Neix el Brain Film Fest – Premi Solé Tura, un festival internacional de cinema amb el cervell com a protagonista. Del 15 al 18 de març al CCCB

03f2eb8b-ad13-4cad-b356-12ba11d1c9f0
  • La vuitena edició del Premi Solé Tura evoluciona cap a un nou formatque amplia programació i activitats paral·leles: el Brain Film Fest, un nou festival internacional de cinema dedicat a mostrar i impulsar la creació i difusió de peces audiovisuals sobre tots els aspectes del cervell.
  • El Brain Film Fest vol ser un punt de trobada entre els diferents actors i disciplines que tracten aspectes diversos del cervell, amb una programació de quatre dies, del 15 al 18 de març, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
  • La programació del Brain Film Fest inclou les projeccions de 3 llargmetratges i 28 curtmetratges i una projecció especial destinada a malalts d’Alzheimer i els seus cuidadors, a més de debats, xerrades, tallers i la gala d’entrega del Premi Solé Tura.
  • El Brain Film Fest – Premi Solé Tura està impulsat per la Fundació Pasqual Maragall i organitzat conjuntament per la Fundació Uszheimer i la productora Minimal Films.
La vuitena edició del Premi Solé Tura evoluciona cap a un nou format. Convertit en festival per ampliar programació i activitats paral·leles, vol ser un punt de trobada que faciliti l’apropament i el debat entre els diferents actors i disciplines que tracten aspectes diversos del cervell.

El Brain Film Fest tindrà lloc del 15 al 18 de març de 2018 i, durant aquests 4 dies, convertirà el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en un espai de trobada dedicat al cervell en totes les seves condicions, tant pel que fa les malalties que l’afecten com a la seva funció essencial com a acumulador de coneixement, memòria i identitat. Un festival per mostrar i impulsar la creació i difusió de curtmetratges sobre qualsevol aspecte del cervell, les seves increïbles capacitats i també les seves patologies.

Aquesta primera edició del Brain Film Fest acollirà la VIII Gala del Premi Solé Tura on s’entregarà el guardó a les tres pel·lícules premiades i comptarà amb la participació de destacats membres de la cultura, la sanitat i els mitjans audiovisuals. Després de set edicions, el Premi Solé Tura s’ha convertit en una cita anual obligada de conscienciació social entorn les malalties neurodegeneratives. El Brain Film Fest està impulsat per laFundació Pasqual Maragall i, juntament amb el Premi Solé Tura, està organitzat per la Fundació Uszheimer, la Fundació Pasqual Maragall i la productora Minimal Films, per promoure la creació audiovisual, oferint a experts i estudiants de l’àmbit cinematogràfic l’oportunitat de mostrar els seus treballs i, alhora, sensibilitzar la societat sobre les malalties del cervell, mostrant la realitat quotidiana dels pacients, les seves famílies, cuidadors i professionals que conviuen amb aquest tipus de malalties.

El Brain Film Fest està emmarcat dins la Brain Awareness Week, la campanya mundial per augmentar la consciència pública sobre el progrés i els beneficis de la investigació del cervell, que tindrà lloc aquella mateixa setmana.

Programació del Brain Film Fest: projeccions
La programació del Brain Film Fest 2018 arrencarà el divendres 16 de març amb el llargmetratge Monster in the Mind (EUA, 2016). El film inaugural és un documental de la periodista Jean Carper que, en assabentar-se de què corre un alt risc de patir Alzheimer, inicia una investigació sobre la història d’aquesta malaltia envoltada de misteri, en la que pren com a inspiració els malsons, els films de ciència-ficció, horror i desastres.

El Brain Film Fest 2018 projectarà també vint-i-vuit curtmetratges a competició de nou països on destaca la producció espanyola amb 15 curts. Les peces han estat seleccionades per un comitè de selecció i seran avaluades pel Jurat pel Premi Solé Tura, format, en aquesta edició, pels directors cinematogràfics Maria Ripoll i Agustí Villaronga, el professor de periodisme Bienvenido León, l’educadora social Roser Guerra i la psiquiatra Paz Flores.

A més, es projectaran dos llargmetratges fora de concurs. La primera és Rocks in My Pockets (Letònia, 2014), una pel·lícula d’animació que narra la història de cinc dones de la família de la directora que combaten la depressió i l’esquizofrènia. La seva directoraSigne Baumane visitarà el festival i conversarà amb els espectadors que assisteixin a la projecció. El segon film és Can You Rebuild My Brain? (Gran Bretanya, 2018), una història de la guanyadora del Premi Solé Tura honorífic del 2014 amb el film My Beautiful Broken Brain, Lotje Sodderland, que ara s’endinsa en el món de la neurocirurgia per observar tractaments per al Parkinson, l’Alzheimer i l’autisme i que acompanyarà la projecció oferint un col·loqui amb el públic.

