Festa&Teca, la festa de l’alimentació i la gastronomia saludable a la plaça del Fòrum (20 de març)

safe_image

El Museu Blau i l’Institut Municipal de Mercats coorganitzen Festa&Teca, la festa de la gastronomia i l’alimentació saludable que tindrà lloc el proper diumenge 20 de març a la plaça del Fòrum, de 10 a 16 h, en el marc de les activitats de l’exposició temporal Nutrició, impuls vital.

 

 

Festa&Teca serà una jornada festiva on petits i grans podran cuinar, degustar, comprar, cultivar, jugar, fer esport, assistir a tallers i aprendre a millorar la seva qualitat de vida. La plaça del Fòrum esdevindrà un espai saludable amb un mercat de productes locals, foodtracks que oferiran menjar variat, un hort urbà per aprendre a cultivar per a l’autoconsum, un espai de pícnic per menjar tranquil·lament, una zona d’esports per als més petits i un espai d’activitats per on desfilaran animadors, cuiners, nutricionistes i especialistes en salut per compartir les seves experiències a través de tallers i microxerrades. Al llarg de tota la jornada, l’exposició Nutrició, impuls vital i el Museu Blau es podran visitar de forma gratuïta.

Amb la celebració d’aquesta gran festa, el Museu Blau i l’Institut Municipal de Mercats volen treure al carrer de forma festiva els continguts de l’exposició Nutrició, impuls vital, que es pot veure fins al juny de 2016 i ens convida a reflexionar sobre els nostres hàbits alimentaris i de salut així com la seva relació amb el medi ambient.

Festa&Teca pretén ser un mercat de la gastronomia i la vida saludable on petits i grans podran passar-s’ho bé mentre adquireixen eines pràctiques per millorar la seva qualitat de vida entesa com una qüestió d’equilibri entre l’alimentació, uns bons hàbits de vida i un medi ambient sostenible.

2. Programa Festa&Teca

Àrea de benvinguda

Punt d’informació on els assistents podran conèixer totes les propostes i activitats que tindran lloc al llarg del dia. Photocall que recrea un mercat tradicional per a qui vulgui deixar constància del seu pas per la festa.

Mercat de productes de proximitat
Mercat amb 10 carpes per comprar productes catalans, de proximitat i ecològics que inclou: fruites, hortalisses, llegums, fruita seca, embotits, formatges, anxoves, pa, oli, rebosteria i vi.

Àrea de tallers per als més petits
Camp de futbol portàtil que aporta el Futbol Club Barcelona on els més petits podran passars’ho bé amb activitats esportives.

Hort urbà, taller interactiu organitzat per l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona per animar-nos a cultivar per a l’autoconsum.

Tast d’aigües organitzat per Aigües de Barcelona que pretén posar en relleu la importància de la hidratació per a la salut.

Àrea central

Cuiners, productors i especialistes en diversos àmbits de la nutrició oferiran showcookings, tallers i microxerrades al llarg de tot el dia.

Showcookings. Amb la presència de cuiners de la talla de Pedro Corredor, xef de l’Hotel Hilton, Pedro Montolio, xef de l’Hotel Princess, i Ariadna Tous, xef i blogger, entre altres professionals de renom.

Microxerrades i tallers. Coneixerem la importància de l’oli per a la salut amb Ana María Weberman, aprendrem a reconèixer els caves i vins amb DO Catalunya amb Enjoy Wine i descobrirem la importància de comprar als mercats amb Agata Alberto, entre altres temes d’interès sobre nutrició i salut.
Acte de lliurament del premi del concurs de vídeos “Nutrició en 1 minut“. L’autor del vídeo guanyador s’emportarà un fabulós smartphone d’última generació.

Àrea de foodtruck i pícnic
Foodtrucks per comprar menjar imaginatiu i una zona de pícnic, que aporta Moritz, per menjar tranquil·lament mentre un DJ amenitza la jornada.

3. Col·laboradors

Festa&Teca ha estat possible gràcies a la implicació activa d’institucions i empreses vinculades al món de l’alimentació i la gastronomia de Catalunya.

Mercabarna

Banc dels Aliments

Aigües de Barcelona

Amics del Jardí Botànic de Barcelona

Fundació FC Barcelona

Moritz

Diputació de Barcelona

Catalunya Regió Gastronòmica Europea

La Fageda

Barcelona Fòrum District

Hotel Hilton

Hotel Princess

Ecoturisme Empordà

4. Institut Municipal de Mercats

Per la seva tasca de distribuïdors de producte alimentari fresc, els mercats ocupen un lloc de privilegi al cor de la ciutat i, en el cas concret de Barcelona, són l’ànima dels seus barris com a referents de la vida en aquestes zones urbanes i perquè proporcionen una experiència de convivència als barcelonins. Comprar al mercat reflecteix un estil de vida totalment compromès i connectat amb el model mediterrani, que segueix els conceptes d’aliments saludables, producció local i ambient amigable. I que els mercats són un referent per a la compra de producte fresc ho demostren els mateixos ciutadans, que compren el 42% de la carn i el peix i el 27% de la fruita i la verdura als mercats.

