L’HOLANDÈS ERRANT’ DEL CINEASTA PHILIPP STÖLZL DESEMBARCA AL LICEU (del 2 al 28 de maig)

 

                                       
 

 holandes16

‘L’HOLANDÈS ERRANT’ DEL CINEASTA PHILIPP STÖLZL DESEMBARCA AL LICEU 

 

Dos noms wagnerians de renom internacional com Albert Dohmen i Egils Siliņš encarnaran el rol de l’holandès

 

Una espectacular posada en escena situa l’acció dins un gran quadre que representa l’imaginari de Senta, interpretada per Anja Kampe i Elena Popovskaya 

 

La batuta d’aquesta òpera de Wagner la durà una de les directores musicals emergents amb més projecció del moment, la ucraïnesa Oksana Lyniv

 

 

L’holandès errant (Der fliegende Holländer) de Wagner arriba al Gran Teatre del Liceu del 2 al 28 de maig sota la direcció d’escena del cineasta alemany Philipp Stölzl i la direcció musical de la jove promesa ucraïnesa Oksana Lyniv. Aquesta producció de la Staatsoper Unter den Linden de Berlín i original del Theater Basel comptarà amb veus de primer nivell com les dels baix barítons i habituals wagnerians Albert Dohmen i Egils Siliņš en el rol de l’holandès, les de les sopranos Anja Kampe i Elena Popovskaya en el paper de Senta, així com el baix Attila Jun com a Daland i els tenors Timothy Richards Daniel Kirch en el paper d’Erik .

 

El director d’escena Philipp Stölzl, conegut arreu també per la seva vessant cinematogràfica i vídeo musical, i la codirectora Mara Kurotschka, han reinterpretat la història i l’han traslladat a la biblioteca de la mansió de Daland, on realitat i ficció s’entrellacen a mesura que Senta imagina l’acció llegint el conte de l’holandès errant. Un gran quadre situat al fons de l’escenari representa aquest imaginari, on es desenvolupa gran part de l’argument i que genera una impactant i espectacular posada en escena. Jugant amb aquests dos mons, Stölzl ens transporta a Noruega, on l’holandès, destinat a solcar el mar fins que trobi una dona fidel, es troba amb el capità Daland, que navega de retorn a casa. El capità accepta lliurar-li la seva filla Senta com a esposa, però la irrupció d’un antic pretendent fa desesperar l’holandès, que torna al mar. La noia, que l’estima de debò, se sacrifica per salvar-lo.

 

Oksana Lyniv, jove mestra ucraïnesa de gran talent, debutarà al Gran Teatre del Liceu i esdevindrà la primera dona en dirigir una òpera de Wagner al coliseu barcelonès. Lyniv és l’actual assistent de direcció musical de la Bayerischen Staatsoper de Múnich i l’any vinent serà la directora musical de la Oper Graz d’Àustria. La directora ucraïnesa assegura que aquest títol de Wagner és un dels més autobiogràfics i que “podrem trobar escenes extremadament poètiques, en les quals es pot admirar la bellesa de la melodia i de l’expressió musical”.

 

L’holandès errant (Der fliegende Holländer) és una òpera romàntica en tres actes de Richard Wagner i amb llibret del mateix compositor basada en la llegenda de l’holandès errant narrada en el llibre de Heinrich Heine, Les memòries del senyor Von Schnabelewopski (Aus den Memoiren des herren con Schnabelewopski) de 1831. Es va estrenar per primer cop el 2 de gener de 1843 a l’Òpera de Dresden. A Espanya va arribar el 12 de desembre de 1885, al Liceu, on es va representar per darrera vegada el 4 de setembre de 2012 en versió concert. Al Gran Teatre s’ha representat un total de 86 vegades.