DOCSBARCELONA · DEL 23 AL 29 DE MAIG DE 2016, ESTRENARÀ ‘SÍRIA: UNA HISTÒRIA D’AMOR’, RETRAT D’UNA PARELLA SACSEJADA PER L’IMPACTE DE LA GUERRA

a-syrian-love-story-04-20502DOCSBARCELONA · DEL 23 AL 29 DE MAIG DE 2016

DOCSBARCELONA ESTRENARÀ ‘SÍRIA: UNA HISTÒRIA D’AMOR’, RETRAT D’UNA PARELLA SACSEJADA PER L’IMPACTE DE LA GUERRA
•Un documental directe i essencial del prestigiós director britànic Sean McAllister

•McAlisster va ser arrestat pel règim sirià durant el rodatge d’aquesta producció de BBC Storyville

El director i productor britànic Sean McAllister, autor de The Liberace in Baghdad i The Reluctant Revolutionary, va documentar durant cinc anys una increïble història d’amor que va néixer i crèixer en paral·lel al conflicte i l’esperança revolucionària del poble sirià. El resultat és Síria: una història d’amor (A Syrian Love Story), un colpidor documental que ha captivat el públic de festivals d’arreu del món i que arribarà per primera vegada al nostre país de la mà de DOCSBARCELONA. Pocs dies després, al mes de juny, ho farà a sales de tot l’Estat gràcies a El Documental del Mes.

Amer, combatent palestí refugiat a Síria, i Ragda, activista política perseguida pel règim de Bashar al-Assad, es van conèixer en una presó de Síria fa 15 anys. Comunicant-se durant mesos a través d’un forat a la paret que separava les seves cel·les, es van enamorar. Quan van ser posats en llibertat es van casar i van formar una família. Des de llavors la seva lluita inesgotable per la llibertat del seu país ha convertit la seva vida en un viatge d’esperança, somnis i desil·lusions.

Síria: una història d’amor va ser nominada als Premis del Cinema Europeu i als BAFTA, i reconeguda amb el Gran Premi del Jurat del Sheffield Doc/Fest pel seu “retrat bergmanià d’una relació amorosa que té lloc en un context tumultuós”, i amb el Premi a la Millor Pel·lícula del Festival One World de Drets Humans.

El compromís del cineasta davant la realitat que filma

Sean McAllister s’involucra amb gran intensitat en la vida de Ragda i Amer. Filmant la seva odissea i el dia a dia de la parella, el vincle de la qual s’està dissolent, McAllister esdevé un membre més de la família, que fuig al Líban i posteriorment a França. «No coneixem Orient Mitjà més que per tres minuts al dia en els telenotícies. Volia presentar la història d’un poble en el seu moment més dramàtic, a través del retrat d’una família en la seva dimensió existencial», explica el director, que va ser arrestat pel règim sirià durant el rodatge del documental, que ha filmat i produït ell mateix.

Sean McAllister ha construït una filmografia crítica, franca i essencial de prop d’una vintena de títols que s’apropen d’una manera extraordinària a la intimitat de lluitadors i supervivents anònims, atrapats en conflictes personals i polítics per donar sentit al món que els envolta, com són Working For The Enemy (1997), The Minders (1998), The Liberace Of Baghdad (2004) – premiat pel jurat de Sundance-, Japan: A Story Of Love And Hate (2008) o The Reluctant Revolutionary (2012).

“This unmissable documentary uncovers the heartbreaking story of a couple whose relationship disintegrates as they flee the horrors of Syria”

The Guardian (Peter Bradshaw)

«One of the most brave and powerful film makers around»

Michael Moore