Activitats del Dia Mundial del Teatre 27 de març

 

Logotip

Neix a Barcelona “La Rambla de les Arts”, un projecte inspirat en el passeig de la fama de Hollywood

Per commemorar el Dia Mundial del Teatre, el dimecres 27 de març s’organitzen visites guiades als teatres i lectures dramatitzades de minirelats de Lluïsa Cunillé, Victoria Szpunberg i Josep Maria Miró

El manifest català corre a càrrec enguany de Guillem Albà i Roser Batalla presentarà el manifest internacional, que els teatres llegiran també el dimecres 27 abans de l’inici de les representacions

El 25 de març a les 20 h tindran lloc els XXI Premis de la Crítica de les Arts Escèniques al Teatre Poliorama, amb Ángel Pavlovsky com a Premi d’Honor a la Crítica de Barcelona

La presidenta d’ADETCA, Isabel Vidal, ha destacat que el sector «mostra clars símptomes de recuperació, amb un 9% de creixement de públic sostingut» i que «ara cal apostar per consolidar aquest augment amb polítiques que portin gent a totes les sales»

Barcelona, 25.3.2019.- L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), juntament amb l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, Teatre Públics i, per primera vegada, Ciatre, i amb motiu del Dia Mundial del Teatre 2019 (DMT2019) que se celebrarà el proper dimecres 27 de març, han presentat el nou projecte artístic anomenat “La Rambla de les Arts”. Inspirat en el passeig de la fama de Hollywood, aquesta nova iniciativa s’instal·larà a la Rambla de Santa Mònica de Barcelona amb l’objectiu de reconèixer els artistes de les arts en viu (teatre, música, dansa i circ) que han destacat i deixat empremta a Catalunya a partir de la democràcia.

Durant la presentació del nou projecte, que ha tingut lloc aquesta tarda al Centre d’Arts Santa Mònica, també s’han detallat els actes commemoratius i activitats del Dia Mundial del Teatre, i s’ha fet la tradicional lectura de manifestos a càrrec de Guillem Albà -el manifest català- i Roser Batalla, que ha llegit el manifest internacional del director i dramaturg cubà Carlos Celdrán. En acabar, destacats noms de l’escena com el Premi d’Honor de la Crítica de Barcelona d’enguany, Ángel Pavlovsky, al costat de Joan Pera, Montserrat Carulla, Mario Gas, Joan Lluís Bozzo, Pepa Plana, Agnès Busquets, Cesc Gelabert, Elsa Lluch, Anna Bertran, Elisabet Manté, Ariadna Cabroil i Lloll Bertran, entre d’altres, han “destapat” en el lloc on s’instal·larà la futura “Rambla de les Arts” algunes de les estrelles amb els noms de companys de professió reconeguts, del teatre, la dansa, el circ i la música, en una visió àmplia de les arts escèniques.

Un projecte en homenatge a la trajectòria artística
Amb“La Rambla de les Arts”,ADETCA i tota la professió vol fer un reconeixement a la trajectòria dels artistes catalans més emblemàtics dels darrers anys i que majoritàriament ja no estan amb nosaltres. Alguns dels noms destacats que podrien formar part d’aquest projecte, i amb els quals els promotors pensen, són actors i actrius com Anna Lizaran, Carles Canut, Fabià Puigserver, Mari Santpere, Maria Matilde Almendros, Mario Cabré, Mercè Bruquetes, Monty, Paco Moran o Rosa Novell, cantants com Montserrat Caballé o Victòria dels Àngels, humoristes com Eugenio, Joan Capri o Pepe Rubianes i artistes polifacètics com Carles Santos, entre molts altres.

A més, està previst que cada 27 de març, amb motiu del Dia Mundial del Teatre, s’ampliïn, a partir d’una comissió de valoració, el nombre d’estrelles de la fama al paviment de la Rambla, conferint així al projecte caràcter anual. L’artista estatunidenc Philip Stanton serà l’encarregat de materialitzar la instal·lació (des del procés de creació de la marca, el disseny de la imatge i la construcció i instal·lació de les plaques commemoratives).

Activitats del Dia Mundial del Teatre
Diversos teatres de Barcelona participaran durant el pròxim dimecres 27 de març en les visites guiades als teatres que s’han organitzat per celebrar el Dia Mundial del Teatre. Entre els participants trobem La Puntual, la Biblioteca de Catalunya, la Sala Barts, el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, La Villarroel, el Teatre Condal, el Teatre Poliorama, el Teatre Romea, el Teatre Tantarantana i el Teatre Victòria. Tots ells seran “Teatres oberts”.

A més, es faran lectures dramatitzades dels minirelats de la secció “Autoria” de la revista Entreacte dels autors Lluïsa Cunillé, Victoria Szpunberg i Josep Maria Miró, dirigits i interpretats per membres de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) i d’Artistas Intérpretes Sociedad de Gestión (AISGE), a les 11 h, les 12 h i les 13 h i també a la tarda, a les 18 h, 19 h i 20 h, a l’Espai de presentacions de FNAC-El Triangle.

Gala dels XXI Premis de la Crítica d’Arts Escèniques 
Els Premis de la Crítica d’Arts Escèniques, organitzats per Recomana, tindran lloc el 25 de març a les 20 h al Teatre Poliorama amb l’entrega dels 31 guardons en les diferents categories en el decurs d’una gala presentada pels periodistes Anna Pérez Pagès i Toni Puntí. En aquesta edició s’han incorporat dos premis nous: el de l’actriu i l’actor de musical.

En aquesta gala, Àngel Pavlovsky rebrà el Premi d’Honor a la Crítica de Barcelona i es donaran a conèixer els guanyadors de cada categoria. Dues produccions del Teatre Nacional de Catalunya, La importància de ser Frank Els Jocs Florals de Canprosa, són les que han obtingut més nominacions, essent finalistes en sis categories. Les segueixen, amb cinc nominacions, una tercera producció del TNC, Temps salvatge, i Una gossa en un descampat, de la Sala Beckett i el Grec 2018; i amb quatre, Sopa de pollastre amb ordi, de La Perla 29, iLa jaula de las locas, de Nostromo Live.