Cal destacar també, una activitat especial emmarcada en el CCCB Programa Alzheimerque organitza activitats culturals destinades als malalts i els seus cuidadors. En aquesta ocasió, s’ha triat un film que per la seva estructura és fàcil de seguir pels malalts d’Alzheimer i adapta la projecció a les seves necessitats per tal que tant ells com els seus cuidadors puguin tornar a gaudir d’assistir al cinema. Dintre del Brain Film Fest, el film que es projectarà serà el clàssic Escola de Sirenes (EUA, 1944) de George Sidney.

El film inaugural “Monster in the Mind” (EUA, 2016), un documental de la periodista Jean Carper.
Programació del Brain Film Fest: activitats
Més enllà de les projeccions, el Brain Film Fest, oferirà un debat, dos tallers i dues xerrades com activitats paral·leles.

La Dra. Marta Aymerich, Vicerectora de Planificació Estratègica i Investigació de la UOC, protagonitzarà el debat amb associacions, famílies afectades i professionalsConeixement i tecnologia al servei de la salut de les persones.

La Dra. Maria López, sòcia fundadora i CEO de Bitbrain, empresa especialitzada en desenvolupament de solucions neuro tecnològiques, serà l’encarregada d’impartir el tallerNeuromàrqueting: Quan el consumidor decideix i sabem com ho fa. Per la seva banda, el Dr. Miguel Sánchez Romera, neuròleg, professor de ciència i tecnologia dels aliments i artista a la cuina, impartirà el taller Neurocuina: Alimenta bé el teu cervell.

A més a més, el Dr. Luis Miguel Martínez, Doctor en Biologia i expert en neurobiologia al Barcelonaβeta Brain Research Center, centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall, oferirà la xerrada El cervell i la memòria: record, oblit, i la identitat personal, i la crítica de cinema Núria Vidal conduirà la xerrada El cervell en el cinema.

El Premi Solé Tura de Cinema sobre malalties i condicions del cervell
Albert Solé i la Fundació Uszheimer van crear el 2010 el Premi Solé Tura, que pren el nom del polític Jordi Solé Tura, qui va patir Alzheimer, amb l’objectiu de promoure la creació audiovisual i generar sensibilització social respecte a les persones que pateixen malalties del cervell. L’any següent s’hi va sumar la Fundació Pasqual Maragall. En els seus set anys d’història, gairebé 500 obres audiovisuals han participat en el Premi. Neus Rodríguez, presidenta de la Fundació Uszheimer, valora molt positivament aquesta resposta i considera que «aquests treballs ens ajuden a explicar més i millor alguns aspectes de les malalties del cervell que estan també oblidats. És molt important que la gent conegui aquestes malalties i l’esforç i treball que es realitza per tractar les seves conseqüències«.

Fundació Uszheimer 
La Fundació Uszheimer té com a objectiu ajudar a persones afectades per alguna malaltia neurodegenerativa i als seus familiars. Donat l’impacte psicobiosocial que provoca aquest tipus de malalties en la societat, la fundació té tres línies d’intervenció: obra social (unitat de memòria i programa d’estimulació global); àrea de docència a través de les activitats formatives (com a cursos d’artteràpia); i la recerca (potenciant iniciatives públiques i privades). www.fundaciouszheimer.org

Fundació Pasqual Maragall 
Des de 2008, la Fundació Pasqual Maragall aborda els reptes que planteja la malaltia d’Alzheimer des de l’àmbit de la recerca científica, amb el compromís d’aportar solucions decisives i millorar el benestar de les famílies afectades per aquesta malaltia. A través del Barcelonaβeta Brain Research Center, el seu centre de recerca, orienta la seva activitat científica a l’obtenció d’un nou coneixement per avançar en la detecció precoç i la prevenció de l’Alzheimer. Treballa també per oferir solucions que millorin la qualitat de vida dels cuidadors de persones afectades. www.fpmaragall.org

Minimal Films 
Creada en 2008 per Albert Solé, Minimal Films és una productora independent especialitzada en documentals que realitza també projectes audiovisuals corporatius i de ficció. En 2009 va guanyar el premi Goya al millor documental amb Bucarest, la memòria perduda, una pel·lícula sobre l’Alzheimer que va patir el seu pare, el polític i ponent constitucional Jordi Solé Tura. Així mateix, els seus documentals s’han emès en canals de televisió de tot el món i han estat seleccionats en nombrosos festivals nacionals i internacionals. Albert Solé és fill de Jordi Solé Tura i ha presidit el jurat del Premi des de la primera edició. www.minimalfilms.com