Focus presenta la temporada amb el públic com a objectiu i havent recuperat els nivells d’assistència d’abans de la crisi

F

El President del Grup Focus, Daniel Martínez de Obregón, acompanyat dels responsables de la programació dels 4 teatres que el Grup Focus gestiona a Barcelona: Daniel Anglès, director artístic del Teatre Condal, Jordi Gonzàlez, Vice-President de Continguts presentant el Teatre Goya, Tania Brenlle, directora artística de La Villarroel i Josep Maria Pou, director artístic del Teatre Romea, ha presentat avui al teatre Condal la temporada 2022-2023 i ha fet balanç de la temporada anterior, aportant dades que constaten la superació de la pandèmia per aquesta productora teatral: 

72 espectacles, 339.071 espectadors de pagament (20.000 espectadors més) en 1.369 funcions, 48 en llengua catalana i 31 (el 43%) d’autoria catalana, i una recaptació propera als 7 milions d’euros. En gira, 333 bolos i 5 espectacles han tingut temporada a Madrid. 

També ha destacat algunes fites de la temporada anterior: La posada en marxa de la unitat de producció a Madrid (Lantia Escénica) i la creació de la BaAF (Barcelona Artístic Factory), un projecte dedicat a la formació en arts escèniques, que inclourà un teatre de 250 localitats, que s’incorporarà a la cartellera teatral Barcelonina.

Finalment, ha comentat l’inici del rodatge el passat dia 16 de la sèrie Reina Roja en coproducció amb Dopamine i Amazon.
Amb aquests bons resultats i amb uns ratis que Martínez ha destacat per sobre dels generals del sector, els 4 directors de continguts han presentat per aquest nou curs teatral, més de 60 espectacles – dels quals 14 són produccions pròpies 6 són coproduccions, amb un pressupost per a l’activitat teatral de 14 milions d’euros, per mantenir l’alt nivell de risc artístic i d’inversió econòmica exigit, i aspirar a fites de creixement d’activitat i d’espectadors per sobre de les obtingudes la temporada anterior, segons ha dit Martínez, qui ha destacat el paper central del públic com a motor i objectiu de tota l’activitat. 

Durant l’acte, amb l’amfiteatre ple a vessar d’artistes, personalitats del sector, mitjans de comunicació i espectadors, s’ha ofert un avanç dels espectacles que es representaran a les sales del grup, entre els quals, Paraíso Perdido, al Romea, basat en el poema èpic de John Milton amb dramatúrgia d’Helena Tornero i direcció d’Andrés Lima; Amèrica, a La Villarroel, escrita per Sergi Pompermayer i dirigida per Julio ManriqueLa Trena, al Goya, basada en la famosa novel·la de Laetitia Colombani i dirigida per Clara Segura; i l’espectacle musical en català, Golfus de Roma, dirigit per Daniel Anglès, que obrirà temporada al Condal. Torna, a més, Señora de rojo sobre fondo gris, interpretada per José Sacristán.

L’espectador és el centre

Aquesta és la temàtica i punt fort de la temporada. Una temporada que es veurà marcada per un èmfasi en la comunicació amb els espectadors, amb avantatges i oportunitats, amb una programació dissenyada per a satisfer i emocionar a tots els públics. En paraules de Daniel Martínez:

«Aquesta temporada, el Grup Focus vol anar més enllà; vol col·locar el públic en l’epicentre de l’activitat, fer-lo protagonista en el ple sentit de la paraula; fins i tot oferint-li l’escenari, com hem vist en aquest acte, i com veurem en la celebració del I Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre, el proper mes d’octubre al teatre Romea«

De la mateixa manera, Martínez ha anunciat la creació d’un Consell Assessor format per públic assidu als teatres del Grup Focus, un consell encarregat d’exercir «opinió, crítica i debat sobre el present i futur dels espectacles i les respectives programacions.»

Una programació impactant amb històries molt personals

I és que la temporada teatral 22-23 vindrà marcada per espectacles que deixen petjada. En paraules del mateix Pou «Un teatre d’impacte, de reflexió, d’interpel·lació directa als espectadors. Històries que et parlen directament a tu.»
«La raó de la nostra existència és el públic.»
        – Daniel Martínez de Obregón, president del Grup Focus.