La 66a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals es posposa fins al juliol a causa del COVID-19


 

Les noves dates són entre el 20 i el 30 de juliol al Palau de la Música Catalana

Altíssim nombre de joves pianistes inscrits d’àmbit nacional i internacional a la 66a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona

  • Un total de 212 joves talents s’han incrit a la 66a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona, que se celebrarà entre el 21 de març i el 2 d’abril al Palau de la Música Catalana
  • El concurs aplega joves de 37 nacionalitats diferents d’entre 17 i 28 anys
  • Els països més representats són Xina, Corea i Japó i compta amb la participació de 13 espanyols i 3 catalans
  • El guanyador o guanyadora s’endurà el Premi Fundació Jesús Serra, dotat amb 25.000€, i els guardonats optaran, entre molts altres premis, a 25 recitals i concerts amb orquestra remunerats arreu


El dia 10 de desembre de 2019 es va exhaurir el període d’inscripció de la 66a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona, el certamen de més prestigi a Espanya, amb un total de 212 joves talents. Són pianistes que procedeixen de 37 nacionalitats diferents d’entre d’entre 17 i 28 anys. Els països més representats han estat Xina, Corea i Japó.
 
Tal i com es va instaurar l’anterior edició, ara s’accepten joves d’entre 17 i 28 anys, i el més júnior de tots és un espanyol. La mitjana d’edat és de 24 anys, i enguany s’han presentat un total de 13 espanyols, dels quals 3 són catalans, d’un total de 120 homes i 92 dones. 
 
Entre el 21 de març i el 2 d’abril, Barcelona tornarà a ser la ciutat mundial del piano, aplegant alguns dels millors joves pianistes de tot el món. Els participants ha tingut temps d’inscriure’s fins el passat dia 10 de desembre de 2019, i la publicació dels concursants acceptats es farà el 27 de gener de 2020, moment en què es donarà a conèixer el nom dels membres d’un jurat de prestigi presidit per Carlos Cebro, director artístic del concurs i president del jurat. Cal recordar que els membres del jurat no poden presentar ni alumnes ni familiars al certamen.

Recordeu que les entrades ja estan a la venda aquí.


66è Concurs Maria Canals Barcelona
 
El concurs s’estructura en dues proves eliminatòries, una semifinal i una gran final amb orquestra. Aquestes proves se celebren a la prestigiosa sala de concerts del Palau de la Música Catalana, on el concurs hi té les seves oficines. Els premiats s’enduen més de 80.000€ en premis, entre els premis principals (el primer és el Premi Fundació Jesús Serra, dotat amb 25.000€; el segon l’atorga la Fundació Carulla, i suma 10.000€, i el tercer és el Fundació Lluís Coromina, amb 6.000€ de dotació), a banda dels especials i els concerts en sales de prestigi, entre les quals es troba el Palau de la Música Catalana. Tot plegat, un total de 25 recitals i concerts amb orquestra remunerats, entre els quals es troben les simfòniques més importants d’Espanya en els auditoris de més renom. És el cas de la Sinfónica de Madrid a l’Auditorio Nacional, la Sinfónica de Sevilla a La Maestranza, la Sinfónica de Bilbao al Palacio Euskalduna, la Sinfónica Granada a l’Auditorio Manuel de Falla o la Sinfónica de Tenerife a l’Auditorio de Tenerife. Aquests concerts amb orquestra són possibles gràcies a la Fundació Jesús Serra i tot el concurs rep el suport de Yamaha.
 
Els concursants que van quedant eliminats en les successives proves tenen l’oportunitat de participar en l’OFF Concurs, el programa divulgatiu, educatiu i social de l’Associació Maria Canals Barcelona que inclou totes les iniciatives que van més enllà del prestigiat concurs que té lloc al març. L’OFF, que promou l’accés a la música i la pràctica amateur per part de grans i petits, en l’educació reglada i no reglada, vol transmetre que l’exercici i el gaudi de la música són essencials per al desenvolupament personal de tots i totes. Entre d’altres iniciatives, l’associació posa pianos de cua en diversos espais públics a Barcelona, Catalunya i Espanya, s’ofereixen màster classes als concursants adreçades a estudiants locals, entre moltes altres activitats.
 
 
Un concurs veterà i perseverant
 
Aquest concurs és el degà dels concursos de música a l’Estat. Creat l’any 1954, des de llavors s’ha celebrat de manera ininterrompuda cada any. És membre de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música des de 1958 –de fet, és l’únic concurs català que en forma part- i l’Alink-Argerich Foundation. El 2018, durant la celebració del concurs, el Maria Canals Barcelona va acollir, al Palau de la Música Catalana, la I Conferència Mundial de Concursos de Piano.
 
Al llarg dels seus 64 anys d’història han passat pel piano de gran cua del Palau al voltant de 10.000 joves pianistes procedents de més de 100 països que han estat acollits a cases de més de 100 famílies i escoles de la ciutat, que els han cedit els seus pianos per poder estudiar. L’any passat es van inscriure fins a 240 joves de 37 països diferents, essent-ne acceptats 87 de 34 països.
 
Malgrat ser un concurs dedicat principalment al foment de la pràctica i la professionalització del piano, també ha conreat altres branques com el cant, el violí, el violoncel, la guitarra, la flauta travessera, la percussió, el piano júnior i la música de cambra, fet que demostra el seu compromís en la divulgació de la música des de diferents àmbits.