L’Associació conta el Càncer adjudica la major ajuda económica per investigar els càncers de baixa supervivència a Espanya

L’Associació Contra el Càncer adjudica la major ajuda econòmica per investigar els càncers de baixa supervivència a Espanya

En total han estat 18M€ en dos projectes on participaran 20 províncies espanyoles i un equip de més de 350 investigadors involucrats. 

Els projectes de recerca estudiaran el càncer de pulmó de cèl·lules petites, el càncer de pulmó més agressiu, i el carcinoma hepatocel·lular, el càncer de fetge més comú.
Entre els investigadors que participen en els projectes de recerca destaquen els catalans Dr. Josep Maria Llobet i Dr. Marcos Malumbres.

Les adjudicacions s’emmarquen en l’Ajuda Repte AECC 70% Supervivència, destinades a augmentar la supervivència en pacients amb càncers de baixa supervivència i amb una àmplia distribució geogràfica nacional.

1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindrà càncer al llarg de la seva vida, per la qual cosa impulsar la investigació oncològica ha de ser una prioritat.

L’Associació Contra el Càncer és l’entitat privada que més fons destina a investigar el càncer: compta amb una inversió de 114 milions d’euros en 603 ajudes de recerca en desenvolupament..

L’Associació Contra el Càncer ha adjudicat la major ajuda econòmica per investigar càncers de baixa supervivència a Espanya: dues noves ajudes a projectes d’investigació oncològica, per un total de 18 milions d’euros, distribuïts en 20 províncies espanyoles amb la participació de més de 350 investigadors.

Una de les ajudes, destinada a un projecte de recerca sobre càncer de pulmó de cèl·lules petites sota la direcció dels doctors Luis Paz-Ares i Marcos Malumbres, compta amb un finançament de 10M€. L’altra ajuda està destinada a la recerca del càncer de fetge, liderada pels doctors Josep Maria Llovet i Xosé R Bustelo, amb un finançament de 8M€. Totes dues ajudes tindran una durada de 5 i 6 anys, respectivament.

El Doctor Marcos Malumbres de la província de Barcelona adscrit a l’hospital Vall d’Hebron Institut d’ Oncología (VHIO) participa  en el projecte consoci SOSCLC – AECC: Càncer de pulmó de cèl·lula petita. De les xarxes biològiques a la teràpia personalitzada i el doctor Josep Maria Llovet, també català participa al projecte ASPIRE-AECC: Millorar la supervivència dels pacients de càncer de fetge combinant immunoteràpia i cirurgia». Aquest matí, a la seu de l’Associació Contra el Càncer, a Madrid, s’ha presentat aquest projecte, que és una de les principals vies de treball a través de les quals l’Associació busca assolir el 70% de supervivència en el càncer per a l’any 2030. Precisament un dels trets a destacar d’aquestes adjudicacions és la seva territorialitat, amb l’objectiu d’apropar la recerca directament al pacient millorant el seu accés als resultats de la recerca, ja que compten amb grups tant de personal investigador com mèdics amb una àmplia distribució nacional.

Aquestes dues adjudicacions es troben dins del marc de l’Ajut Repte AECC 70% Supervivència, destinades a projectes que donin resposta a una necessitat clínica no resolta, amb l’esperança d’incrementar la supervivència d’un tipus de càncer amb baixa supervivència i amb una àmplia distribució geogràfica nacional, com ara el de pulmó i fetge, en aquest cas.

Millorar la supervivència en pacients amb el càncer de pulmó més agressiu.
Una de les ajudes ha estat adjudicada al projecte «SOSCLC – AECC: Càncer de pulmó de cèl·lula petita. De les xarxes biològiques a la teràpia personalitzada». L’objectiu és desenvolupar nous tractaments i millorar la supervivència i la qualitat de vida d’aquests pacients, mitjançant la creació d’una xarxa tant nacional com internacional per estudiar aquest tumor a nivell molecular i epidemiològic. Un altre dels objectius és involucrar els pacients en la investigació i augmentar la conscienciació social sobre aquest càncer, fins ara poc estudiat.

El càncer de pulmó de cèl·lula petita és un dels tipus més mortals. En la majoria dels casos es diagnostica quan ja està estès. En aquest moment, només el 3% dels pacients viu més de cinc anys. La incidència del càncer de pulmó de cèl·lula petita és de més de 4.000 nous casos a l’any a Espanya. Tot i que el tabaquisme és el principal factor de risc, hi ha altres possibles factors ambientals i ocupacionals poc estudiats.

Els coordinadors i investigadors principals d’aquesta recerca són el Dr. Luis Paz-Ares, de l’Institut de Recerca Hospital 12 d’Octubre a Madrid, i el Dr. Marcos Malumbres, del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) a Barcelona.

