El TNC ret homenatge a les dones iranianes amb la jornada «Iran: dona, vida i llibertat» 9 de març


El TNC aposta per una programació paritària i, en el context del Dia Internacional de les Dones, tot el mes de març del 2023 estarà dedicat a la creació i al talent femení. 

A més, aquest dijous 9 de març el TNC organitza una jornada dedicada a les dones iranianes, a la seva poesia i a la seva cultura. L’acte estarà dirigit i coordinat per l’escriptora Carmen Domingo i comptarà amb una conferència, una lectura de poemes i textos d’autores iranianes, i una actuació musical de cançons populars iranianes.

Dijous 9 de març, al TNC: Iran: dona, vida i llibertat

La mort de Mahsa Amini sota custòdia policial el 16 de setembre passat va suposar l’arrencada d’una onada de protestes en defensa de les llibertats de les dones no només a l’Iran, sinó també a nivell internacional. Encara avui, els informatius es fan ressò dels esdeveniments diaris i ens traslladen imatges dels manifestants que desafien les autoritats portant els hijabs a la mà.

Dijous 9 de març, a les 19 h a la Sala Tallers, el TNC se suma al crit: “Iran: dona, vida i llibertat”. L’acte constarà de diferents parts:

– Conferència a càrrec de la politòloga Anahita Nassir i de la traductora Ryma Sheermohammadi moderada per l’escriptora Carmen Domingo.
– Lectura de poemes del recull Poemas enjaulados de Mahvash Sábet (Edició bilingüe a càrrec de Ryma Sheermohammadi i Amaya Blanco. Editorial Pre-Textos, 2020), d’un fragment del llibre Un llamamiento de Shirin Ebadi al mundo de Shirin Ebadi (Premi Nobel de la Pau), amb l’actriu Marta Millà, i dos poemes de l’autora iraniana Forugh Farrojzad del recull Eterno anochecer (La rebelión i El viento nos llevará), editats en castellà per Gallo Nero (2019). Ryma Sheermohammadi Behjat Mahdavi llegiran textos en persa i l’actriu Marta Millà Carmen Domingo llegiran textos en català.

– Actuació de música popular iraniana. Amb Katy Evoghli (veu) i Arsham Evoghli (guitarra).