Dones surrealistes a Mayoral 13/01-1/04/2017

 

13/01-1/04/2017

Dones surrealistes

 
 20170105140033_imatgeeeee
 
 
 

 

 

 

 

Dones surrealistes a Mayoral

Per primera vegada es presenta una exposició de dones surrealistes a Espanya.

 

 

Mayoral presenta a Barcelona l’exposició “Dones Surrealistes i la seva connexió amb Catalunya”, comissariada per la historiadora i crítica d’art Victoria Combalía. És la primera vegada a tot l’Estat espanyol que es realitza una mostra sobre aquest tema. Ha estat possible gràcies a préstecs de col·leccionistes privats, de l’Arxiu Lee Miller, de la Successió Miró i del MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya).

 

La mostra inclou una vintena d’obres de vuit dones surrealistes: Valentine Hugo, Maruja Mallo, Lee Miller, Frida Kahlo, Dora Maar, Remedios Varo, Ángeles Santos i Leonora Carrington.

 

L’exposició vol ser un acte de reconeixement a aquestes artistes surrealistes, que han estat en aquesta ocasió escollides pel fet d’haver tingut alguna connexió amb Catalunya, un aspecte mai destacat i que de ben segur serà estudiat en anys vinents.

 

VALENTINE HUGO viatjà a Cadaqués amb André Breton, de qui era amant, a fi de visitar Dalí. Allà va realitzar amb ells diversos cadàvers exquisits, dibuixos col·lectius.

 

MARUJA MALLO i REMEDIOS VARO van participar a “l’Exposició Logicofobista” que va tenir lloc a Barcelona el 1936. De Maruja Mallo es mostren dues obres posteriors, realitzades durant el seu exili a Amèrica Llatina. De gran impacte visual és Mujer o el espíritu de la noche (Dona o l’esperit de la nit), de Remedios Varo, que exemplifica el concepte surrealista de dona-maga i ser misteriós.

 

LEE MILLER, amant de Man Ray i excel·lent fotògrafa, viatjà a Barcelona nombroses vegades amb el seu marit, l’historiador de l’art Roland Penrose, fotografiant a Joan Miró i a Antoni Tàpies. De la seva època surrealista mostrem el famós Portrait of Joseph Cornell (Retrat de Joseph Cornell) (1933) i Portrait of Space (Retrat de l’Espai) (1937).

 

No es té constància que la mexicana FRIDA KAHLO viatgés a Catalunya, però sí que tingué una apassionada història d’amor amb el pintor i il·lustrador català Josep Bartolí. Mostrem tres dibuixos totalment inèdits al nostre país, en un dels quals, Autorretrato como genitales (Autoretrat com a genitals) (1944), ella es veu com un ser completament sexual.

 

En aquesta mostra també podem veure una pintura a l’oli i una gran selección de fotografies de DORA MAAR. Moltes d’aquestes fotografies van ser fetes arrel de la seva visita a Catalunya el 1933, i entre elles destaquem: Femmes et trois enfants devant les baraques en planches au Somorrostro (Dones i tres infants davant les barraques de fusta del Somorrostro).

 

La catalana ÁNGELES SANTOS va pintar Alma que huye de un sueño (Ànima que fuig d’un somni), la temàtica de la qual, amb el seu onirisme, és totalment surrealista. També es mostra aquí un dibuix preparatori per a la seva famosa tela Un mundo (Un món), actualment al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid.

 

Finalment LEONORA CARRINGTON, que treballà en clau surrealista al llarg de tota la seva trajectòria artística, creuà Catalunya fugint del nazisme. Exemple d’aquest surrealisme, alhora tant personal, és l’extraordinària obra “Maja” del tarot, de 1965.

 

A part de les de Kahlo, hi ha altres obres totalment inèdites, com les de Valentine Hugo, on destaquem el gravat Portrait de Picasso (Retrat de Picasso) (s.d.) i Cadavre exquis (Cadàver exquisit) (1929), realitzat amb André Breton i Greta Knutson.

 

L’exposició també incorpora una secció de documentació en la qual s’exposa el cartell original: ADLAN, Grup Logicofobista, Galeria Catalonia, prestat per a l’ocasió pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), així com una sèrie de fotografies de Frida Kahlo realitzades pel fotògraf Nickolas Muray.