Català de l’Any (16 d´abril)

Dijous, 16 d’abril del 2015

Aquesta nit, a la gala final que se celebrarà al TNC, es desvetllarà el guardonat amb el Català de l’Any del 2014. Podeu seguir la gala en directe a EL PERIÓDICO, a partir de les 21.15 hores

Les votacions per participar en l’elecció del Català de l’Any han quedat tancades aquest dijous, 16 d’abril, a les 12.03 hores. N’ha donat fe el notari Lorenzo Valverde, en un acte que ha tingut lloc a la redacció d’EL PERIÓDICO, i en què també ha estat present el director del diari, Enric Hernàndez, i Pep Puig, responsable de l’àrea de màrqueting.

El fedatari públic, de l’Il·lustre Col·legi de Notaris de Barcelona, ha certificat, en un acte retransmès per TV-3, el guanyador del premi, i ha escrit el seu nom en una quartilla que ha introduït en un sobre. La carta no s’obrirà fins a la nit, en la cerimònia d’entrega del guardó, que acollirà el majestuós Teatre Nacional de Catalunya (TNC). El nom del guanyador de la 15a edició se sabrà a les 22.00 hores. La cerimònia també es podrà seguir en directe a la web d’EL PERIÓDICO.

 

Finalistes

Lucia Caram,

caram-color

 

 

 

 

Jordi Évole

evole-color

 

 

 

 

Eduard Gratacós

gratacos-color

 

 

 

 

 

Al tancament de les votacions els percentatges han quedat així: el guanyador, amb el 39,57%; el segon, amb el 38,44%, i el tercer, amb el 23,99%.

Hernàndez ha ressaltat que el Català de l’Any és «el gran esdeveniment de l’any a Catalunya», i que «no hi ha gaires llocs que celebrin un acte així, amb tanta participació ciutadana». El director del diari també ha recordat que són milers les persones que han participat en l’elecció. ¿El criteri amb què vota la gent? «Doncs no ho sé», ha dit Hernàndez, però l’important, ha ressaltat, «és que hi ha molts ciutadans interessats a votar, i que fins i tot, si haguessin pogut, haurien escollit dos dels candidats».

TRÍADA DE FINALISTES

La tríada de finalistes són la monja i activista solidària Lucía Caram, el periodista Jordi Évole i el doctor Eduard Gratacós, director del BCNatal. Tots tres han arribat a la final després d’una segona fase molt disputada, en què es van imposar per votació popular set personalitats més.

El procés d’elecció del Català de l’Any, iniciat el 10 de març, ha quedat tancat aquest mateix migdia.

El guanyador rebrà una estatueta creada especialment per a l’ocasió, per cinquè any consecutiu, per l’escultor Ricard Vaccaro. El president de la Generalitat, Artur Mas, i el del Grup Zeta, Antonio Asensio Mosbah, seran els encarregats d’entregar el premi que convoca EL PERIÓDICO.

MÚSICA EN DIRECTE

Les periodistes Helena Garcia Melero i Lídia Heredia, copresentadores del magazín informatiu de la tele catalana ‘Els matins’, seran les encarregades de presentar una gala que comptarà amb la participació musical d’Elena Gadel i la coral In Crescendo.

Durant la gala també s’entregaran els premis a la Millor Iniciativa Empresarial, que ha recaigut en Hewlett Packard, per centralitzar la R+D mundial de la tecnologia impressió digital en 3D a la seva seu de Sant Cugat del Vallès, i de Millor Iniciativa Solidària, que reconeix la tasca de l’Aliança contra la Pobresa Energètica.

En edicions anteriors del Català de l’Any han sigut guardonats Josefina Castellví, biòloga i oceanògrafa; Josep Sánchez de Toledo, metge; Joaquim Puyal, comunicador; Daniel Miret, casteller, i Pep Guardiola, exentrenador del Barça i actual tècnic del Bayern.