Torna Ús Barcelona, el festival itinerant d’art i espai públic de la ciutat (dissabte 5 de novembre)

Torna Ús Barcelona, el festival itinerant d’art i espai públic de la ciutat

 

20161013153721823_300_425_1_0

El festival celebra la seva tercera edició el 5 de novembre a Can Ricart, continuant amb l’esperit de recuperació d’espais en desús a través de l’art i la participació ciutadana.

Tot un dia de programació oberta i gratuïta que acollirà art urbà, actuacions artístiques participatives, tallers per adults i nens, workshops, conferències, música, mercat d’art i espais gastronòmics, entre moltes altres activitats.

Artistes de diferents disciplines (urbans, artistes gràfics, escultors, etc.) ompliran Can Ricart d’art amb intervencions gràfiques i murals de grans dimensions.

 
El dissabte 5 de novembre torna Ús Barcelona, el  festival d’art i espai públic que se celebra cada any a diferents espais de la ciutat. Com sempre, en espais que estan en desús a causa de canvis urbanístics i/o que han perdut la seva funció social.

Aquest any Ús Barcelona fa parada a Can Ricart perquè la seva transformació sigui un punt de partida inspirador per la recuperació d’aquest espai pels veïns i veïnes del barri i per la ciutat. 

Ús Barcelona celebra la seva tercera edició continuant amb l’esperit de recuperació d’espais en desús a través de l’art i la participació ciutadana, i aquesta filosofia es fa més patent que mai aquest any. Després de d’haver celebrat el festival a l’antic solar dels Encants Vells al 2014 i al carrer Pere IV al 2015, aquest any intervé un espai emblemàtic, històric i polèmic que està considerat un dels grans monuments arquitectònics del patrimoni industrial català al segle XIX.

I ho fa amb una proposta oberta i gratuïta que acollirà art urbà, actuacions artístiques participatives (amb artistes nacionals i internacionals), tallers per adults i nens, workshops, conferències, música, mercat d’art i espais gastronòmics, entre moltes altres activitats. Artistes de moltes disciplines (artistes urbans, artistes gràfics, escultors, etc.) ompliran Can Ricart d’art amb intervencions gràfiques i murals de grans dimensions.

«La tribu» com a eix vertebrador de la programació d’aquest any

Aquest any Ús Barcelona vol influir en la recuperació de Can Ricart i en aquest context l’edició d’enguany explora el concepte de tribu com a ‘leitmotiv’ de l’esdeveniment. La idea de tribu ens remet automàticament al concepte de ritual, una pràctica que vincula emocionalment als seus participants i que té la finalitat de retre homenatge a un Déu, un líder o a un ser mitològic a fi de fer-lo “reviure” en la consciència col·lectiva de la tribu. El festival es planteja, doncs, com una tribu, formada per artistes, l’organització i el públic assistent. Una tribu que vol fer ressorgir Can Ricart, un espai sense vida, mitjançant la realització de rituals, és a dir, de diferents activitats i intervencions artístiques que es duran a terme.

Aquest concepte ha sigut l’eix vertebrador de la programació d’aquest any, amb artistes que treballen continguts que fan referència a l’imaginari tribal o també perquè a través de les seves obres transformen l’espai que han intervingut.

En breu donarem a conèixer els artistes participants d’aquesta edició, així com la programació completa. 

 
Can Ricart

La història de Can Ricart oscil·la entre èpoques daurades marcades per l’efervescència industrial barcelonina i d’altres molt més fosques en les quals dos incendis, les polèmiques sobre el tancament del recinte i l’enigma que va planejar durant anys sobre el futur de Can Ricart van enfosquir el passat gloriós del complex industrial. Amb tot, aquest conjunt patrimonial de valor singular ha aconseguit mantenir-se en peu gràcies a la voluntat d’antics treballadors, de l’Associació de Veïns de Poblenou, de la plataforma Salvem Can Ricart i de multitud d’adhesions que han aconseguit que Can Ricart fos declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya.

Tancat al públic durant anys, Ús Barcelona obre les portes de Can Ricart per fer reviure l’espai amb la ciutadania i celebrar el seu ressorgiment com el primer pas del procés de recuperació del recinte. Ús Barcelona vol acompanyar aquesta transformació, el festival es planteja com o un punt de sortida per a la recuperació de Can Ricart per als veïns i veïnes de Barcelona i que, una vegada finalitzat el festival, es passarà el testimoni a la Universitat de Barcelona, institució que restaurarà i rehabilitarà el complex para establir una de les seves seus del Parc de les Humanitats i les Ciències Socials.

Can Ricart és un dels tres grans conjunts industrials del segle XIX que queden a Barcelona. És un recinte fabril d’un gran interès i forma part del gran eix patrimonial industrial barceloní i català, i està situat al costat del Parc Central i és el gran eix patrimonial de Pere IV. Per mèrits propis i per la seva mida i posició, Can Ricart ofereix una oportunitat única de crear un nou estil de fer ciutat, com a peça clau d’un àrea de nova centralitat culturalment arrelada, econòmicament dinàmica i socialment creativa, d’atractiu per a locals i visitants.

 
Ús Barcelona

Ús Barcelona és un festival organitzat per Rebobinart amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona que pretén, a través de l’art, ser un element revulsiu que reivindiqui una ciutat més justa i més participativa. Les anteriors edicions d’Ús Barcelona van tenir lloc al 2014 al solar dels Encants Vells de Barcelona després de la reubicació del mercat al nou emplaçament i la segona edició al maig de 2015 en un tram del carrer Pere IV. Ambdues varen tenir una gran acollida amb 9.000 i 12.300 assistents respectivament.

El festival té la voluntat de rescatar el valor d’ús d’aquests espais. L’art és un dinamitzador natural de l’espai públic i té la capacitat de donar vida i dignitat a aquests espais buits. A partir de l’art, la participació ciutadana, la innovació social, la creativitat i l’experimentació, es creen sinèrgies transformadores que aporten un valor d’ús pràctic però sobretot simbòlic i emocional, recuperant la identificació de la ciutadania amb els espais buits dels seus barris. L’art omple aquest espai donant-li una nova identitat.

 
   
   

ÚS BARCELONA

Festival d’Art i Espai Públic

Dissabte 5 de novembre 

CAN RICART

Adreça: Emilia Coranty s/n

Entrada gratuïta

Horari: de 10h a 23h

www.usbarcelona.com