Torna b’Ars, la fira que catalitza el talent i la creativitat local dels efectes digitals per a la indústria multimèdia internacional


▪       b’Ars reuneix de nou en la seva 8ª edició tot el sector professional del talent i la creativitat digital que després tots gaudim a les pantalles en videojocs, pel·lícules i sèries
 
▪       Sens dubte és la trobada professional de referència a Espanya, on es cita tota la industria  vinculada als VFX del país que acaba treballant en produccions arreu del món
 
▪       En paral·lel a la fira es presenta un programa d’activitats farcit de conferències, workshops i d’altres activitats amb participants i convidats de renom mundial 
 
▪       Aquesta edició tindrà lloc en format 100% virtual la setmana vinent, del 15 al 20 de novembre




Avui dia és indiscutible el paper fonamental que juga la creació digital en la indústria de l’entreteniment i el seu pes en la cultura popular. Tots gaudim a les pantalles –ja inevitablement presents a la nostra vida- de la creació d’universos fantàstics, generant creacions impossibles, fent perfectament versemblants escenes increïbles o fins i tot, no sent perceptibles en entorns més realistes i quotidians però aportant la màgia invisible de les infografies i el efectes digitals “VFX” (Visual Effects).


Aquesta realitat tan evident i constatable, contrasta amb la percepció del públic consumidor cap a tota la indústria d’artesans digitals que fan en bona part possibles avui dia la immensa majoria de productes multimèdia i audiovisuals contemporanis, siguin videojocs, pel·lícules , sèries, curts, videoart, aplicacions mèdiques i d’educació, realitat virtual, realitat augmentada, etc… Coneixem directors, actors, compositors musicals… però possiblement ningú sigui capaç de mencionar cap director d’art conceptual, animador, modelador, creador d’algoritmes de la dinàmica de fluids que intervenen en aquests productes que tots consumim. Aquest paradoxal anonimat dels orfebres de la indústria digital no obstant no resta mèrit a una indústria que s’ha erigit com indispensable i, per tant, font d’un negoci que genera bilions de dòlars arreu del món i que ara mateix, necessita talent més que mai.


Arriba la 8ª edició del b’Ars, la fira internacional de les arts i els VFx
Tota aquesta introducció preliminar obeeix a l’objectiu de posar en context la importància de b’Ars, la fira internacional de l’univers digital i la seva indústria, ja que és el motor i principal agent del sector a Espanya, l’artífex que catalitza un sector eminentment internacional i que tindrà lloc la setmana vinent, del 15 al 20 de novembre a Barcelona… tot i que malauradament actualment encara s’ha de  celebrar en format 100% virtual degut a les complicacions derivades de la pandèmia que encara afecta severament els desplaçaments.


b’Ars està organitzat per professionals amb una llarga experiència i contactes en el món dels efectes visuals, i aquesta cita indispensable del sector es confirma com un dels agents fonamentals d’un àmbit amb major sortida professional en el món del cinema i l’audiovisual. Espanya compta amb una indústria de l’animació i els efectes visuals de gran reputació internacional, ja que és el segon país europeu en producció de llargmetratges d’animació, i Catalunya és un dels dos pols principals de la indústria de l’animació, juntament amb la Comunitat de Madrid, suposant cadascuna més del 30% de les empreses del sector. Només atenent a l’animació, a l’estat hi ha unes 250 empreses, que en 2017 van facturar 654 milions i al 2020 ja es van superar els 1.000 milions, que denota una tasa de creixement del 24%. I en bona part és un fet constatat per les inversions internacionals: els grans capitals i generadors de producció digital són anglosaxons, siguin els Estats Units, Regne Unit o Canadà… però Espanya és el cinquè a nivell mundial en producció de llargmetratges d’animació, i un 70% de la seva facturació procedent de l’estranger. El talent és aquí.
 
Així doncs, el pes específic de b’Ars s‘ha de posar en valor. Arriba a la seva 8ª edició en un context i una dinàmica de creixement evident d’un mercat que pràcticament no existia fa una dècada i en el qual ara mateix la demanda supera amb escreix l’oferta, amb un dèficit patent de professionals, i per tant b’Ars juga un paper clau en el concert nacional i internacional com a nexe i fira professional d’un sector que, tant des del punt de vista econòmic com pel seu volum, vigència i transcendència, ha esdevingut estratègic.

Com s’articula: Fira professional + programa d’activitats
El punt de trobada que encarna b’Ars s’estructura a partir de dos ofertes complementàries, la Fira i un programa d’activitats per als professionals inscrits:
La Job Fair i el mercat de pràctiques, que és l’espai de trobada dels actors del sector de cerca de feina i talent, on professionals i estudiants entren en contacte amb empreses (inter)nacionals i opten a potencials ofertes laborals i/o de pràctiques del mon dels VFX, l’animació, els videojocs i 3D. Enguany la previsió pel que fa els inscrits és superar el centenar d’assistents de l’edició passada i arribar als 150 participants.


Aquesta edició compta amb la presència d’un total de 18 empreses que cerquen diferents perfils professionals, de les quals 5 provenen del Regne Unit, 4 de Catalunya i 9 de la resta de l’estat. Entre elles hi destaquen Escape Studios, un prestigiós i molt potent centre d’estudis d’animació i vfx de Londres (col·laborador habitual al b’Ars) que oferirà els seus serveis d’assessorament i Azken Muga, empresa capdavantera en software i hardware especialitzat que patrocina l’espai i oferirà informació dels seus serveis i productes tecnològics.  
Però també ofereix continguts per als professionals i estudiants assistents, com conferències a càrrec d’experts nacionals i internacionals en cada una de les diferents fases de producció dels vfx i l’animació, processos de disseny, eines tecnològiques especialitzades, solucions tècniques… i workshops, tallers adreçats a estudiants i professionals del sector i també a joves que es van iniciant en el mon digital.
 


Més info aquí: https://barsvfx.com
Vídeo-resum d’edicions anteriors: 5 years of b’Ars on Vimeo
Trobeu material gràfic i audiovisual aquí: https://drive.google.com/drive/folders/1oHHCMwycBQ0ZuwNTo–wPwaci_igutno?usp=sharing