Teatro

LA VILLARROEL – Sergi Belbel: «Vaselina és una comèdia arriscada, jove, canalla i humana.» del 7 de setembre fins al 20 d’octubre.

Sergi Belbel: «Vaselina és una  comèdia arriscada, jove, canalla i humana.»

  Vaselina , la versió en llengua catalana de l’èxit Thanks for Vaselina, de Gabriele di Luca . Una producció de la Sala Trono dirigida per Sergi Belbel, que inaugura la temporada 2019-2020 del teatre. Vaselina és una  comèdia negra sobre una família de fracassats que, malgrat la manca d’amor, intenten sobreviure en un món que els ho posa molt difícil.  Lluïsa Castell, Joan Negrié, Joan Miquel Reig, Artur Busquets, Karin Barbeta donen veu i moviment a un text frenètic, àgil i amb un vocabulari actual i carregat d’incorrecció política. 
Tania Brenlle, directora artística de La Villarroel, ha iniciat la presentació mostrant-se il·lusionada d’arrencar la temporada amb l’estrena absoluta a l’Estat «d’un text que et fa sacseja i et fa reflexionar, una comèdia molt humana que t’emportes a casa per tornar a debatre» sobre els temes que planteja: incomunicació, diversitat i estructures familiars. Sergi Belbel ha declarat que Gabriele di Luca podria ser un Eduardo di Filippo del segle XXI en el sentit de l’escriptura del text i el treball de companyia que realitza habitualment l’autor de Vaselina. El director del muntatge ha volgut destacar també el paper central que juga la família en aquesta «proposta arriscada, diferent, jove, canalla i humana». Un text que, per al director de la peça, «connecta molt bé amb tot allò que passa al segle XXI: despersonalització i dispersió dels rols familiars».

Una comèdia negra àcida sobre una família de desgraciats
El projecte va néixer fa quatre anys quan, després de veure l’obra original a Itàlia, Joan Negrié va decidir crear-ne una versió en llengua catalana. Per a Negrié, Vaselina «parla de temes d’avui en dia que estan en boca de tots, com l’autoestima i la diversitat». L’actor, que també signa la traducció del text, ha volgut destacar també el caràcter disruptiu de l’obra, a la qual considera «un revulsiu pel públic més jove». «Portes un adolescent al teatre a veure Vaselina i segur que hi vol tornar», ha assegurat.
Lluïsa Castell s’ha mostrat molt il·lusionada amb aquesta proposta «arriscada, amb un toc irreverent i políticament no correcte». Amb termes molt semblants s’hi ha referit Artur Busquets: «em va flipar que fos una comèdia políticament incorrecta, és meravellós el ritme frenètic de cada broma». Joan Miquel Reig ha volgut destacar la profunditat del text: «és un cas molt interessant que parla de gent molt desestructurada que té ganes de tirar endavant». «Entre ells mateixos no se saben estimar per molt que ho intentin», ha afegit l’actor. El muntatge suposa també el debut teatral de Karin Barbeta, qui se sent «molt afortunada» de començar la seva carrera «amb una obra i un projecte com aquest».
Vaselina, una producció de la Sala Trono amb el suport dels Teatres de Tarragona, els Teatres de Valls, el Teatre Bartrina de Reus, el Teatre Àngel Guimerà d’El Vendrell i el Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa i la col·laboració de La Villarroel, iinicia funcions el pròxiim 7 de setembre. La seva estrena oficial serà dimarts 10 de setembre a les 20.30 h, i el muntatge s’exhibirà a La Villarroel fins al 20 d’octubre.