El Brain Film Fest celebra la seva 3a edició presencial de l’1 al 3 d’octubre amb la participació de Viggo Mortensen i la seva pel·lícula Falling.

BRAIN FILM FEST 2020 – PRESA 2!

El Brain Film Fest celebra la seva tercera edició presencial de l’1 al 3 d’octubre amb la participació de Viggo Mortensen que presentarà la seva pel·lícula Falling.    · El film Our Time Machine de S. Leo Chiang inaugura aquest festival, i la clausura comptarà amb Viggo Mortensen i acollirà la X edició del Premi Solé Tura.  

 · El Premi Solé Tura guardonarà els tres millors curtmetratges seleccionats entre 260 participants. També el festival impulsa el concurs Covid Curts per premiar curts fets durant el confinament i es desvetllarà i el guanyador. 

 · A la programació  destaquen la projecció de Mind my Mind de la directora Floor Adams i la intervenció del doctor Luis Rojas Marcos des de NY, amb la xerrada La força de l’optimisme. 

 · El festival de cinema sobre el cervell, que es celebra al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), recomanarà del 15 al 30 de setembre a Filmin una selecció de 10 pel·lícules sobre el cervell. 

 · El Brain Film Fest està impulsat i organitzat per la Fundació Pasqual Maragall, en col·laboració amb la Fundació Uszheimer i la productora Minimal Films. 
 Barcelona, 22 de setembre de 2020.-
 
El Brain Film Fest, el festival internacional de cinema dedicat al cervell, ha canviat les seves dates i celebrarà la seva III edició del 1 al 3 d’octubre de manera presencial al Teatre del CCCB que torna a ser el punt de trobada de diferents disciplines dedicades al cervell tant pel que fa a les malalties que l’afecten, com a la seva funció essencial com a acumulador de coneixement, memòria i identitat.
 
El BFF ha impulsat el concurs Covid Curts, de curtmetratges fets durant el confinament decretat per la pandèmia del Covid-19 amb la intenció de reflexionar i posar la mirada sobre les conseqüències d’aquesta crisiS’han rebut propostes de diversos  llenguatges audiovisuals, i s’han prioritzat aquells treballs que aborden el tema de les condicions del cervell a partir del confinament, des de salut mental, fins a cures a persones amb demència i, en un sentit ampli, amb la gestió de les emocions durant la pandèmia. Els curts seleccionats es poden veure al lloc web del festiva li el guanyador rebrà un premi de 500€ i s’anunciarà a la clausura del festival.
 
El Brain Film Fest inclou el visionat dels curtmetratges seleccionats pel Xè Premi Solé Tura i culmina amb la gala de lliurament d’aquest guardó. El jurat està format per Ventura Anciones (neuròleg), Ana Belén Callado (periodista), Andrea Escobar (educadora social), Ignacio Martínez de Pisón (escriptor) i Mireia Ros (directora de cinema). El jurat triarà els tres millors curtmetratges que rebran premis en metàl·lic per valor de 3.000 euros. Mitjançant una votació on-line, també es decidirà el premi Micro Curts (peces de menys de 2’ de durada). Per les restriccions de seguretat, enguany no es podrà donar el premi del públic presencial.
 
El festival té una nova plataforma digital: del 15 al 30 de setembre és pot veure al canal propi de Filmin una selecció de 10 pel·lícules recomanades. 
 Our Time Machine, de S. Leo Chiang i Yang Sun / / Falling de Viggo MortensenEstrenes al Brain Film Fest
 
El film inaugural, dijous 1 d’octubre, serà Our Time Machine (2019) de S. Leo Chiang i Yang Sun. Aquest documental, estrena a Espanya, explica la història de l’artista Maleonn(Shanghai, 1972), qui s’enfronta a l’Alzheimer del seu pare, un important director d’òpera, a través d’una obra de teatre autobiogràfica protagonitzada per ninots mecànics de mida natural.
 
