catedràtic d’història medieval de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic d’història contemporània de la UAB. José Luis Corral, historiador de la Universitat de Saragossa i un dels grans novel·listes de la literatura en castellà; autor, entre altres, d’El médico hereje, ¡Independencia! i El invierno de la Corona. Moderador: Ignacio Orovio, periodista de La Vanguardia.

 

DILLUNS 11 DE NOVEMBRE –
17.45 H

LA BARCELONA NOVEL·LESCA

No només el Quixot va viatjar a Barcelona. Aques- ta ciutat té una història tan rica —i, sovint, tan tèrbola— que és un escenari ideal per a les no- vel·les històriques. Però Barcelona és protagonista de mol- tes grans novel·les o, simplement, n’és l’escenari? Quatre autors que han situat les seves obres a la ciutat ens ho expliquen.
Participants: Coia Valls, autora de Les torres del cel o El mercader, que l’han con- solidada com una de les principals veus de la novel·la històrica catalana. Maria Carme Roca, autora dels èxits Barcino i El monestir proscrit. Lluís Anton Baulenas, novel·lista d’esp ectre ampli que ha conreat el gènere amb obres com Per un sac d’ossos i El nas de Mussolini. Andreu Martín, escriptor habitualment de novel·la negra, que també ha tocat la històrica amb Cicatrius de 1714 i Barcelona tràgica. Moderadora: Montserrat Mompó, periodista de Televisió Espanyola.
 

DIMARTS 12 DE NOVEMBRE –
16.30 H

LA NOVEL·LA HISTÒRICA GRÀFICA

Ja fa molts anys que les historietes van fer el salt cap a la novel·la gràfica. Però es pot parlar d’una novel·la històrica gràfica? Tres destacats autors intenten res- pondre a aquesta pregunta: Participants: Lluís Juste de Nin, autor de La guerra dels besavis i Barcelona 1931. Oriol Garcia Quera, autor de Barcelona 1714 i Mallorca 1229. Eduard Torrents, autor de Ramon Llull, la controvèrsia jueva i Le convoi. Moderador: Jaume Capdevila, KAP, ninotaire de La Vanguardia.

 

DIMARTS 12 DE NOVEMBRE –
17 H

PASSEIG PER LA BARCELONA DE MARCUS DIDIUS FALCO

– ITINERARI

– Un detectiu del segle i! Marcus Didius Falco és el gran personatge creat per Lindsey Davis, un home simpàtic i llest, molt familiar, que es veurà immers en embolics de tota mena a la Roma de l’emperador Ves- pasià. Falco també ens visitarà, i nosaltres visitarem els llocs emblemàtics de la Barcino romana. El passeig sortirà del Born Centre Cultural i culminarà a la plaça de Sant Jau- me, a punt per conèixer l’autora de la sèrie, que rebrà el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino.
Lloc de trobada: El Born Centre Cultural. Conductora: Judit Urbano, doctora en història de l’art per l’Universitat de Barce- lona.
Inscripció prèvia a tiquetrambles@bcn.cat. Màxim 4 entrades per reserva fins a omplir l’aforament. Cal indicar les dades personals dels assistents.

 

DIMARTS 12 DE NOVEMBRE
– 19 H AJUNTAMENT DE BARCELONA SALÓ DE CENT.

PLAÇA DE SANT JAUME, 1

LLIURAMENT DEL PREMI INTERNACIONAL DE NOVEL·LA HISTÒRICA BARCINO

Autora guardonada: Lindsey Davis

Al Saló de Cent de l’Ajuntament, Barcelona lliu- ra per primer cop el premi Barcino, atorgat a un autor pel conjunt de la seva obra. Enguany, la premiada és l’escriptora britànica Lindsey Davis, auto- ra de la magnífica sèrie de novel·les ambientades a Roma durant el segle i dC i protagonitzades per Marcus Didius Falco, un detectiu privat d’abans que existissin els detec- tius privats. Davis serà homenatjada amb un discurs d’Isabel Rodà, catedràtica d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Traducció simultània.

