Tot a punt per a la revetlla de Sant Joan (23 de juny)

Tot a punt per a la revetlla de Sant Joan

sant-joan-cultura

 

 

 

 

 

 

Com cada any, a la tarda i nit del dia 23 de juny, Barcelona celebra el solstici d’estiu amb petards, fogueres, música, coca de Sant Joan i l’arribada de la Flama del Canigó

Autor: Barcelona Cultura
.

Festa de foc, fogueres, bruixes i petards, la revetlla de Sant Joan és una tradició alhora ancestral i arrelada al present. Una festa que se celebra arreu del país amb formes molt diferents i que, a Barcelona, es viu principalment amb trobades veïnals, familiars o d’amics per a sopar, fer música i encendre fogueres, i també amb revetlles a les places i carrers de cada barri amb espectacles pirotècnics, balls i molta gresca fins a la matinada.

La nit del 23 de juny és una nit màgica en què se celebra el solstici d’estiu. L’origen de la Nit de Sant Joan és pagà: un culte al sol i a l’allargament del dia. Una festa que, des de la implantació del cristianisme, es fa coincidir amb la data de naixement de sant Joan Baptista, esdevenint una celebració amb elements i costums molt simbòlics: el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de Sant Joan, les cançons, el ball o els guariments i més rituals màgics.

Des de meitats del segle XX, la festa es fa coincidir amb l’arribada de la Flama del Canigó, ritual cada vegada més arrelat i popular que evoca la identitat comuna de les terres de parla catalana. El foc de la Flama està durant tot l’any al Castellet de Perpinyà fins que, el 22 de juny, és portat al cim del Canigó. Allà, el foc es distribueix entre els presents per, tot seguit, desdoblar-se i iniciar un recorregut arreu del territori per encendre les fogueres de Sant Joan de centenars de pobles i ciutats.

A Barcelona, la Flama del Canigó arribarà a les 17:30 h, seguint un recorregut per diversos carrers de la ciutat. A les 18 h s’iniciarà la Festa de Rebuda de la Flama a la Plaça de Sant Jaume, amb el ball de l’Àliga i dels Gegants de la ciutat i repartiment de coca i herbes remeieres. A les 19 h, la Flama arribarà a la plaça, amb interpretació de la cançó “Muntanyes del Canigó”, balls, encesa del gresol, lectura del missatge, parlaments i interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya. Al final de la festa, la Flama es portarà als barris de la ciutat per encendre les respectives fogueres i, així, iniciar la multitud d’actes que s’han programat. En aquest enllaç us podeu descarregar el programa complet.

Revetlla de Sant Joan

Dia: 23 de juny

Preu: entrada gratuïta

Espai: diversos espais

Més informació, clicant aquí
http://culturapopular.bcn.cat/ca/festes-i-tradicions/nit-de-sant-joan