L’Institut del Teatre col·labora en una campanya de civisme al tren (de l’1 i al 7 de març)

Signatura conveni  FGC. Xavier Torra, Queralt Casassayas i Ramon BonvehíL’Institut del Teatre col·labora en una campanya de civisme al tren

Un grup d’actors graduats de l’Escola Superior d’Art Dramàtic escenificaran comportaments incívics dins dels trens i a les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

L’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona col·labora en una campanya dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per fomentar les conductes cíviques al transport ferroviari.

La campanya porta per nom Agents Síbiks 007 i consisteix en la sensibilització davant de comportaments incívics a través d’accions teatrals als trens i les estacions de la xarxa de FGC, de l’1 i al 7 de març.

Un grup d’actors graduats de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) escenificaran aquests comportaments incívics dins dels trens i a les estacions, interactuant amb els usuaris per, d’una manera lúdica i respectuosa, transmetre el missatge de foment del civisme. Els Agents Síbiks 007 «actuaran» a les dues línies metropolitanes d’FGC (Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia) en horari de matí (de 10 a 13h) i de tarda (de 16 a 19h).

La professora i directora acadèmica de l’ESAD, Mercè Mariné, ha coordinat el treball dels graduats Ramon Bonvehí, Queralt Casassayas, Magda Puig i Xavier Torra que escenificaran les accions. Les actuacions escollides se centren en cinc conductes triades a partir dels avisos que els viatgers fan a través de la funció d’alertes incíviques de l’aplicació d’FGC: posar els peus damunt dels seients; asseure’s al terra o a les plataformes dels trens; utilitzar els seients reservats sense ser un usuari autoritzat; escoltar música amb un volum alt, i fumar en espais on està prohibit fer-ho.

Acord de col·laboració

El president de FGC, Enric Ticó, i la presidenta de la Diputació de Barcelona i presidenta de la Junta de l’Institut del Teatre, Mercè Conesa, han signat avui a la seu de FGC l’acord de col·laboració que permet d’ur a terme aquesta campanya, acompanyats per la directora general de l’Institut del Teatre, Magda Puyo, en un acte presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Tant el conseller com la presidenta han coincidit en remarcar la força de la cultura per transformar la societat i les actituds, perquè, en paraules de Rull, «l’incivisme guanya quan la societat es resigna». Conesa, per la seva banda, ha declarat que «l’incivisme és un atac a tota la societat», per això «hem de ser més pedagògics» per combatre’l, i les arts escèniques «són una forma amable de fer-ho».

Durant la presentació de la campanya s’ha pogut gaudir d’un tast d’aquestes situacions, a l’espai que reprodueix l’interior d’un vagó, en el Centre de Documentació i Exposició Albert Vilalta, de la seu de FGC a Barcelona.

Més informació: bit.ly/asibiks