RELATO DE UN NÁUFRAGO (del 3 de novembre al 4 de desembre) Teatre Lliure de Gràcia

 

Arriba a escena la història de Luis Alejandro Velasco, un mariner que va caure a l’aigua des de la fragata militar colombiana A.R.C. Caldas quan se’n va afluixar una càrrega de contraban, i va estar-se deu dies perdut en alta mar. De jove, va seguir el cas Gabriel García Márquez, i anys després, a Barcelona, se’n va publicar el relat. Nàufrag i reporter seran, aquí, Àngel Llàcer i Emilio Gutiérrez Caba.

20/11 col·loqui amb la companyia després de la funció
19/11 Àgora Lliure – UPF després de la funció


Relato de un náufrago que estuvo diez días a la deriva en una balsa sin comer ni beber, que fue proclamado héroe de la patria, besado por las reinas de la belleza y hecho rico por la publicidad, y luego aborrecido por el gobierno y olvidado para siempre.Aquest és el llarguíssim títol complet d’una de les històries veritables més corprenedores que he llegit mai. Va ser escrita el 1955 per un jove reporter del diari El Espectador de Bogotà anomenat Gabriel García Márquez. Una aventura fantàstica que es mou entre la tragèdia d’uns fets reals i l’inesperat i cruel sentit de l’humor dels dos protagonistes: el reporter i el nàufrag. L’excel·lència d’aquest reportatge, que transforma cada paraula escrita en una imatge tridimensional, i que demostra el talent immens de narrador d’històries que ja caracteritzava el Gabo des dels seus inicis, és el que em va fer pensar que tenia entre mans una narració que podia ser perfectament transformada en material dramàtic. Un espectacle, un conte, que submergirà el públic en la soledat i la lluita per la supervivència d’un ésser humà a punt d’ofegar-se en la mentida i el silenci, i de ser devorat pels taurons del Carib i els depredadors de la dictadura. I si són l’Emilio Gutiérrez Caba i l’Àngel Llàcer els qui ens l’expliquen… sóc jo qui es queda sense paraules.
Marc Montserrat-Drukker

intèrprets Emilio Gutiérrez Caba L’Autor / Àngel Llàcer El Nàufrag

escenografia Jon Berrondo / vestuari Mireia Llatge / caracterització Toni Santos / il·luminació Albert Faura (a.a.i.) / espai sonorFrancisco Grande i Enric Vinyeta / vídeo Joan Rodon / arranjaments musicals dels tangos Julio Awad
 
ajudanta de direcció Lucy Lummis / coordinació tècnica Bernat Jansà David Pascual / enregistrament de vídeo Nanouk Films / producció executiva Íngrid Marín / cap de producció Nati Sarriá / direcció de producció Josep Domènech

construcció d’escenografia La Forja del Vallès i Germans Fornell s.l. / confecció de vestuari Sastreria Caireta

coproducció Teatre Lliure Bitò

agraïments Carmen Balcells, Beatriz de Moura, Josep Maria Castellet, Xavi Ayén, Ana Paz (Agencia Literaria Carmen Balcells), Josep Maria FonallerasMaría AraujoBiblioteca Nacional de ColombiaCesc BielTriton Diving LlafrancEl Espectador(Comunican s.a.), Víctor García (UPC) i Albert Campanera.
 

espectacle en castellà
durada aproximada 1h. 25′ sense pausa

espectacle recomanat pel Servei Educatiu del Teatre Lliure


seguiu #relatonaufrago al twitteraquest espectacle forma part del recorregut Individu i societat