La fira Barcelona Miniaturas celebra el seu 10è aniversari 9 de marçTorna Barcelona Miniaturas, la gran fira de les coses petites, on es troben col·leccionistes d’objectes artesanals per a cases de nines i creació d’escenes.

S’hi podran admirar i també comprar peces acabades, materials i kits DIY.

Hi haurà tallers per a infants i demostracions en directe. S’hi sortejaran vals de compra i una casa de nines.

En la seva desena edició, la fira presenta artesans nacionals i internacionals, de llocs com Ucraïna i Països Baixos.

Barcelona Miniaturas tindrà lloc a l’Hotel Catalonia Plaça Catalunya del carrer Bergara, aquest dissabte, 9 de març, d’11 a 20 h. Oberta a tots els públics.

Barcelona Miniaturas és el punt de trobada anual d’artesans i col·leccionistes de miniatures per decorar, moblar i vestir cases de nines, on es poden trobar tant peces acabades, com materials i kits DIY de tots els estils. Per celebrar el seu desè aniversari, la fira farà un gran sorteig d’una casa de nines entre els assistents. Se celebrarà el tradicional concurs d’escenes amb el que aconseguir vals regal per a comprar durant la fira i tornen els tallers infantils.
 
El món de l’artesania en miniatura és molt desconegut a casa nostra i en sentir el nom de la fira, alguns pensaran en cases victorianes i d’altres potser en el món del modelisme, però la realitat és molt diferent i pot superar les expectatives de tothom que la visiti.

A Barcelona Miniaturas hi podeu trobar tota classe d’objectes: llibres, maletes, plantes, animals, menjar, materials de construcció, teixits de punt, mobles de tots els estils i tot allò que pugueu trobar en una casa qualsevol, això sí, en miniatura. Els artesans creen rèpliques en miniatura  de tots tipus: mobles dels anys setanta, estufes catalítiques, paquets de xiclets o de llumins, un ram de flors de centre de taula… Les peces són autèntiques filigranes artístiques i sorprenen pel seu grau de realisme i virtuosisme, ja que els objectes es reprodueixen en rigorosa escala 1:12 o també en d’altres més petites. 

A les taules d’exposició de la fira s’hi combinen peces acabades amb altres per muntar i, també, materials de construcció i decoració com poden ser totxos o paper pintat.


La Fira de Barcelona Miniaturas, un punt de trobada internacional

Any rere any, Barcelona Miniaturas ha intensificat la tasca per ser punt referent i connectora a l’estranger, comptant amb artistes tant de fora com de locals que participen en fires internacionals. Aquesta serà la desena edició d’una fira ja consolidada que apunta a convertir-se en un referent a escala mundial.
En aquesta desena edició de la fira comptarà amb una trentena d’expositors, entre els quals l’holandès Arjen Spinhoven, arquitecte de formació, que presenta uns kits DIY per muntar mobles, tant moderns com  modernistes (tipus art decó). 

Com cada any, assistiran a la fira artesans miniaturistes locals de primer nivell que participen en fires internacionals i tenen peces a col·leccions de tot el món. Per exemple, l’artesana MiniEden, que destaca pel seu estil romàntic, o la Chriser, que fa maletes i llibres envellits d’una sensibilitat exquisida. Altres propostes participants es poden trobar al web de Barcelona Miniaturas.


Fira per a professionals i curiosos per aquest món fantàstic
Malgrat l’alt nivell de professionalització, la fira Barcelona Miniaturas està a l’abast de tots els públics, persones curioses per altres sectors de la miniatura, com pessebristes o col·leccionistes de Playmobil. També vol ser una proposta cultural i familiar, on els més petits puguin endinsar-se al món miniaturista. En aquest sentit, s’han preparat tallers infantils i demostracions en directe.

A més, en el tradicional concurs d’escenes, els visitants podran votar per una de les vitrines exposades i guanyar un dels sis vals-regal de 25 € per adquirir productes als expositors de fira. Les escenes són petites vitrines on es representa una estança o paisatge en miniatura. El tema que les organitzadores han proposat aquest any als artesans miniaturistes per al concurs és “Quina és la teva habitació preferida de la casa?”. Amb una pregunta senzilla, es presenten escenes que poden transportar a records de la infantesa o despertar emocions de tota mena.


Fira BARCELONA MINIATURAS
Lloc: Hotel Catalonia Plaça Catalunya. C/ Bergara, 11 de Barcelona.
Horari: Dissabte, 9 de març de 2024, d’11 a 20 h. 
Preu de l’entrada: 3 €. Els menors de 14 anys acompanyats per un adult tenen entrada gratuïta. 


Sobre les impulsores de la fira
Montse Vives i Beatriz Lerga són Cosa de 3, la societat civil que promou Barcelona Miniaturas. Totes dues són artesanes miniaturistes que volen fomentar aquesta afició i aconseguir una fira de miniatures a escala internacional al nostre país. 


Breu apunt històric sobre les cases de nines
Encara que l’afició per miniaturitzar la realitat acompanya als humans des de sempre —s’han trobat miniatures a les tombes egípcies—, les cases de nines van sorgir al segle XVI com a expressió de la riquesa dels seus propietaris. No eren en absolut una joguina, sinó la reproducció en petit dels mobles i objectes de valor del propietari. Més endavant, van evolucionar per convertir-se en joguina “didàctica” per a ser una bona mestressa de casa, i no va ser fins entrat el segle XX, una joguina de nens de família privilegiada. Actualment, encara es mantenen com a joguina, no tan cara gràcies a la producció massiva, però alhora també són objecte de col·lecció per a adults, que poden reproduir tots els estils decoratius i incloure tots els detalls imaginables, incloent-hi fins i tot la brutícia i el desgast que provoca l’ús. 


Per saber-ne més:
www.barcelonamadridminiaturas.com
www.instagram.com/barcelonaminiaturas
www.facebook.com/BarcelonaMiniaturas