Programació DESEMBRE 2013: PORTA4 ESPAI-SALA

 

Programació DESEMBRE 2013

la-sala-img

 

 

 

 

Educador social en Alaska

Factoría Los Sánchez /Alarma nuclear! Cia. La Palpebra / Háblame de Lorca, Miguel Retret teatre / Desacord 3×4 Teatre Musical / Postals de Nadal Petit format / Manual para combatir la flaqueza del ser humano L’última producció de PORTA4 / PETIT ESPAI: L’arbre de la vida .

Educador social a Alaska (històries d’un educador perdut en uns serveis socials entre Extremadura i Alaska) és un espectacle que posa en escena el blog del mateix títol: eleducadorsocialenalaska.blogspot.com, de gran èxit en Internet. El blog explica el dia a dia de “Quique”, un educador social, a partir d’una eina essencial del seu ofici: l’entrevista. En l’elaboració de l’espectacle els internautes van poder escollir alguns dels post que apareixen en l’obra. Educador social a Alaska és un espectacle sense límits espacials, directe, on es toca, s’assaboreix i s’escolta. Un sol actor encarna a tots els personatges als quals atén “Quique”. Per l’escenari desfilen històries humanes, carregades d’humor i , de vegades, de dramatisme. Històries actuals basades en experiències reals de l’autor.
Educador social en Alaska Factoría Los Sánchez

Del 7 al 21 de Desembre, 2013 Dissabtes a les 20 hores.
Castellà. 60 minuts. Preu: 12€ – reservas@porta4.cat

Educador social a Alaska és el tercer espectacle de la companyia factoria Els Sánchez i es va estrenar el 29 de maig de 2009 en el Teatre Principal de Castelló. Des de llavors s’ha representat a Bilbao, Vic, Reus, Vinarós, València, Benicàssim, el Puig, Onil, Teatre Tantarantana (Barcelona), Sala Almazen (Barcelona), Tortosa, FETAL Festival Alternatiu Urones de Castroponce(Valladolid), Lleida, Sala Planeta(Girona), Teatre de Ponent (Granollers), La Casa Encendida( Madrid), Teatre l’Ecorxador, Universitat de Santiago de Compostel·la, Vigo, la Corunya, Elx, Sala Russafa(València), Sala l’Horta (València), Pamplona i Vitòria entre uns altres. En l’actualitat continua de gira i realitza temporada estable a la Sala Almazen de Barcelona. Aquesta obra va rebre el Premi Retines 2008, del CEESC (Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya). L’any 2011 Factoria Els Sánchez va estrenar Alaska 2099, segona part d’Educador Social a Alaska, que segueix de gira en l’actualitat.

Fitxa tècnica i artística
Autor: Sera Sánchez Direcció: Nuria Inglada y Rafa Sánchez Interpretació: Rafa Sánchez
Escenografia: Fede Sánchez y Rafa Sánchez Iluminació: Fco Jaraba Producció: Factoría Los Sánchez La Companyia
Factoria Los Sánchez neix la primavera de 2006. És un somni complert: “Los Sánchez” és l’adjectiu afectuós que reben dos dels fundadors de la companyia, Sera Sánchez i Rafa Sánchez. L’esperit crític ,l’humor, la ironia i la senzillesa són els pilars bàsics amb els quals la companyia comença la seva marxa teatral amb l’espectacle L’home que va intentar creuar el Titicaca, un text àcid i mordaç de Sera Sánchez. Aquesta és precisament la fórmula de la companyia: un tema que ens merodea, una posada en comú d’idees i imatges, l’elaboració d’un text per part de Sera i el treball de cerca en els assajos de Rafa, així s’engega la Factoria.
………………………………………………………………………………………………………………………………………

