Jo faig el carrer. Joan Colom, fotografies 1957-2010 (11 de Desembre – 25 de Maig) MNAC

cap_expo_temp

Jo faig el carrer. Joan Colom, fotografies 1957-2010

Data: 11 de Desembre de 2013 – 25 de Maig de 2014

Organitza Museu Nacional d’Art de Catalunya

Comissaris: Jorge Ribalta i David Balsells

El MNAC prepara una gran exposició retrospectiva sobre l’obra del fotògraf Joan Colom (Barcelona, 1921). La mostra proposarà un recorregut exhaustiu per tots els períodes i tots els temes que el van convertir en el gran renovador de la fotografia de la postguerra espanyola, i en l’autor més representatiu de l’anomenada Nova Avantguarda dels anys 1950-1960.

També aportarà el resultat de l’estudi detallat de l’arxiu del fotògraf, que va ingressar recentment al museu i que conté més de 9.000 fotografies en paper, a més de negatius, una pel·lícula de 8 mm i tota la seva documentació.

S’exposaran les fotografies realitzades entre 1958 i 1961, quan Colom s’endinsava regularment al “Barri Xino” de Barcelona per copsar de manera furtiva la vida dels seus carrers, els personatges peculiars que hi deambulaven i escenes compromeses del negoci de la prostitució. També s’exposaran els reportatges que va realitzar als barris del Somorrostro i del Born, o els que va dedicar al tema dels braus. L’exposició presentarà, així mateix, les imatges en color, la majoria inèdites, realitzades a partir dels anys 1990, quan Colom torna a la fotografia, que havia abandonat voluntàriament el 1964.

El gran tema de Joan Colom és el carrer i els personatges que hi transiten i la seva obra són imatges que combinen la vida dels barris, sovint marginal, amb el fotoreportatge modern.

El MNAC, que el 1999 va organitzar l’exposició El carrer. Joan Colom a la sala Aixelà, 1961, pretén, amb aquesta exposició, revisar l’obra completa d’un autor que resulta clau per entendre la fotografia del segle xx.