LA FLAUTA MÀGICA’ DE BARRIE KOSKY TORNA A OMPLIR EL LICEU AQUESTA TEMPORADA ( a partir del 12 de setembre)

LA FLAUTA MÀGICA’ DE BARRIE KOSKY TORNA A OMPLIR EL LICEU AQUESTA TEMPORADA

 banner

 

 

La producció de la Komische Oper de Berlín recalarà una única setmana al Gran Teatre després de tancar la temporada amb gran èxit i un 91% d’ocupació

 

L’italià Antonello Manacorda debutarà al Liceu com a director musical d’aquesta producció que preveu superar l’ocupació de juliol

 

Després de convertir-se en l’espectacle del passat estiu a la cartellera de Barcelona, La flauta màgica de Mozart torna al Liceu amb la producció de la Komische Oper Berlin y l’atrevida posada en escena de l’australià Barrie Kosky, -actualment director artístic de la Komische Oper- i el col·lectiu ‘1927’ (Suzanne Andrade i Paul Barritt). Combinant de forma inèdita la videocreació contemporània amb el cinema mut dels anys 20, les històries de Tamino, Pamina, Papageno i la Reina de la Nit es podran veure de nou al Liceu únicament durant cinc funcions del 12 al 17 de setembre, aquest cop, sota la batuta de l’italià Antonello Manacorda, que debuta al Liceu.

 

L’equip tècnic i artístic de la producció, que va debutar al Liceu a l’estrena del passat mes de juliol, torna amb un total de 27 cantants entre membres de la Komische Oper i artistes convidats. Els tenors Jussi Myllys i Adrian Strooper es posen en el paper de Tamino, la soprano Olga Pudova com a Reina de la Nit i Maureen McKay i Adela Zaharia com a Pamina, a banda del baríton Richard Šveda com a Papageno. Aquesta temporada s’incorpora en el rol de Tercera Dama la guardonada al Concurs Francesc Viñas 2006 Nadine Weissmann.

 

“En aquesta òpera, el repte és abraçar-ne tota la seva heterogeneïtat”, afirma Kosky. Certament, l’obra es pot concebre tant com un conte de fades, com una obra d’iniciació maçònica, plena de simbolismes ocults per a la majoria de nosaltres, que Emanuel Schikaneder -el llibretista, primer intèrpret de Papageno, company de lògia de Mozart i empresari del teatre on es va estrenar- ens planteja.

 

Malgrat la seva tardana estrena a Barcelona –i en els països mediterranis en general-, el 1925, gràcies a l’inquiet empresari Joan Mestres Calvet, La flauta màgica s’ha convertit, en les darreres dècades, en una de les òperes més populars. Melodies com “Der Vogelfänger bin ich ja” de Papageno, o les dues àries de la Reina de la Nit (“O zitt’re nicht… Zum Leiden bin ich auserkoren” i “Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen”), d’una dificultat extraordinària i una força dramàtica notòria, són ben conegudes per a tothom, sense oblidar la solemne “O Isis und Osiris” de Sarastro, o el divertit duo entre Papageno i Papagena en què es prometen tenir molts fills.

 

 

La flauta màgica es va estrenar el 30 de setembre de 1791 al Theater auf der Wieden de Viena i va arribar al Gran Teatre del Liceu el 15 de gener de 1925. La darrera representació va ser el 28 de juliol de 2016 i s’ha pogut veure al Gran Teatre 70 vegades.

 

FITXA ARTÍSTICA I REPARTIMENT

Direcció musical
Antonello Manacorda

Direcció d’escena
Suzanne Andrade, Barrie Kosky

Videocreació
Paul Barritt

Concepte
«1927» (Suzanne Andrade i Paul Barritt) i Barrie Kosky

Escenografia i Vestuari
Esther Bialas

Dramatúrgia
Ulrich Lenz

Il·luminació
Diego Leetz

Producció
Komische Oper Berlín

Orquestra Simfònica i Cor Del Gran Teatre Del Liceu

Els cantants i el director musical són membres de la Komische Oper Berlin.

 

 

 

REPARTIMENT
Sarastro / Sprecher Dimitry Ivashchenko  
Tamino Jussi Myllys 12, 15 i 17 Set
Adrian Strooper 13 i 16 Set
Reina de la Nit Olga Pudova  
Pamina Maureen McKay 12, 15 i 17 Set
Adela Zaharia 13 i 16 Set
Primera dama Mirka Wagner  
Segona dama Karolina Gumos  
Tercera dama Nadine Weissmann  
Papagena Talja Lieberman  
Papageno Richard Šveda  
Monostatos Johannes Dunz 12, 13 i 15 Set
Peter Renz 16 i 17 Set