Si a això s’hi suma que els mercats promouen una sèrie de valors relacionats amb el producte —fresc, de qualitat i amb molta varietat, i saludable— es pot afirmar que els mercats són la millor opció de salut per a uns ciutadans cada cop més preocupats per la seva alimentació i per adoptar uns bons hàbits nutricionals.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats, ha endegat el projecte “Mercats Verds”, una iniciativa orientada a impulsar la sostenibilitat i els bons hàbits alimentaris als mercats municipals de la ciutat. Una de les vies d’aquest impuls se centra en l’augment de producte de proximitat i en la presència de producte ecològic en l’oferta de les parades dels mercats. El mercat de la Llibertat ha estat el primer on s’ha implementat aquest opció que està previst que s’estengui a 25 mercats més. Emmarcades dins del projecte, s’estan portant a terme altres accions a la xarxa dels mercats municipals per tal de conscienciar els comerciants i els ciutadans sobre la reducció del consum de bosses de plàstic, evitar el malbaratament d’aliments o fomentar el menjar saludable.

Per totes aquestes característiques, els 39 mercats d’alimentació de Barcelona no podien deixar de participar en la proposta sobre nutrició del Museu Blau, no només donant suport a la il·lustrativa mostra que acull entre les seves parets, sinó també participant a Festa&Teca, la festa de l’alimentació i la gastronomia saludable. Una ocasió imprescindible per conèixer millor les bondats d’una nutrició adequada, que els ciutadans de Barcelona tenen la sort de tenir a l’abast cada dia. Només cal que vagin a comprar al mercat del seu barri.

5. Nutrició, impuls vital. L’exposició temporal del Museu Blau
El Museu Blau allotja fins al juny de 2016 l’exposició itinerant Nutrició, impuls vital produïda per la Fundación Iberoamericana de Nutrición (FINUT) i el Parque de las Ciencias de Granada. La mostra, juntament amb un ampli programa d’activitats, ens convida a reflexionar sobre els nostres hàbits alimentaris i de salut així com la seva relació amb el medi ambient des d’una perspectiva científica i lúdica.

Nutrició, impuls vital gira a l’entorn dels tres pilars que constitueixen la base de la salut: alimentació-nutrició, repòs-activitat física i higiene-medi ambient. En l’adaptació a Barcelona, el Museu Blau ha tingut la col·laboració del Campus de l’Alimentació Torribera de la Universitat de Barcelona per incorporar-hi la gastronomia com a eix temàtic que permet presentar la riquesa cultural i econòmica de Catalunya.

La recreació d’un mercat amb 10 parades que contenen els grups bàsics d’aliments ocupa la part central de l’exposició que aprofundeix en els conceptes d’alimentació i nutrició i reivindica l’espai de mercat com a model sostenible i de qualitat. A través d’interactius, models 3D, escenografies, peces de patrimoni i audiovisuals podrem conèixer les propietats nutricionals dels aliments i la seva història així com les virtuts de l’estil de vida mediterrani.

Els hàbits de vida saludables en un medi ambient sostenible completen un recorregut que va més enllà de la nutrició. Podrem conèixer quin és el temps òptim d’una migdiada, quina despesa calòrica fem quan caminem, nedem o correm, els avantatges de l’estil de vida mediterrani o els quilos de residus que una persona genera cada any, entre moltes altres qüestions.

La nutrició és un dels temes que més interès desperta en la societat ja que constitueix la base d’una vida llarga i saludable. Nutrició, impuls vital pretén oferir eines pràctiques per reflexionar sobre la pròpia qualitat de vida entesa com una qüestió d’equilibri entre l’alimentació, els hàbits de vida saludables i un medi ambient sostenible.
El Museu Blau, inaugurat el març de 2011, disposa d’unes instal·lacions àmplies i modernes que han permès innovar el discurs museogràfic i els programes educatius i divulgatius del
Museu de Ciències Naturals. Amb un total de 9.000 m2 distribuïts en dues plantes, els serveis i les instal·lacions s’estructuren al voltant d’un immens vestíbul d’accés lliure que és el punt de partida i d’arribada de tots els programes del Museu: l’exposició permanent «Planeta Vida», els espais per a exposicions temporals, la Mediateca, el Niu de Ciència (per a infants de 0 a 6 anys), les aules, la sala d’actes, els tallers, la botiga i els espais per a associacions naturalistes.

6. Informació pràctica
Festa&Teca
Dia: diumenge 20 de març.
Hora: de 10 a 16 h.
Lloc: plaça del Fòrum, davant de l’entrada del Museu Blau.
Entrada: gratuïta.
Jornada de portes obertes al Museu Blau.
Com arribar-hi
Amb metro: L4 (Línia groga), parada el Maresme-Fòrum.
Amb tramvia: TRAMbesòs T4, parada Fòrum.
Amb bus: 7, 36, 143, H16, B23.
Amb bici: parada més propera de Bicing a la rambla Prim.