XIX PREMIS BUTACA DE TEATRE DE CATALUNYA (3 de desembre)

cartell217-407

 

 

Els Butaca concedeixen el Premi Honorífic Anna Lizaran a Rosa Maria Sardà per la seva trajectòria

L’actriu recollirà el guardó a la gala de lliurament de premis que se celebrarà a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya el dimarts 3 de desembre a les 20:30h 

El premi d’honorífic del certamen passa a dir-se Premi Honorífic Anna Lizaran a partir d’aquesta edició 

Les votacions es fan a través de la web www.premisbutaca.cat, i es tanquen demà, dimarts 26 de novembre

Els XIX Premis Butaca de Teatre de Catalunya concedeixen en aquesta edició el seu premi honorífic a l’actriu Rosa Maria Sardà, en reconeixement a la seva trajectòria professional.

L’actriu recollirà el guardó a la gala de lliurament de premis el proper 3 de desembre, que se celebrarà al Teatre Nacional de Catalunya.

Les votacions per decidir els guardons dels Premis Butaca de Teatre de Catalunya, que s’han dut a terme a través de la web www.premisbutaca.cat, es tanquen demà, dimarts 26 de novembre.

Els vots on-line del públic decidiran quines han estat les millors produccions escèniques i els millors artistes que s’han vist al nostre país la darrera temporada. Els guardons de teatre per excel·lència de Catalunya inclouen 19 categories.

Per cinquè any consecutiu, aquests guardons es lliuraran a Barcelona. En aquesta ocasió, serà a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (Plaça de les Arts, 1. Barcelona), on el dimarts 3 de desembre es farà la gala de lliurament, que cada any reuneix a la majoria de professionals del sector. La gala comptarà amb diverses actuacions, entre elles la de la companyia IT dansa, en ocasió del seu 15è aniversari i del centenari de l’Institut del teatre.

Enguany, els Premis Butaca estrenen en la seva XIXena edició un nou nom pel Premi Honorífic que es concedeix cada any, que passarà a dir-se a partir d’ara Premi Honorífic Anna Lizaran en honor a la recentment desapareguda actriu. Enguany el reconeixement ha estat per l’actriu Rosa María Sardà.

Nascuda a Sant Andreu, va començar a fer teatre amateur al barri d’Horta. El seu debut professional va ser el 1962, i posteriorment va fer el salt en el camp televisiu -el 1975 protagonitza

Una vella, coneguda olor, basada en l’obra de Josep Maria Benet i Jornet, i el 1979 presenta el programa Festa amb Rosa Maria Sardà- i el cinematogràfic -amb El vicari d’Olot, de Ventura Pons-.

Va destacar en el cinema en els últims anys de la dècada de 1980, en què va participar en pel·lícules com Moros i cristianos (1987), de Luis García Berlanga, i en programes per a televisió a Espanya com Vídeos de primera i Ahí te quiero ver, on a més de presentar, elaborar i supervisar els guions, va dirigir i interpretar els diferents esquetxos i va fer el seu debut com a directora de teatre amb Ai carai! (1989), comèdia de Benet i Jornet.

A la dècada de 1990 va treballar amb Fernando Colomo en El efecto mariposa, amb Ventura Pons a Carícies i Amic / Amat, amb Francesc Betriu a La duquesa roja i amb Fernando Trueba La niña de tus ojos, sent candidata al Premi Goya a la millor interpretació femenina de repartiment, premi que guanyaria dues vegades per ¿Por qué lo llaman amor cuando quieren decir sexo?, de Manuel Gómez Pereira, i Sin vergüenza, de Joaquín Oristrell. També ha participat a Barcelona. Un mapa i Any de Gràcia, ambdues de Ventura Pons.

A més, ha estat mestra de cerimònies dels Premis Goya. En els últims anys la seva carrera ha estat també lligada al teatre, on destaquen els seus diversos papers, com el de la doctora Vivan Bearing a Wit (2004), de Margaret Edson a La casa de Bernarda Alba (2009), de Federico García Lorca, interpretant el paper de Poncia costat de Núria Espert. L’any 2012 va formar part del repartiment de Dubte, sota la direcció de Sílvia Munt.

 

Les nominacions

Els muntatges

Els Feréstecs (Teatre Lliure), amb vuit nominacions, i Barcelona (TNC), amb set, lideren el rànquing dels espectacles més nominats.

Per sota es troba, amb 5 nominacions, el musical T’estimo, ets perfecte… ja et canviaré (Vania Teatre); i la segueixen amb 4 El Nom (Focus), L’onada (Teatre Lliure), La Bête (TNC), Smiley (Flyhard) i El principi d’Arquímedes (S.Beckett-Obrador/Grec’12/Ass. Verins Escènics).

Els nominats a millor muntatge són

Els Feréstecs (Teatre Lliure), Barcelona (TNC), L’onada (Teatre Lliure), La Bête (TNC) i 28 i mig (La Perla 29).

 

Pel que fa a directors, els nominats són Lluís Pasqual per Els Feréstecs, Joel Joan per El nom, Guillem Clua per Smiley, Pere Riera per Barcelona i Oriol Broggi per 28 i mig.
Com a millor actor, estan nominats

Pol López per Ivan i els gossos, Jordi Bosch per Blackbird, Albert Triola per Smiley, Eduard Farelo per L’Onada, Pablo Derqui per Roberto Zucco i Toni Gomila per Acorar.

Pel que fa a les actrius, les nominades a millor paper protagonista són

Míriam Iscla i Emma Vilarasau per Barcelona, Mercè Arànega per Bona gent, Bea Segura per Blackbird, Carlota Olcina per Oleanna i Fina Rius per Afterplay.

En la categoria de muntatge de petit format, els nominats són

Smiley (Flyhard produccions), El Principi d’Arquímedes (S. Beckett-Obrador/Grec’12/Ass.Verins Escènics), Afterplay (CAET/Mola Produccions), Ivan i els gossos (T. Lliure), i Cosmètica de l’enemic (S.Muntaner/CAER.

 

La flauta màgica (Cia. Dei Furbi), T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré (Vania produccions) i The wild party (Vocal Factory Bcn/T.Gaudí) estan nominats com a millor musical.

 

I en la categoria de dansa, els nominats són

Siena (Cia. La Veronal/Mercat de les Flors/Hellerau Centre Europeu de Dresden), A place to bury the estrangers (Roberto Olivan/EnclaveArts/Mercat de les Flors) i  Concierto Concepto (Brodas Bros/Varium).

 

Els guanyadors de la passada edició

Entre els premis destinats a diferents categories d’arts escèniques l’any 2012, Incendis (La Perla 29) es va endur els guardons al millor muntatge, millor director (Oriol Broggi), millor actriu (Clara Segura), millor escenografia (Oriol Broggi i Sebastià Brossa) i millor il·luminació (Albert Faura). La vampira del Raval (Cia. Octubre Teatral) va rebre el reconeixement al millor musical, millor composició musical (Albert Guinovart), millor actor de musical (Pep Cruz), millor actriu de musical (Mercè Martínez). V.O.+ de Cesc Gelabert va rebre el premi al millor espectacle de dansa i Splenda (Mag Lari/Focus), el guardó a millor espectacle familiar. El Butaca a la millor interpretació masculina va ser per segon any consecutiu per Pere Arquillué (Cyrano de Bergerac).