Ragazzo arriba a L’OffLaVillarroel a partir del 9 de gener

A partir del 9 de gener, La Villarroel acull Ragazzo, una obra sota l’autoria i direcció de la Lali Álvarez. L’espectacle està protagonitzat per Oriol Pla. És una producció de Teatre Tot Terreny i  Hui Basa/ Theatre Of The Real i ha estat aclamada per la crítica i premiada diversos cops.

L’obra relata els últims instants de la vida de l’activista Carlo Giulani, Ragazzo, que es trobava a Gènova l’estiu de 2001, un temps convuls, amb la Zona Rossa blindada per una cimera del G8. L’espai s’il·lumina sota l’organització de Núria Solina i l’espai sonor va de la mà de Pau Matas.

Ragazzo va arribar a la Nau Ivanow de Barcelona l’any 2015, i des de llavors no ha parat, amb una gira que la porta al Teatro de Barrio, a Madrid o al Teatre El Musical, a València (2016) i més representacions a la ciutat comtal, en aquest cas al Teatre Lliure (2017). Ara, el 2023, arriba l’última oportunitat per gaudir d’aquesta història tan ben rebuda arreu el territori.

Premis i nominacions

L’espectacle ha estat guanyador del premi revelació d’espectacle per a joves als Premis de la Crítica del 2015, l’èxit de l’obra també la porta a guanyar Millor Espectacle, als Premis Crítica SERRA D’OR 2016. La llista finalment guardona la representació amb  Millor Espectacle Teatral, al premi del públic F.I.HUESCA 2016.

La crítica ha dit…

«La dirección y la puesta en escena están medidas, con pocos recursos, de forma admirable en su dibujo de una cotidianidad individual y también del episodio extraordinario que vivió la ciudad italiana». – José Carlos Sorribes, El Periódico

«La manera tan humilde en la que nos presenta a RAGAZZO y la manera tan brutal en la que acaba todo destruido hacen que las aspiraciones del joven queden rondando en las mentes de la audiencia». – Rubén Recio, En Platea

«Ragazzo alcanza todo su sentido y potencia escénica por la magnética presencia de Oriol Pla». – Juan Carlos Olivares, El País
Ragazzo es representarà a partir del dia 09 de gener de 2023 a La Villarroel.

Sinopsi 
Europa, estiu de 2001. La ciutat del Ragazzo viu la restricció de drets socials més gran que ha viscut el continent des de la Segona Guerra Mundial: les fronteres estan tancades, se suspèn el Tractat de Schengen, es prohibeixen les manifestacions i les reunions en algunes zones de la ciutat; es prohibeix estendre la roba als balcons. Detencions. Identificacions. 30.000 policies patrullen pels carrers i no permeten l’entrada a la ‘Zona Rossa’, el lloc on els líders mundials del G8 estan realitzant una cimera.

Ragazzo, malgrat tot, viu l’estiu de la ciutat: fa poc ha okupat amb uns amics un espai acollidor que han condicionat com a habitatge, està de vacances, té temps per escoltar música, llegir, cuinar, enamorar-se… i per participar en el Fòrum Social Mundial que també s’ha instal·lat a la ciutat i on més de mig milió de persones discuteixen com seria aquest «altre món possible» que des de fa uns anys s’imagina com a alternativa a la globalització. El seu destí quedarà marcat quan prengui la decisió de quedar-se a la Columna dels Desobedients, que s’ha proposat una acció pacífica de desobediència civil: violar el confinament de la ‘Zona Rossa’.
Què fer davant l’amenaça? Té legitimitat un govern que s’ha de blindar per decidir? Qui (i per a què) fa servir la violència? Què és la impunitat? Un altre món és possible?

Ragazzo és un crit a la vida, a la dignificació de les històries personals, a la reivindicació de la memòria col·lectiva i de la Història que els amos del món mai escriuran per nosaltres.