Membres del jurat: El jurat està compost pel catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Barcelona Joan Villarroya; el periodista i escriptor Ja- cinto Antón; la novel·lista Maria Mercè Roca; el comissari del Tricen- tenari de Barcelona, Toni Soler, i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Enric Calpena, que presideix el jurat.

L’acta del jurat Barcelona, 29 d’abril de 2013. Es reuneix al Palau de la Virreina, seu de l’ICUB, el jurat del Primer Premi Internacional Barcino de Novel·la Històrica. Després d’avaluar diverses possibilitats, el jurat decideix per unanimi- tat atorgar el premi a la novel·lista Lindsey Davis pel conjunt d’una obra ben documentada centrada principalment en l’imperi Romà del segle i dC. Lindsey Davis, nascuda a Birmingham (Regne Unit) el 1950, ha publicat una trentena de novel·les de caire històric, una vin- tena de les quals estan protagonitzades per Marcus Didius Falco, un detectiu de la Roma del segle i. L’humor i la personalitat entranyable dels personatges que crea Davis han atorgat un caràcter ben especial a la seva obra. Els seus llibres han estat traduïts a més d’una vintena de llengües, entre les quals hi ha el català i el castellà.
DIMECRES 13 DE NOVEMBRE
– 17.45 H

NOVEL·LA HISTÒRICA SERIADA O NOVEL·LA HISTÒRICA ÚNICA?

Molts autors de novel·les històriques, quan tro- ben un bon personatge que es mou en una època atractiva, ja no el deixen. El fuseller Sharpe, el capità Aubrey, el legionari Macro, etc. Tots ells són protagonistes de moltes novel·les. Però no a tots els autors els agrada allargar la vida dels seus personatges. I què és millor per a una novel·la d’aquest gènere? Un debat amb representants de tots dos estils.
Participants: Lindsey Davis, guanyadora del I Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino i autora de la sèrie sobre Marcus Didius Falco. Albert Salvadó, novel·lista que ha conreat els dos estils, amb trilogies com la dedicada a Jaume I i novel·les úniques. Jordi Molist, un dels grans autors del gènere, que a cada novel·la retrata un món particular. Moderador: Xavier Ayén, periodista de La Vanguardia. Traducció simultània.

 

DIMECRES 13 DE NOVEMBRE
16.30 H

LA NOVEL·LA HISTÒRICA JUVENIL

Què hi ha més emocionant que la història? Això ho saben perfectament els joves, grans consumidors del gènere. Però quines diferències hi ha entre escriure per a la gent més jove o escriure per a un públic adult? Tres especialistes del gènere en parlaran:
Participants: Jordi Sierra i Fabra, el més prolífic i premiat dels escriptors catalans, és un dels autors preferits dins aquest gènere. Santi Baró, autor de La gran O i La lluna de gel, totes dues novel·les premiades. Virgínia Palomo, autora de la novel·la centrada en el segle xvi Joies i dagues. Moderadora: Isabel Gómez Melenchón, periodista de La Vanguardia.
1415

DIMECRES 13 DE NOVEMBRE
19.30 H

TRICENTENARI I: ELS ASPECTES MILITARS DE LA GUERRA DE SUCCESSIÓ A PARTIR DE LLIURES O MORTS DE JAUME CLOTET I DAVID DE MONTSERRAT

La novel·la Lliures o morts, de Jaume Clotet i David de Montserrat, explica les aventures d’Ermengol Amill, un cap militar català. Tota la novel·la està amarada de la manera de fer la guerra al començament del segle xviii. Per això, a més dels autors, Jaume Clotet i David de Montserrat, hem convidat a la xerrada dos dels especialistes més destacats en la guerra d’aquella època.
Participants: Francesc Xavier Hernàndez, catedràtic de didàctica de les ciències socials de la Universitat de Barcelona i autor, entre altres obres, d’His- tòria militar de Catalunya. José Luis Terrón Ponce, comandant de l’exèrcit, historiador i autor de nombrosos llibres sobre els aspectes militars de la guerra al segle xviii. Jaume Clotet, coautor de Lliures o Morts. David de Montserrat, coautor de Lliures o Morts. Moderador: Joaquim Roglán, periodista i professor de la Universitat Ramon Llull.

