El programa musical
Edward Elgar (1857-1934) estrenà sota la seva batuta el preludi simfònic Polònia el 1915, en un concert celebrat a Londres a benefici dels refugiats polonesos pel conflicte que vivia el país, aleshores envaït per Alemanya, l’imperi Austro-Húngar i Rússia en el primer any de la I Guerra Mundial. Elgar introduí en l’obra, a més de cançons patriòtiques poloneses, temes d’altres compositors, com Paderewski o Chopin així com també una tonada de collita pròpia d’Elgar i l’himne nacional polonès que clou de manera brillant la partitura.
El compositor polonès Wojciech Kilar (1932-2013) va ser alumne de Nadie Boulanger, com una gran fornada de compositors del S.XX, des d’Aaron Copland fins a Leonard Bernstein, passant per Philipp Glass, Quincy Jones i, mirant cap a casa, el Pare Irineu Segarra. Tot i tenir una variada obra simfònica i coral, Kilar es va fer un nom component música per a més de 160 pel·lícules. La fama mundial li arribà una mica tard, precisament a través de la partitura per a la pel·lícula de Roman Polanski, El Pianista, de la qual s’interpretarà el fragment «Moving to the Guetto».
Tancarà la primera part la Suite de Dràcula, extreta de la música que Wojciech Kilar va composar per a la pel·lícula dirigida per Francis Ford Coppola, i que potser és la versió cinematogràfica més fidel al text original de Bram Stoker, i que tanca amb un número amb cor que interpretarà el Cor Jove de l’Orfeó Català.
La segona part està dedicada al compositor polonès més (re)conegut de la història majúscula de la música, Frédéric Chopin, de qui s’interpretarà Concert per a piano i orquestra núm. 1. Chopinl’imaginà i estrenà l’any 1830 a Varsòvia, quan només tenia 19 anys, abans de marxar a París, amb escala prèvia a Viena. Va ser el darrer concert que va fer a la seva terra. Ja mai no tornaria.
Els dots com a orquestrador de Chopin sempre han estat sota sospita. En el cas d’aquest concert, els musicòlegs no es posen d’acord si la seva simplicitat es voluntària, per compensar la complexitat de l’harmonia, o involuntària, és a dir, que no en sabia més. En tot cas, Robert Schumann, posà ordre sentenciant que malgrat tot, l’esperit de Beethoven era present en el cos d’aquesta partitura.