El projecte, que rebrà un finançament total de 10M € i tindrà una durada de 5 anys, incorpora 40 grups de recerca de 15 províncies diferents d’Espanya (A Coruña, Barcelona, Bizkaia, Cádiz, Huelva, Las Palmas, Madrid, Màlaga, Murcia, Astúries, Navarra, Salamanca, Sevilla, València, Zaragoza) en 31 institucions, i reuneix a 330 científics, dels quals el 58% són dones.

Immunoteràpia i cirurgia per a pacients amb càncer de fetge

La altra ajuda ha estat adjudicada al projecte «ASPIRE-AECC: Millorar la supervivència dels pacients de càncer de fetge combinant immunoteràpia i cirurgia», que té com a objectiu dur a terme un assaig clínic per incrementar la supervivència en pacients operats de carcinoma hepatocel·lular, que seran tractats amb immunoteràpia abans i després de la cirurgia. En el projecte també es definiran marcadors que permetin pronosticar la resposta al tractament per avançar cap a una teràpia més personalitzada, així com la identificació de teràpies alternatives per als pacients que mostren resistència al tractament immunoterapèutic.

La recerca, que tindrà una durada de 6 anys, estarà coordinada i liderada pel Dr. Josep M. Llovet de l’Hospital Clínic-IDIBAPS a Barcelona, i pel Dr. Xosé R. Bustelo del Centre d’Investigació del Càncer de Salamanca (CSIC – Universitat de Salamanca). L’import total d’aquesta ajuda ascendeix a 8 M€.
Es diagnostiquen al voltant de 6.500 casos de càncer de fetge a l’any, sent el carcinoma hepatocel·lular el més comú. Aquest tipus de tumor és altament agressiu, amb taxes de supervivència inferiors al 30% actualment. L’extirpació del tumor mitjançant cirurgia o el trasplantament de fetge són els principals tractaments actuals, tot i que només són aplicables al 25% dels pacients. Un altre problema que afecta la supervivència dels pacients amb aquests tumors és que tendeixen a reaparèixer en un 30-50% dels casos tres anys després de la cirurgia.

Objectiu: assolir el 70% de supervivència en el càncer.
1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindrà càncer al llarg de la seva vida. A Espanya, actualment una persona és diagnosticada de càncer cada 2 minuts. En aquest context, on el càncer és el problema sociosanitari més important del món, impulsar la recerca oncològica ha de ser una prioritat.

Davant d’aquesta realitat, l’Associació Contra el Càncer lidera la iniciativa «Tothom contra el càncer» amb l’objectiu de superar el 70% de supervivència el 2030. Actualment, gràcies a la recerca, la taxa de supervivència en homes és del 55,3% i en dones del 61,7%. Per aconseguir-ho, és necessari impulsar la recerca i la innovació científica per tal que els resultats del laboratori arribin al pacient.
Descarrega el dossier de premsa de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona

Sobre l’Associació Contra el Càncer: 
L’Associació Contra el Càncer és l’entitat de referència en la lluita contra el càncer des de fa 70 anys. Dedicada als seus esforços a mostrar la realitat del càncer a Espanya, detectar àrees de millora i posar en marxa un procés de transformació social que permeti corregir-les per obtenir un abordatge del càncer integral i multidisciplinari. En el seu ADN està estar al costat de les persones pel que el seu treball també es dirigeix a ajudar-les a prevenir el càncer; estar amb elles i les seves famílies durant tot el procés de la malaltia, si se’ls diagnostica; i millorar el seu futur amb l’impuls a la recerca oncològica. En aquest sentit, a través de la seva Fundació Científica, l’Associació aglutina la demanda social d’investigació contra el càncer, finançant per concurs públic programes de recerca científica oncològica de qualitat. Avui en dia, és l’entitat social i privada que més fons destina a investigar el càncer: 104 milions d’euros en 565 projectes, en els quals participen més de 1.000 investigadors.

L’Associació integra a pacients, familiars, persones voluntàries i professionals que treballen units per prevenir, sensibilitzar, acompanyar a les persones afectades i finançar projectes d’investigació oncològica que permetran un millor diagnòstic i tractament del càncer. Estructurada en 52 Sedi Provincials, i present en més de 2.000 localitats espanyoles, compta amb més de 30.000 persones voluntàries, més de 500.000 socis i gairebé 1.000 professionals.

Durant el 2023, l’Associació Contra el Càncer ha atès a més de 212.000 persones amb els seus serveis d’atenció professionalitzada i acompanyament voluntari.