 

DIMECRES 13 DE NOVEMBRE
21.00 H

CASANOVA EN DIRECTE – TEATRE –

Tot és a punt per a la roda de premsa més esperada! Rafael Casanova i el seu aju dant, en Mateu, com- pareixeran davant dels mitjans per explicar en primera perso na i de manera detallada com lluiten els bar- celonins assetjats o com és la vida rere les muralles, quines són les claus de la llarga resistència o, fins i tot, com serà la ciutat si l’endemà cau en mans borbòniques. I com a tota roda de premsa, hi haurà un torn de preguntes perquè els assistents puguin resoldre qualsevol dubte relacio nat amb el setge i les estratègies de combat. Casanova en directe és una mirada als esdeveniments que van desembocar en la derrota de l’11 de setembre, una aventura teatral per apropar-nos a uns dies que van can- viar per sempre el curs de la nostra història.
Director: Oriol Broggi. Producció: La Perla 29. Text: Marc Artigau. Amb: Xavier Boada, Òscar Intente, Xavier Ricart, Anna Castells i Alfons Nieto.
DIJOUS 14 DE NOVEMBRE
– 16.30 H

FORA MURALLES: LA NOVEL·LA HISTÒRICA QUE NO PASSA PER BARCELONA

Hi ha moltes novel·les històriques catalanes que transcorren lluny de la ciutat. Per això vo- lem portar a Barcelona Novel·la Històrica uns quants d’aquests excel·lents autors:
Participants: Carles Terès, autor de Licantropia. Miquel Esteve, autor d’El Baphomet i la taula esmaragda, una aven- tura històrica trepidant. Francesc Miralles, autor d’El secret de Picasso. Octavi Serret, llibreter. Moderador: David Martí, autor de Les bruixes d’Arnes.

 

DIJOUS 14 DE NOVEMBRE
– 17.45 H

EL NOVEL·LISTA LECTOR

Què ha de llegir un autor per escriure una bona novel·la històrica? I quins són els autors que més l’inspiren? Taula rodona per descobrir els secrets i les mirades creuades de tres bons novel·listes:
Participants: Edward Rutherfurd, un dels grans noms internacionals amb novel·les com London, New York i la recent Paris. Víctor Amela, periodista i autor d’El càtar imperfecte, la seva prime- ra novel·la històrica i un dels llibres de l’any. Jordi Mata, autor d’una llarga trajectòria amb obres com La segona mort de Shakespeare i Un cadàver exquisit. Moderador: Josep Maria Ràfols, periodista i guionista. Traducció simultània.
1819

DIJOUS 14 DE NOVEMBRE

– 19.30 H

TRICENTENARI II: LA DIMENSIÓ INTERNACIONAL DEL CONFLICTE A PARTIR DE LA TRILOGIA «1714», D’ALFRED BOSCH

Alfred Bosch, a més de ser novel·lista també és historiador. Potser per això la seva trilogia sobre el 1714 permet endinsar-se en la complexa trama internacional de la Guerra de Successió. En aquest debat, a més de l’autor, comptarem amb l’ajuda de dos grans es- pecialistes en aquesta qüestió.
Participants: Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya i profes- sor d’història moderna de la Universitat de Barcelona. Alfred Bosch, escriptor i diputat al Congrés. Autor de 1714. Jean-Pierre Amalric, professor emèrit de la Universitat de Toulouse II Le Mirail i autor d’una nombrosa obra sobre la Guerra de Successió. Moderador: Xavier Graset, periodista de Catalunya Ràdio. Traducció simultània.

DIVENDRES 15 DE NOVEMBRE –

16.30 H

NOVEL·LA HISTÒRICA O, SIMPLEMENT, NOVEL·LA?

