La Badabadoc estrena «Malparida», una comèdia dramàtica que denuncia la violència obstètrica : del 2 de desembre al 9 de gener (funcions de dijous a dilluns, a les 20h
▪   L’espectacle estarà en cartell a La Badabadoc del 2 de desembre al 9 de gener (funcions de dijous a dilluns, a les 20h)
 
La Badabadoc ens proposa per transitar el canvi d’any una estrena: Malparida, la comèdia dramàtica de la cia. La Maièutica (segona cia. que fa residència creativa a la sala), que aborda el tema de la maternitat i la violència obstètrica. 
 
El muntatge, interpretat per Lis Moreno, Martí Costa i Carla Torres Danés, compta amb la direcció d’Àngela Palacios, ens parla de Isabel, qui té té un nadó de sis mesos i està incòmoda, alguna cosa no va bé i ha començat a afectar les relacions amb el seu fill, Gabriel, i amb la seva parella. 
 
Un dia es retroba amb una gran amiga de qui s’havia distanciat, Blanca, que apareix amb un embaràs avançat i amb moltes preguntes sobre el part, amb els temors propis d’una futura mare que, a més, tindrà el nadó sola. Isabel l’acompanyarà en el procés de cerca d’un part respectat. Així, emprendrà un camí que permetrà descobrir, juntament amb la seva amiga, l’origen dels problemes que té a casa: ella mateixa hauria estat víctima de violència obstètrica. 
 
En aquest drama ple de pinzellades de comèdia, les relacions dels personatges, les pors i els relats es creuen amb les circumstàncies que els originen: retallades ficcionades de la història i dels inicis de l’obstetrícia com a disciplina. Captura i reconstrueix moments i punt de vista d´eminències, personatges icònics i persones influents que estableixen les bases de les pràctiques actuals i les seves conseqüències…
 
La autora del text, Laura Verazzi, ens explica: Amb aquesta obra busca obrir una porta (o deixar-la entreoberta) per donar accés a un espai que, de tan naturalitzat, ni tan sols el veiem. Malparida és una conversa que tenim pendent. I com no sembla que anem a tenir-la, llavors deixarem que Isabel, Amador i Blanca lo tinguin per nosaltres. És una obra sobre la violència obstètrica, un tipus de violència masclista que sol ser negada, que resulta pràcticament invisible i que pot resultar incòmode d’abordar. És per això que he mirat de fer-ho des d’un lloc sensible i empàtic, des del qual tots puguem connectar.  
¿Què passa després del part? Apareixen sentiments confusos, de culpa o humiliació. ¿Cómo es transita un problema que no existeix? ¿Cóm es supera un dolor basat en algo que no ha passat? 
Documentació, articles, llibres, relats i testimonis han estat la base per a construir els diàlegs d’aquesta obra. Són reals. Testimonis de primera ma portat a escena. Algunes veus, però, han estat imaginades en el procés de creació.
 
Malparida busca posar llum en un racó fosc que no convé il·luminar perquè és producte d’una tradició mèdica androcèntrica absolutament normalitzada i que cal denunciar. 
 
Malparida

Del 2 de desembre al 9 de gener
funcions de dijous a dilluns
20h
 
Companyia: La Maièutica
Autoria: Laura Verazzi
Direcció: Ángela Palacios
Intèrprets: Lis Moreno, Martí Costa i Carla Torres Danés
Producció executiva: Mireia Isal
Espai escènic i Disseny de vestuari: Yaiza Ares
Disseny d’il·luminació i so: Carlos Calvo
Fotografia: Carlos Montilla
Disseny gràfic: Júlia Garcia Font
Tècnica: Demian Iglesias
 
Gènere: Comèdia dramàtica
 
Durada: 85 minuts
 
Idioma: Castellà
 
més info a: https://www.labadabadoc-teatro.com/005-temporada-2022-2023-malparida/