Recta final de l’elecció del Català de l’Any

Recta final de l’elecció del Català de l’Any

Òscar Camps, Pau Donés i Josep Maria Espinàs han estat escollits finalistes. Podeu votar entre els 3 candidats, ordenats per ordre alfabètic, fins al dia 7 d’abril a les 13:00 hores. El guanyador es coneixerà a la gala final que se celebrarà al TNC.

Òscar Camps

oscar_camps

 

 

 

 

 

Badalona és la seva ciutat natal, i la seva professió és socorrista. I des de fa mesos està vivint una de les experiències més dures que pot viure qualsevol persona. Camps és director de la oenegé Pro-Activa Open Arms, i s’ha plantat a l’illa de Lesbos, a Grècia, per rescatar i donar ajuda humanitària als refugiats que hi arriben per mar.

L’organització que lidera Camps ja té experiència a ajudar i rescatar persones que fugen del seu país. Són professionals que treballen a les costes espanyoles, i l’única oenegé de salvament que treballa per mar.

Amb el documental ‘To Kyma. Rescat al mar Egeu’, obra de David Fontseca i Arantza Diez, l’equip d’Òscar Camps ha pogut donar a conèixer la seva feina i la dels seus companys de Pro-Activa Open Arms i, així, poder denunciar la passivitat d’Europa.

Pau Donés

pau_dones

 

 

 

 

 

El cantant i líder de Jarabe de Palo es va veure obligat el setembre passat a anul·lar tota la gira del grup per sotmetre’s a un tractament per curar un càncer que li va ser diagnosticat uns dies abans.
El músic va decidir llavors plantar cara a la malaltia, i lluitar no només per la seva salut, sinó també per desestigmatitzar el càncer. Per això va organitzar un concert benèfic a Barcelona que, a més, va servir per recaptar fons per a un projecte d’investigació científica.

L’actuació es va programar per al 22 de desembre, però les entrades es van esgotar tan de pressa que es va haver d’organitzar un segon concert per al dia 20. Al final, les dues cites van ser un èxit, tant personal com de recaptació: 70.000 euros que van anar a parar al departament d’investigació del càncer de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

Josep Maria Espinàs

josep_maria_espinas

 

 

 

 

 

Un referent de les lletres catalanes i una personalitat que, des de l’època del franquisme, ha intervingut decididament en l’extensió de la cultura catalana a sectors amplis de la societat». Així és com el Govern va anunciar al març del 2015 que concedia la Medalla d’Or de la Generalitat a Josep Maria Espinàs.

Llicenciat en dret, aquest escriptor i periodista nascut a Barcelona el 1927 fa dècades que és un personatge clau per entendre el món cultural català. A més de ser conegut pels seus llibres de viatges, Espinàs va ser un dels fundadors del grup musical Els Setze Jutges, que va iniciar el moviment de la Nova Cançó als anys 60. També és l’autor de l’himne del Barça i fundador de l’editorial La Campana.

Als seus 89 anys continua en actiu, com ho corroboren la columna diària que publica a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA i el seu darrer llibre, ‘A ritme del temps. Notes d’una vida’. En aquesta obra, potser la més inclassificable de les 82 que ha publicat, l’autor va recollir una successió d’escenes i reflexions de contingut autobiogràfic.

 

Els altres candidats

Participa en la elecció dels finalistes a Català de l’any 2015

Joan Pere Barret Cirurgià

El repte d’allò que encara ningú ha fet. A això es va haver d’enfrontar l’equip d’aquest cirurgià, format a Barcelona, Holanda i els Estats Units, quan el 2010 va realitzar el primer transplantament sencer de cara del món.

Oriol Bohigas Arquitecte

El 2015 va veure com el cervell del ‘model Barcelona’ celebrava els 90 anys. Oriol Bohigas (Barcelona, 1925) va ser l’ideòleg que va redibuixar l’espai urbà la ciutat, que a la dècada dels 80 s’havia de preparar per fer el salt olímpic.

Ona Carbonell Nedadora

Els èxits per a la capitana de la selecció espanyola de natació sincronitzada es mesuren en medalles. Exactament 32, comptant Jocs Olímpics, Mundials i Europeus.

Josep Carreras Tenor

El tenor català és una de les figures de la música lírica més conegudes arreu del món. Des que va debutar professionalment el 1970 al Gran Teatre del Liceu, la seva veu s’ha pogut escoltar als millors teatres del món.

Pau Donés Cantant

El cantant i líder de Jarabe de Palo es va veure obligat el setembre passat a anul·lar tota la gira del grup per sotmetre’s a un tractament per curar un càncer que li va ser diagnosticat uns dies abans.

Núria Espert Actriu

Una dilatada i consolidada trajectòria internacional com a actriu, directora i empresària de teatre li van valer a aquesta artista per rebre el Premi Nacional de Cultura 2015, que atorga el Consell Nacional de la Cultura i les Arts.

Josep Maria Espinàs Escriptor i periodista

«Un referent de les lletres catalanes i una personalitat que, des de l’època del franquisme, ha intervingut decididament en l’extensió de la cultura catalana a sectors amplis de la societat».

Raimon Cantant

Aquest músic valencià va celebrar el 2015 els seus 75 anys. Un aniversari que l’artista va compartir amb el seu públic i que va anar acompanyat del reconeixement de les institucions públiques.

Més informació  http://www.cataladelany.cat/