ALARMA NUCLEAR! Cia. La Palpebra
Del 24 de novembre al 15 de desembre
Diumenge 24 de novembre a les 12 hores. Diumenges 1, 8 i 15 de desembre a les 17 hores.
Commedia dell’Arte. 55 minuts. Preu: 12€ – reservas@porta4.cat
Sinopsis
Venècia, després de vint anys de rivalitat, les famílies di PPero i di Farmacchiola es reconcilien concertant matrimoni entre els seus fills. Un accident inesperat, una carta misteriosa, l’arribada d’un foraster, i uns criats que enreden la troca, posaran en perill la celebració del casament. Alarma nuclear!
Fitxa tècnica i artística
Intèrpret: Javier Cárcel, Lara Correa, Berta Graells, Laura Gúbor, Toni Guillemat, Adrià Viñas. Màscaras: Lluis Graells. Vestuari: Teatre Bravium de Reus i Ramona Ribé. Agraïments: Lluis Graells, Neus Pàmies, Lourdes Domenech, Carles Pitarch i Ramona Ribé.
La Companyia
La Companyia La Palpebra neix amb el propòsit de produir un espectacle de comèdia per generar un ambient lúdic i dinàmic. Creiem que en els temps que corren la gent té la necessitat de trobar-se amb espectacles d’entreteniment que alhora continguin un punt de crítica sobre l’actualitat. És per això que hem escollit la Commedia dell’Arte com a llenguatge d’expressió. Els seus personatges estereotipats, conflictes universals i la forma d’afrontar-los, mostren una visió clara, precisa i directa sobre la realitat en què vivim. La companyia està integrada per sis actors formats en diverses disciplines de teatre gestual i textual com ara: dansa, clown, esgrima, cant, màscara, acrobàcia… i dos escenògrafs amb coneixements de fotografia, costura, disseny i construcció d’espais, maquillatge i creació de personatge, etc. Tots ells formats a l’Institut del Teatre.
………………………………………………………………………………………………………………………………………

Any 1939: Tres actrius es citen en un petit teatre abandonat a les afores de Madrid. Elles, malgrat saber que les seves accions poden tenir greus conseqüències, no s’atemoritzen davant el seu propòsit: recitar les paraules del que va ser un gran amic seu, Federico García Lorca. La guerra ha trencat tots els seus somnis. Avui representen escenes de Bernarda Alba i Yerma davant d’un públic reduït, per retre homenatge a Lorca i a la seva obra. En acabar-se la funció, elles recullen el vestuari, i preparen la següent funció mentre expliquen anècdotes divertides, experiències innoblidables, records que perduren i que tenen com a eix la figura del poeta. I és en mig d’aquesta conversa post-funció que reben la visita d’un espectador que les vol felicitar: Miguel Hernández, que acaba de sortir de la presó del carrer Torrijos. Compartiran poemes, cançons, rialles, versos… després Miguel tornarà a Orihuela per retrobar-se amb la seva família. Les actrius mai oblidaran aquella vetllada màgica: recitar Lorca a Miguel Hernández i ser públic de la veu del poeta del poble.
La Companyia
Retret Teatre és una companyia teatral que dedica els seus esforços a la creació d’espectacles destinats a un públic jove i adult. Els últims muntatges s’han centrat en la dramatització i posada en escena d’obres de la literatura catalana contemporània. Fundada a l’any 2008, Retret Teatre ha invertit tots els seus esforços en consolidar-se com una companyia que aposta per la producció d’espectacles de qualitat i amb un llenguatge propi. El seu darrer muntatge ha estat l’adaptació teatral de la novel·la «Oceà», obra de l’autor italià Alessandro Baricco i adreçada al públic adult, amb la qual Retret ha fet estada d’agost a setembre d’aquest any al Versus Teatre, amb un notable acolliment de la crítica i el públic.

Hablame de Lorca, Miguel Retret Teatre
Del 8 al 22 de desembre, 2013
Diumenges a les 20 hores.
Castellà. 60 minuts.
Preu: 12 € – reservas@porta4.cat
Lara Díez, actriu
Llicenciada en art dramàtic per l’Institut del teatre de Barcelona. Completa la seva formació participant en cursos impartits per Mara Bestelli, Silvina Sabater, Tonucha Vidal i Marco Castillo. Membre fundador de la companyia Retret Teatre, companyia amb la que realitza un dels seus últims treballs Un mirall, una bogeriade Josep Manel Albinyana i membre fundador de la companyia La Pell on realitza investigació i recerca teatral a càrrec de l’actriu i directora Anna Estrada. Altres treballs destacats corresponen a Terra Baixad’Àngel Guimerà (adaptació per Eduard Muntada dins la campanya TRANSEDUCA, 2010-2011), Catalunya Uberales film de Ramon Térmens (data d’estrena prevista al novembre de 2010) Roberto Zucco adaptació de Joan Fullana (2009, factoria IT) o Maria, Hedda, Júlia, Ofèlia escrita i dirigida per Manel Dueso (Institut del teatre de Barcelona, 2009).

Manual para combatir la flaqueza del ser humano L’última producció de PORTA4
Sessió prèvia: Dijous 5 de desembre a les 21H.

