Tea Time, de la directora Maite Alberdi, guanya el Premi DocsBarcelona TV3 a la millor pel·lícula

Tea Time, de la directora Maite Alberdi, guanya el Premi DocsBarcelona TV3 a la millor pel·lícula

tea_time_1_400

 

 

 

 

 

 

•La producció xilena s’imposa a la Secció oficial
•La producció catalana Game Over, debut de la directora Alba Sotorra, es fa amb el Premi Nou Talent
•La Mirada del Silencio (The Look of Silence), de Joshua Oppenheimer, amb un gran èxit en nombre d’espectadors, conquereix el Premi del públic, el Premi Amnistia Internacional Catalunya DocsBarcelona i una Menció especial del jurat
•Més de 6.000 espectadors han gaudit de la quarantena de documentals programats a l’Aribau Club, el CCCB i La Pedrera

Tea Time (Xile, 2014), de Maite Alberdi, ha obtingut el Premi DocsBarcelona TV3 a la millor pel·lícula de la divuitena edició del festival, dotat amb 5.000€, mentre que La Mirada del Silencio, del realitzador nord-americà Joshua Oppenheimer, s’ha alçat amb el Premi del públic, el Premi Amnistia Internacional Catalunya i una Menció especial del jurat. Els dos directors van ser reconeguts en anteriors edicions del certamen: el primer llargmetratge documental d’Alberdi, El Salvavidas (2011), va guanyar el Premi Nou Talent a DocsBarcelona 2013 i el mateix any Oppenheimer s’enduia el Premi de la secció oficial amb la colpidora The Act of Killing.

La xilena Maite Alberdi ha desenvolupat un particular estil de direcció per construir retrats íntims dels seus personatges a través de petites històries de la vida quotidiana. En aquesta ocasió, a partir de les reunions mensuals de cinc dones de Santiago de Xile per prendre el te, sagradament, des de fa seixanta anys, construeix una divertida meditació sobre la joventut, el pas del temps i l’amistat. El jurat del festival, integrat per Xavier Marcé, José Enrique Monterde, Ada Parellada i Albert Solé, reconeix “la tendre conformitat del pas dels anys que alleugereix la mirada davant dels dogmes i les veritats absolutes”.

La producció catalana Game Over, debut de la directora Alba Sotorra, s’ha fet amb el Premi Nou Talent, dotat amb una aportació en espècie de 5.000€ per treballs de finishing per a un llargmetratge documental per a la propera obra del director. “La mirada especial amb què l’autora deconstrueix una crisi socioeconòmica, familiar i de maduració del protagonista” han convençut el jurat.

Joshua Oppenheimer explora des de fa més d’una dècada la realitat dels supervivents de la dictadura de Suharto a Indonèsia. Amnistia Internacional Catalunya ha premiat La Mirada del Silencio per “la seva cerca de la veritat, la justícia i la reparació a les víctimes i per mostrar la impunitat en què viuen els perpetradors i responsables de les matances de 1965 a Indonèsia.”. El jurat de la secció oficial, que ha volgut atorgar-li una Menció especial, ha valorat “la seva mirada imprescindible sobre la naturalesa de la barbàrie i l’impuls violent que acompanya la intolerància”.

En el bar, d’Itsaso Arizkuren (Universitat Pompeu Fabra), és un retrat dels propietaris del bar La Bodeguica de Txema que esdevé una profunda reflexió al voltant del sacrifici. Ha estat reconegut amb el Premi DOC-U “per la seva humilitat, sinceritat, intimitat i la maduresa del seu punt de vista”.

El premi Docs&Teens, atorgat pel públic assistent, ha recaigut en Mirant amunt d’Oriol Martínez i Enric Ribes, una visió del món des dels ulls d’en Joan Pahisa, un apassionat del bàsquet d’un metre d’alçada.

Primer balanç de la 18ª edició

El Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona ha projectat 42 títols del 25 al 31 de maig a l’Aribau Club, el CCCB i La Pedrera i ha convidat a Barcelona gran part dels seus artífexs i protagonistes. A falta de les últimes sessions, la divuitena edició ja registra un 13% d’increment de públic, sobrepassant per primera vegada la xifra total de 6.000 espectadors. Les activitats professionals han reunit 722 assistents, un 11% més que l’any passat.

 

[PALMARÈS 18a ed. DOCSBARCELONA]

PREMI DOCSBARCELONA TV3 A LA MILLOR PEL·LÍCULA

TEA TIME (Maite Alberdi)

 

* MENCIÓ ESPECIAL DEL JURAT

LA MIRADA DEL SILENCIO (Joshua Oppenheimer)

 

PREMI NOU TALENT

GAME OVER (Alba Sotorra)

 

PREMI AMNISTIA INTERNACIONAL CATALUNYA

LA MIRADA DEL SILENCIO (Joshua Oppenheimer)

 

PREMI DEL PÚBLIC

LA MIRADA DEL SILENCIO (Joshua Oppenheimer)

 

PREMI DOC-U

EN EL BAR (Itsaso Arizkuren)

 

PREMI DOCS & TEENS:

MIRANT AMUNT

(Oriol Martínez, Enric Ribes)

 

ALTRES PREMIS QUE S’HAN LLIURAT A LA CERIMÒNIA:

 

PREMI PRO-DOCS AL MILLOR DOCUMENTAL TELEVISIU CATALÀ DE 2014:

EL GRAN SILENCI: HORTA DE SANT JOAN

(Carles Caparrós)

 

PREMI AL MILLOR PROTOTIP DEL WEBDOCS POPATHON INTERDOCSBARCELONA 2015:

PARAULES DE BARCELONA

(Anna Giralt Gris, Rubén Idrobo, Juan Lesta, Jorge Mireles, Valentina Moreno, Ariadna Rodríguez Masià, Mario Trigo i Berto Yañez)