Setena Festa d’Estiu del Cinema Català 2015 (2 de juliol)

Setena Festa d’Estiu del Cinema Català 2015

untitled

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Festa d’Estiu del Cinema Català aplegarà 500 personalitats del món del cinema, la cultura, la política i la comunicació el proper dijous 2 de juliol

L’Acadèmia del Cinema Català distingirà les produccions catalanes premiades fora de Catalunya i els professionals catalans que han format part de jurats internacionals, avançarà les properes estrenes i anunciarà el guanyador de la tercera edició del Premi Pepón Coromina

La VII Festa d’Estiu del Cinema Català se celebrarà un any més a principis de juliol –dijous 2, nit de lluna plena– en un nou i magnífic entorn a la vora del mar. Com és habitual en aquesta Festa, des de l’Acadèmia es realitza una intensa recerca de l’espai idoni, que conjugui les condicions necessàries i un paisatge bell i agradable, un escenari de pel·lícula. Així, la Festa d’Estiu ha passat pel Palau de Pedralbes, el Museu d’Història de Barcelona, els Jardins del Palau Robert i l’Antiga Fàbrica Damm. Escenaris peculiars, acollidors i atractius per celebrar-hi la festa i reunir als acadèmics i al sector. Enguany els volem sorprendre convocant-los al Boo Restaurant & Beach Club, que es troba a la platja de la Mar Bella de Barcelona i que compta amb un entorn i vistes privilegiades del litoral sobre l’espigó de Bac de Roda.

La trobada estival reuneix acadèmics, professionals del sector, representants institucionals, personalitats destacades de la vida pública i social catalana i uns mitjans de comunicació que, cada any més, es fan ressò no tan sols de l’acte en sí sinó també del que se’n deriva, que és justament la difusió, impuls i aproximació a la gent del cinema amb segell català. Així, a banda de l’encontre, tan important com positiu pel que representa de possibilitat de networking, trobar-se i intercanviar experiències o projectes, l’Acadèmia proposa durant el transcurs de la vetllada diversos reconeixements.
Les actrius Melina Matthews i Maria Molins, membres de l’Acadèmia, seran les encarregades de conduir la vetllada que, com cada any, presentarà les pel·lícules catalanes premiades arreu del món durant l’any, les estrenes previstes per a la propera temporada i, com a novetat, els professionals que han format part de jurats en festivals de cinema internacionals, a més de fer-se l’entrega del III Premi Pepón Coromina.

Mitjançant un audiovisual, es ret homenatge a tots els llargmetratges catalans que des del juny de l’any anterior fins al maig del present (en aquest cas de juny 2014 a maig 2015) han rebut distincions o guardons fora de Catalunya, posant així de relleu el ressò i bona acollida internacional del nostre cinema. Aquest any són un total de 48 produccions (13 més que l’any anterior) i 119 premis, (7 més que fa un any).

Un documental molt celebrat als festivals ha estat Ciutat morta, amb ni més ni menys que 9 premis. Un altre documental, Sobre la marxa, ha recollit fins a 7 reconeixements. També en aquest format, la pel·lícula guanyadora del Gaudí a Millor Documental, Gabor, s’ha fet al llarg de l’any amb 6 premis internacionals, els mateixos que 10.000 KM –Premis Gaudí a Millor Pel·lícula en llengua no catalana, Millor Direcció, Millor Guió i Millor Protagonista Femenina i Masculí–, El Niño –Millor Direcció de Producció, Millor Actriu i Actor Secundaris, Millor Muntatge, Millor Música Original, Millor Fotografia i Millor So– i No todo es vigilia. Amb 5 premis tenim Glance Up, Hermosa juventud i Requisitos para ser una persona normal.

A la Festa d’Estiu d’enguany, podrem anunciar l’estrena de fins a 72 pel·lícules de cara als mesos vinents, un augment de 26 films respecte l’any passat. Es tracta de 19 llargmetratges documentals, 47 llargmetratges de ficció i 6 pel·lícules per a televisió.

Com a novetat, aquest any es destacarà un tercer grup que també és representatiu de la internacionalització del sector cinematogràfic català, com ho són les persones que han estat membres de jurat o de comitè de selecció de festivals internacionals i professionals homenatjats.
Premi Pepón Coromina
Cal destacar l’entrega de la tercera edició del Premi Pepón Coromina, un reconeixement que s’atorga a professionals o iniciatives audiovisuals que, com el productor que dóna nom al premi, suposin una innovació al sector i siguin avantguardistes. A la primera edició es va atorgar, a mode d’homenatge pòstum, al director Bigas Luna per haver contribuït, durant l’any 2012, a l’impuls, difusió i promoció de la cultura cinematogràfica a Catalunya, mitjançant dues accions: l’adaptació cinematogràfica de la novel·la de Manuel de Pedrolo Mecanoscrit del Segon Origen i l’apadrinament a la creació, precisament, d’aquest premi que és el Pepón Coromina. A la segona edició, el guardonat va ser Hammudi Al-Rahmoun Font, per la direcció de la seva òpera prima, Otel·lo.

Aquest any, el premi compta amb un jurat compost per la seva presidenta honorífica, Marta Molins, el director Hammudi Al-Rahmoun Font, l’actriu i directora Sílvia Munt, el crític i comissari d’art Andrés
Hispano i la directora Carla Subirana.

El guanyador del Premi Pepón Coromina s’anunciarà durant el transcurs de la vetllada doncs el lliurament del guardó és part de la celebració. L’encarregat de dissenyar el guardó d’aquest any és l’artista i dissenyador industrial Curro Claret, que pren el relleu de Tona Coromina, encarregada del disseny del de 2014 i Àngels Ribé, del de 2013. Cadascun d’ells ha creat una peça única per a cada edició interpretant a la seva manera l’esperit “Pepón Coromina” que volem reivindicar pel seu risc de fer les coses “d’una altra manera”, encara que no s’hagin fet mai.

Germandat del Cinema

A la reunió estival d’enguany es retrà homenatge a la Germandat del Cinema, una mútua destinada als professionals del cinema català, fundada l’any 1933 a Barcelona. A pesar de les dificultats de la guerra i postguerra, la Germandat va perseverar en les seves funcions, mantenint l’activitat malgrat la davallada de socis i ingressos. A més, durant els seus anys d’existència va reivindicar sempre la celebració del Dia del Cinema entregant el Premi de la Constància, reconeixement que anualment s’atorgava a un professional del cinema amb més de 25 anys de dedicació. Amb tot, i davant les moltes dificultats econòmiques, l’any 1998 la Germandat es va veure obligada a dissoldre’s, deixant rere sí un llarg camí de dedicació al cinema català. Per gentilesa de l’associació CinemAcció /Cinema·Rescat, a la VII Festa d’estiu es lliurarà als convidats un petit obsequi: una postal commemorativa juntament amb una petita insígnia amb el bell logotip (La Llum) de tan important institució.