Els gèneres literaris sempre es posen en qüestió, i la novel·la històrica no n’és pas una excepció. El fet que una novel·la tracti del passat no l’exi- meix d’haver de tenir uns certs valors literaris. O potser no calen?
Participants: José Luis Serrano, professor de la Universitat de Granada i autor de novel·les com Zawi i La Alhambra de Salomón. Alfonso S. Palomares, pe rio dista de llarga trajectòria i actualment ded icat a la novel·la històrica. Llorenç Capdevila, autor d’El color del crepuscle i Ànima de llop. Moderador: Josep Massot, periodista de La Vanguardia.
Aquesta conferència es podrà seguir en directe des del web www.bcn.cat/ barcelonacultura i www.bcn.cat/tricentenari. Podeu fer arribar les vostres preguntes a través de Twitter amb l’etiqueta #preguntaHistòrica, i en acabar, se’n seleccionaran algunes per participar en el torn de preguntes del final de la xerrada.
2021

DIVENDRES 15 DE NOVEMBRE

19.30 H

TRICENTENARI III: L’EMPENTA POPULAR A LA GUERRA DE SUCCESSIÓ A PAR- TIR DE LA NOVEL·LA VICTUS, D’ALBERT SÁNCHEZ PIÑOL

L’etapa final de la Guerra de Successió va ser sos- tinguda, en gran part, per l’empenta popular, molt sovint en contra dels desitjos de les classes dirigents catalanes. Aquest fet es reflecteix molt bé a la novel·la Victus, d’Albert Sánchez Piñol, que serà amb nosaltres per participar en aquest debat, juntament amb dues persones vinculades a la política.
Participants: Albert Sánchez Piñol, autor de Victus. Ferran Mascarell, historiador i conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya. David Fernàndez, periodista i diputat al Parlament de Catalunya per la Candidatura d’Unitat Popular. Moderador: Enric Canals, periodista.
Aquesta conferència es podrà seguir en directe des del web www.bcn.cat/ barcelonacultura i www.bcn.cat/tricentenari. Podeu fer arribar les vostres preguntes a través de Twitter amb l’etiqueta #preguntaHistòrica, i en acabar, se’n seleccionaran algunes per participar en el torn de preguntes del final de la xerrada.

DIVENDRES 15 DE NOVEMBRE

17.45 H

DOCUMENTAR-SE O IMAGINAR

Una novel·la històrica requereix documentació, és clar. Però potser ser massa fidedigne a les dades històriques pot fer que les narracions siguin avor- rides. Què és millor, doncs, documentar-se o deixar volar la imaginació?
Participants: Ildefonso Arenas, autor d’una de les revelacions de l’any: Álava en Waterloo. Martí Gironell, periodista i un dels valors més sòlids de la novel·la històrica del país amb obres com El pont dels jueus i L’últim abat. Núria Masot, procedent del món del periodisme i del teatre va presen- tar la seva primera tetralogia La sombra del templario el 2004, a la que van seguir El laberinto de la serpiente (2005), La llave de oro (2006) i Las puertas del mal (2007). Moderadora: Marta Cailà, periodista de RAC1.
Aquesta conferència es podrà seguir en directe des del web www.bcn.cat/ barcelonacultura i www.bcn.cat/tricentenari. Podeu fer arribar les vostres preguntes a través de Twitter amb l’etiqueta #preguntaHistòrica, i en acabar, se’n seleccionaran algunes per participar en el torn de preguntes del final de la xerrada.
DISSABTE 16 DE NOVEMBRE

10.30 H

PASSEIG PER LA BARCELONA DE MARCUS DIDIUS FALCO – ITINERARI –

Un detectiu del segle i! Marcus Didius Falco és el gran personatge creat per Lindsey Davis, un home simpàtic i llest, molt familiar, que es veurà immers en embolics de tota mena a la Roma de l’empera- dor Vespasià. Falco també ens visitarà, i nosaltres visitarem els llocs emblemàtics de la Barcino romana. El passeig sor- tirà del Born Centre Cultural.
Lloc de trobada: El Born Centre Cultural. Conductora: Judit Urbano, doctora en història de l’art per l’Universitat de Barcelona.
Inscripció prèvia a tiquetramble

s@bcn.cat. Màxim 4 entrades per reserva fins a exhaurir les places. Cal indicar les dades personals dels assistents.