El divendres 3 d’octubre es podrà seguir l’estrena internacional de Falling, la nova pel·lícula de ficció de Viggo Mortensen, en que després d’un retrobament familiar dos mons molt diferents impacten, el pare mostra senyals d’estar perdent el seny, i la seva particular manera de ser, tant divertida com dolorosa, posa de manifest antigues ferides i anys de desconfiança entre els protagonistes. També es projectarà Mind my Mind el curt d’animació de Floor Adams.
 
Divendres 2 i dissabte 3 es podran veure els 20  curtmetratges de 7 països i els 8 micro-curts a competició, seleccionats per un comitè d’experts entre les 260 propostes rebudes.
 
Les noves sessions #brain&CO i #brainFAB 
 
Les sessions #brainFAB incorporen xerrades, debats i projeccions. La primera, divendres 2 d’octubre, sota el títol El valor de cuidar, donarà protagonisme als cuidadors i cuidadores amb una xerrada  de Pedro Cano, de Sanitas Mayores i Nina Gramunt, directora tècnica de l’Àrea social de la Fundació Pasqual Maragall; la projecció de Figuras, d’Eugenio Canevari, i una taula rodona (en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona) que comptarà amb Lourdes Aramburu (psicòloga), Sandra Poudevida (terapeuta), i Begoña Roman (filòsofa).
 
La segona, la tarda del divendres 2 d’octubre, la sessió Memòria i identitat, posarà el focus en la relació entre el cervell i la creació d’identitat amb la projecció de Finding Vivian Maier, de John Maloof i Charlie Siskel, i la conferència Memoria en plata, del fotògraf Rafa Badia.
 
I el matí del dissabte 3 d’octubre, la tercera sessió, titulada L’Alzheimer vist des de la ficció, inclou la projecció del primer capítol de la sèrie de ficció d’IB3, PEP, i una xerrada entre Toni Puntí (periodista cultural de TV3) amb David J. Nadal (creador de la sèrie), sobre com conviuen les persones amb Alzheimer i les seves famílies i com portar aquesta qüestió a la ficció amb un toc d’humor.
 
Fora de competició, a les sessions temàtiques #brain&CO, es veuran Vivir dos veces, de Maria Ripoll, i el documental Poca Vergonya, de Clàudia Cedó, amb la participació de les directores després de la projecció.
 
Les activitats paral·leles #brainOFF i els tallers #brainLAB
 
Dins de les activitats #brainOFF hi destaca l’exposició Pasqual Maragall mira, 10 anys després, a l’espai Isern Dalmau de la Fundació Lluís Coromina, amb fotografies realitzades amb el mòbil per Pasqual Maragall Mira entre els anys 2008 i 2010. Aquesta exposició s’ha inaugurat el dia 17 de setembre i es podrà visitar fins a finals d’octubre.
 
L’activitat #brainLAB incorpora dos tallers: Neuro dansa, amb la neuròloga Hanna Puikonnen, i Musicoteràpia neurològica, amb la musicoterapeuta Ruth Abela.
 
Una mica d’història 
 
Albert Solé i la Fundació Uszheimer van crear el 2010 el Premi Solé Tura, que pren el nom del polític Jordi Solé Tura, qui va patir Alzheimer, amb l’objectiu de promoure la creació audiovisual i generar sensibilització social respecte a les persones que pateixen malalties del cervell. El 2011, la Fundació Pasqual Maragall s’hi va sumar fins a la creació l’any 2018 de l’actual Brain Film Fest.
 
El Brain Film Fest està impulsat per la Fundació Pasqual Maragall, en col·laboració amb la Fundació Uszheimer i la productora Minimal Films. El Premi Solé Tura rep el suport de Sanitas Mayores, especialistes en la cura de persones que viuen amb Alzheimer.
 
El Festival s’emmarca dins la Brain Awareness Week, la campanya mundial per augmentar la consciència pública sobre el progrés i els beneficis de la investigació del cervell, que té lloc aquella mateixa setmana (del 16 al 22 de març).
 
L’assistència al Brain Film Fest és gratuïta per a totes les activitats, excepte els tallers. La inscripció als tallers té un preu de 4€-6€. L’aforament a totes les activitats és limitat especialment en aquesta edició, i cal fer  la inscripció prèvia online a:
:https://brainfilmfest.eventbrite.es