La nova exposició del CCCB aproxima la física quàntica a tots els públics Del 10 d’abril al 24 de setembre de 2019

adaptive-images

 

 

 

 

 

La nova exposició del CCCB aproxima la física quàntica a tots els públics «Quàntica» aporta les claus per entendre els principis d’aquesta disciplina a través del treball creatiu conjunt de científics i artistes

Quàntica» és un projecte internacional comissariat per Mónica Bello i José-Carlos Mariátegui i compta amb l’assessorament del físic José Ignacio Latorre. L’exposició fusiona dos itineraris entrellaçats en un mateix espai híbrid per descriure un dels paradigmes més destacats de l’últim segle: la física quàntica. D’una banda, s’hi exposen deu projectes artístics que evidencien que l’impacte de la quàntica va més enllà del domini de la ciència.

D’altra banda, s’hi presenten nou finestres que introdueixen el treball de recerca al laboratori i situen el visitant davant de l’assoliment intel·lectual que suposen les teories de la física en contacte amb l’abast dels experiments avançats. En unir aquests dos itineraris, l’artístic i el científic, es configura un panorama polièdric que planteja noves preguntes i connexions que contribueixen a la comprensió d’una realitat aparentment invisible i l’impacte que aquesta té en les nostres vides.

La física quàntica La física quàntica sorgeix dels avenços científics dels darrers cent anys. Aquest camp de la ciència descriu les lleis fonamentals del món que romanen ocultes als sentits. La física quàntica és la teoria construïda pels humans que descriu la naturalesa de manera més precisa. En molts aspectes, és una teoria sorprenent, sempre sotmesa a crítica i amb un enorme calat filosòfic.

La física quàntica entra de manera directa i indirecta en una infinitat de teories i models que descriuen amb precisió la naturalesa i n’exploren els límits. La vida quotidiana està envoltada i condicionada pel domini del món quàntic sense que nosaltres en siguem gaire conscients. Permet crear sensors, rellotges atòmics, màquines de ressonància magnètica, ordinadors, làsers. El futur no és menys impressionant. La física quàntica a poc a poc es transforma en enginyeria quàntica avançada. Es crearan màquines més sorprenents, més refinades, més subtils. L’economia de la humanitat està i estarà íntimament vinculada a l’explotació dels principis quàntics que se segueixen investigant a totes les escales possibles.

Un projecte internacional «Quàntica» té l’origen en Collide International, el programa insígnia d’Arts at CERN en col·laboració amb FACT Liverpool. Al llarg dels últims tres anys un grup d’artistes van ser convidats a residir al CERN (Organització Europea per a la Recerca Nuclear, Ginebra) per tal de desenvolupar la seva pràctica artística establint un diàleg amb enginyers i físics de partícules.

El projecte reuneix les deu obres produïdes fruit d’aquest intercanvi. L’exposició ha estat coproduïda per ScANNER (Science and Art Network for New Exhibitions and Research), CERN (European Organization for Nuclear Research, Ginebra), FACT (Foundation for Art and Creative Technology, Liverpool), CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), IMAL (Interactive Media Arts Laboratory, Brussel·les) i Le Lieu Unique (Nantes). El primer lliurament del projecte, amb la presentació de les peces resultat dels deu encàrrecs a artistes internacionals, es va presentar al FACT de Liverpool amb el títol de «Broken Symmetries».

Recorregut de l’exposició en el CCCB A partir del 10 d’abril de 2019, el CCCB presenta una versió expandida de l’exposició que es va poder veure a Liverpool. Al CCCB, «Quàntica» incorpora a l’itinerari artístic format de deu peces artístiques un altre itinerari científic i filosòfic, que permet analitzar de quina manera els nous postulats de la física quàntica sacsegen la nostra visió del món i el futur de la humanitat. Itinerari artístic «Quàntica» aborda com els llenguatges i les metodologies de les pràctiques artístiques transdisciplinàries poden contribuir a la comprensió de la ciència. Per entendre el món subatòmic, hem de percebre que aquest terreny està regit per unes propietats diferents. Aquestes propietats es representen com a models i experiments que els científics intenten entendre i fer encaixar com a panorama lògic.

L’objectiu final de l’exposició és oferir reflexions més properes a aquests models i experiments mitjançant la participació de 3 persones de l’àmbit de la cultura, que mostren el treball del qual s’ocupa el CERN, on té lloc el major experiment de física de partícules del món. Aquests són els artistes residents al CERN i les obres realitzades durant la seva estada al centre d’investigació nuclear de Ginebra que es poden veure al CCCB.

SEMICONDUCTOR, The View from Nowhere, 2018

JUAN CORTÉS, Supralunar, 2018

LEA PORSAGER, CØSMIC STRIKE, 2018 HRM199, one1one, 2018

YUNCHUL KIM, Cascade, 2018

JAMES BRIDLE, A State of Sin, 2018

YU-CHEN WANG, We aren’t able to prove that just yet, but we know it’s out there, 2018

JULIETA ARANDA, Stealing One’s own Corpse (an alternative set of footholds for an ascent into the dark) – Part 3: Politics without oxygen, 2018

DIANN BAUER, Scalar Oscillation, 2018

SUZANNE TREISTER, The Holographic Universe Theory of Art History (THUTOAH), 2018

1. Escales: on necessitem la mecànica quàntica?

2. Estats quàntics: com descrivim la natura?

3. Superposició: dues opcions es poden superposar? 4. Entrellaçament: dues partícules poden dependre l’una de l’altra? 5. Indeterminació: podem saber amb certesa? 6. Aleatorietat: existeix l’atzar?

7. Ciència oberta: qui va crear la mecànica quàntica?

8. Quàntica quotidiana: sabem quanta quàntica hi ha a la nostra vida?

9. Canvi-evolució: què podem fer amb un ordinador quàntic? Activitats En paral·lel a l’exposició, el CCCB organitza un seguit d’activitats que permeten al públic submergir-se en la complexitat de la física quàntica des d’altres punts de vista i formats:

 El CCCB organitza dos cicles de conferències que tenen lloc entre els mesos d’abril i juliol i que compten amb diversos especialistes de reputació internacional.

 L’exposició activa de nou l’Estació Beta, un espai laboratori inclòs en el mateix espai expositiu que permet treballar amb comunitats properes a les qüestions abordades, afavorir trobades, crear noves comunitats i treballar amb el calendari de la ciutat.

 Al llarg de tota l’exposició es du a terme un complet programa educatiu adreçat a tots els estudiants i públics.

4  El programa de cinema a l’aire lliure del CCCB, Gandules, centra la programació d’aquest any a la projecció de nou films sobre universos paral·lels, viatges en el temps, desdoblaments i abolicions de l’ordre racional. El programa el comissaria el crític de cinema i escriptor Jordi Costa.

Informació general

«Quàntica» Exposició a la Sala 2 del CCCB

Del 10 d’abril al 24 de setembre de 2019

Comissaris: Mónica Bello i José-Carlos Mariátegui

Amb l’assessorament científic de José Ignacio Latorre