DISSABTE 16 DE NOVEMBRE

16.30 H

CINEMA AMB HISTÒRIA

El cinema també és una bona manera de narrar la història. Barcelona Novel·la Històrica ens ofe- reix dues pel·lícules que ens ajudaran a entendre el món que vivia a cavall del segle xvii i xviii. En primer lloc, Barry Lindon (1975), de Stanley Kubrick, la his- tòria d’un jove oportunista del segle xviii basada en una novel·la històrica de W. M. Thackeray. I després, Vatel (2000), de Roland Joffé, la història d’un cuiner que va meravellar Lluís XIV.
16.30 h

Barry Lindon (1975). 183 min.

Director: Stanley Kubrick. 20 h Vatel (2000). 116 min. Director: Roland Joffé.

BIBLIOTECA JAUME FUSTER
 DILLUNS 4 DE NOVEMBRE

– 19 H

Victus, conversa amb Albert Sánchez Piñol

 

MUSEU D’ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA
DIMARTS 12 DE NOVEMBRE –

11 H

Hay luz en casa de Publio Fama, conversa amb Juan Miñana Amb la col·laboració del Museu d’Arqueologia de Catalunya

BIBLIOTECA COLLSEROLA – JOSEP MIRACLE
DIMECRES 20 DE NOVEMBRE –

19 H

El port del nou món, conversa amb Xulio-Ricardo Trigo

BIBLIOTECA VAPOR VELL
DIMECRES 27 DE NOVEMBRE

– 19 H

El mercader, conversa amb Coia Valls

Organització:

Biblioteques de Barcelona

Clubs de lectura de Biblioteques de Barcelona

 

 

Barcelona Novel·la Històrica

I TAMBÉ…

NOVEL·LA HISTÒRICA ALS CLUBS DE LECTURA DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA

Aprofitant la dinàmica dels clubs de lectura —trobades informals i disteses en què un grup de lectors comenten una obra que han llegit—, quatre clubs de lectura de les biblioteques de la ciutat s’endinsaran en el gènere històric tot conversant amb els seus autors. Així, els lectors del club de lectura de la Biblioteca Jau- me Fuster recorreran la Barcelona assetjada del 1714 sota el guiatge de Victus, d’Albert Sánchez Piñol. Encara més enrere viatjaran els participants en el club de lectura de la Biblioteca Sofia Barat, que aniran fins a la Barcino romana amb una història d’amors i intrigues gràcies a Juan Miña- na, en el marc incomparable del Museu d’Arqueologia de Catalunya. El club de la Biblioteca Collserola – Josep Miracle es traslladarà fins al segle xv amb la construcció del port de la Santa Creu de Barcelona, a través de les pàgines de la novel·la de Xulio-Ricardo Trigo El port del nou món. I només uns quants anys abans retrocediran els lectors del club de lectura de la Biblioteca Vapor Vell per contemplar l’ascens comercial de la Barcelona del se- gle xiv amb El mercader, de Coia Valls.

Barcanova

Bromera

Casals Columna

Cossetània

Edicions Edhasa

 

Ediciones B

Edicions 62

Edicions de Ponent Glénat

La Campana

La Galera
La Magrana

Lumen Meteora

Planeta de los Libros

Roca Editorial

BARCELONA

Altaïr Llibreria Bestiari –

Llibreria del Museu d’Història de Catalunya Bestiari

La Llibreria del Born Book and Factory Casa del Llibre Come In

Llibreria Anglesa Happy Books

La Central Llibreria

La Impossible Llibreters

Librería Antinous Llibreria

A Peu de Pàgina
Llibreria Documenta

Llibreria La Ploma L

libreria Laie

Llibreria Maite

Llibreria Negra i Criminal

Llibreria Roquer

BADALONA

Llibreria Saltamartí

SANTA COLOMA DE GRAMENET

Llibreria Carrer Major
Amb la col·laboració de:

EDITORIALS
LLIBRERIES
CENTRE CÍVIC CONVENT DE SANT AGUSTÍ
Carrer del Comerç, 36

Organització: Ajuntament de Barcelona