SINOPSIS
A una setmana de presentar el seu segon llibre, l’escriptora i consultora existencial Vanessa Giugino, entra en crisi. Ella es lucra fent teràpia a uns pacients als que ni tan sols escolta… I diagnosticant problemes que ni tan sols entén. S’aprofita de la desesperació de la gent que arriba a la seva consulta per fer’ls-hi creure qualsevol tonteria. El primer llibre d’autoajuda que tant prestigi li han donat no te cap base científica, ni tan sols comprovada. Només diu a la gent, el que la gent vol sentir i els hi fa creure mentides que ni ella creu. Però les situacions viscudes durant aquesta setmana li faran canviar totalment de parer. Rep la visita d’una actriu de cinema, una joguina trencada del món pop cinematográfic. Una dona macabra, obscura i envoltada de misteri que seduirà a la Vanessa amb idees morboses, pensaments verinosos i actes despreciables. En aquest joc entraran diferents pacients amb diferents histories… Personatges totalment manipulats pel poder de convicció de la Vanessa. Ella mateixa s’en adonara del poder que ha adquirit i la responsabilitat que la societat li ha atorgat. Tot aquest espiral explotarà a unes hores de la presentació del llibre i la Vanessa es veurà obligada a fer una reflexió sobre la seva vida i els seus actes davant l’atril i l’expectació del públic.

Fitxa tècnica i artística
Direcció y Dramatúrgia: Sergi Manel Alonso Ajudant de direcció: Maria Asensio Interpretació: Verónica Pallini, Maria Asensio, Héctor Molina i Roc Esquius. Escenografía i vestuari: Sílvia Tobajas Il·luminació i so: Xavi Gardés Disseny gràfic: Victor Duque
Administració: Idoia Rueda Responsable de sala: Carmen Holguera
Producció:
Veronica Pallini Actriu, Docent i Investigadora teatral. Realitza la seva formació com actriu a La Escuela de Teatre de Buenos Aires. Així mateix estudia diferents tècniques d’actuació a Buenos Aires i a Barcelona. Complementa el seu treball amb tècniques de dansa, expressió corporal, sensopercepción, contact- improvisació, ball-teatre, cant i tècnica vocal per a actors. S’especialitza en pedagogia teatral. Explora diverses tècniques de creativitat associades al treball expressiu i terapèutic És llicenciada en Antropologia Social per la Universitat de Buenos Aires. Doctora en Antropologia Social i Cultural, especialista en Antropologia del Fet Teatral (Universitat de Barcelona). Imparteix classes de formació teatral des de 1993 en institucions i en universitats…

En l’any 2006 funda La Escuelita, Estudi de Formació Teatral a Barcelona i actualment dirigeix Porta 4, continuació del primer projecte ampliat a una formació d’avançada que inclou una sala d’exhibició, ambdós a la ciutat de Barcelona. Així mateix fa classes a nivell universitari. Ha publicat nombrosos articles sobre la dinàmica teatral i cultural. Entre els seus antecedents professionals més destacats en teatre són: “Yo, Sola”, Dir. Juan Urraco (actriu i idea original), PORTA4; “La señora Lola”, Dir. Antonio Castro, Cicle Altres Veus- Espai de Teatre Contemporani, Dir. José Sanchis Sinesterra (Sala Cuarta Pared, Madrid); “Solo hace falta 2, Veladas Eróticas”, Poemes eròtics dramatitzats (actriu i directora, Centre de Cultura Contemporània, CCCB); “Hola yo soy un hombre” Monòleg. Dir. Marc Roig. (Teatre de la Unió, Sant Cugat, Festival Internacional Ulls, i Sala Almazen); “Dotze diuen Shakespeare” Dir. Joan Ollé, (Espai Lliure). A Buenos Aires: “Una plaza llena de hamacas” Dir Edgardo Chini (Sala Del otro lado); “Y… a otra cosa mariposa» de Susana Torres Molina, Dir. Silvia Baylé (Sala Alliberar-te). En audiovisuals es troba la seva interpretació en «Julio Cortázar Cicle de Narrativa Visual de les Nits d’Estiu de Caixaforum”, “Soy un animal” Caja Madrid, «Quaderns de Bitacora”, Moll Tarragona, Berlín, Palma de Mallorca. A TV3 “El Cor de la Ciutat”. “BAVA. Festival de nous creadors”, Festival Grec.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..
POSTALS DE NADAL Direcció del projecte: Sergi Manel Alonso
Divendres 6, 13 i 20 de desembre a les 23 H. Dissabtes 7, 14 i 21 de desembre a les 22:30 H.
Castellà i Català. Duració: 75 minuts. Gènere: Tragicomedia.
SINOPSIS
Un retrat de les festes nadalenques a travès de quatre escenes. Quatre històries que expliquen, de manera humana i costumbrista, la part del Nadal que no ens expliquen als centres comercials.
CALENDARI D’ADVENT, de Maria Asensio i Sergi Manel Alonso. Amb Maria Asensio i Sergi Manel Alonso Una parella s’enfronta al “caliu” de les festes nadalenques amb les seves famílies.
AÑO NUEVO, VIDA NUEVA, de Juan Frendsa. Amb Hector Molina i Noemi Costa Dos personatges solitaris es troben a un bar durant la nit de cap d’any.
LA NOSTRA ILLA, de Maria Asensio Amb Laia Costa i Gorka Lasaosa Dos germans es retroben el dia de Nadal per vetllar la mort de la seva mare.
CONTRATO PERIODO NAVIDEÑO, de Yolanda Cervera Amb Yolanda Cervera Els 15 minuts de descans de dos treballadors temporals d’uns centres comercials, el Pare Noel y la testadora de colònies
Tècnic de llum i so: Marc Muntañés
……………………………………………………………………………………………………………………………………..
DESACORD 3X4 Teatre musical
Diumenge 1 de desembre a les 20 hores.
Musical per a tots els públics Català. 60 minuts.
Preu: 12 € – reservas@porta4.cat

Tres cantants de diferents estils (líric, musical i revista) es veuen forçats a compartir escenari per culpa de les famoses retallades culturals. El desacord està servit. Aquest conflicte és apaivagat gràcies a l’art i a la diplomàcia d’un pianista que aconsegueix harmonitzar aquestes tres personalitats tan diferents. Assistirem a una transformació camaleònica en la qual la “diva” canta boleros i la “cupletista” interpreta Mozart. Un espectacle musical en el qual conflueixen l’ humor i l’art, interpretant àries, duos i trios, oferint a l’espectador un viatge per tots els gèneres musicals.
Un espectacle musical en què conflueixen l’humor i l’art interpretant àries, duos i trios, amb:
Victòria Priante (soprano) Marta Gonzàlez (mezzo soprano) Víctor Frigola (baix) Jordi Vilaprinyó (piano)
……………………………………………………………………………………………………………………………………..
DESEMBRE AL «PETIT ESPAI» Programació de teatre infantil i familiar a la sala PORTA 4
Diumenges 1, 15 i 22 de desembre. 12 hores.
Preu: 6€ reservas@porta4.cat
Sinopsis
L’Arbre de la vida és una obra de caràcter simbòlic adreçada a nens de 6 mesos a 3 anys, però pensada per a totes les edats. No hi ha una única historia en aquest conte. Hi haurà tantes histories com nens i nenes, adults i ancians vinguin a veure-la. L’espectacle obra una _nestra al màgic procés de la creació. Parla de la vida i la mort en moviment continu, de la voluntat i la passió de viure, del buit i el desconegut, de les idees i la possibilitat, de viure el present i entregar-se, i de la diversitat en la manifestació.
Fitxa tècnica i artística
Direcció i idea original: Anna Serra Dramatúrgia, escenografia i interpretació: Anna Serra i Mei Samarra Il·luminació i so: Luis Rodríguez Efectes sonors: Rolando Alonso Producció: Aboon teatre
Agraïments: a la Sheila i a l’Ian. A Luis Rodríguez i Stéphane Wickaert. A Eduardo Telletxea. I a Toni Garriga, Yolanda Ramos, Kamy Escultures, Sergi Broto, Ferran Pascual, Mireia Vilà, Joan Serra, Josep Serra, Paquita Puigdellivol, Esther Westermeyer , Albert Busom, Rosa Foses, Esther Ballber, Jayani, Marilin Sucarras i Natalie Seve.
________ La Companyia
Aboon teatre és una companyia jove, que vol transmetre una visió més amplia de la realitat. Expressem l’imaginari i la vivència infantil per acostar-la a l’adult, creant un espai harmònic entre aquestes dues realitats paral·leles. Amb molta cura, sensibilitat i respecte, compartim amb els més petits el seu món simbòlic i acompanyem a l’adult a descobrir-lo i recordar-lo. La sensitivitat, les emocions i la imaginació són denominadors comuns que ens connecten amb els nadons i la nostra infància. A Aboon Teatre les rescatem i les col·loquem en un lloc preferent.
www.aboonteatre.com

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Més info a www.porta4.cat