Cinema Migrant de Barcelona, del 2 al 7 d’octubre

A l’octubre arriba la 5ena edició de Cine Migrante a Barcelona

Banner

 

 

 

Més de 30 películes d’arreu del món s’exhibiran del 2 al 7 d’octubre en espais com la Filmoteca, el Centre Cívic Pati Llimona, Zumzeig Cinema o l’Institut Goethe, de manera gratuïta.

 

Cineastes com el raper i director francés Abd al Malik o el jove argentí César González presentaran pel·lícules on denuncien, en primera persona, el racisme econòmic, institucional i cultural a la nostra societat.

 

Xerrades, taules rodones, tallers i una exposició fotogràfica de la fotògrafa afrocatalana Sol Bela, que s’exposarà al Centre Cívic Pati Llimona, acompanyaran les projeccions.

Barcelona, 20 de septiembre de 2018. Cine Migrante, el Festival Internacional de Cinema i Formació en Drets Humans de les persones migrants, torna a Barcelona per cinquè any consecutiu. Del  2 al 7 d’octubre es projectaran, de manera gratuïta i arreu de la ciutat, una trentena de pel·lícules i hi haurà també tres seccions especials, tallers, exposicions i taules de debat sobre la temàtica migratòria.

 

El festival reivindica la diversitat cultural i la negritud sota el lema “Les vides negres importen”.En una època on els partits polítics utilitzen cada vegada més l’odi i la por a la diferència com a agitador social, el festival Cine Migrante aborda com, a més dels tancaments de fronteres o de polítiques restrictives cap a la migració, la violència institucional es manté o es reforça contra els i les joves dels barris amb menys recursos, exclosos del sistema de benestar o de qualsevol possibilitat de mobilitat social.

 

La mostra recopila les històries dels joves afroamericans assassinats, l’estigma de joves musulmans a França o Gran Bretanya o la criminalització dels pobres als suburbis argentins o catalans i ho fa des de la seva pròpia mirada, allunyada dels clixés amb què sovint se’ls retrata des de l’ull aliè.

 

“S’ha legitimat un règim específic d’exclusió basat en  les determinacions del racisme. Joves, racialitzats, apartats històricament de la construcció de les identitats nacionals, apareixen avui al centre de les revoltes socials, deixant de costat el relat superficial i multiculturalista de la societat moderna occidental. França, els EUA, Argentina, així com altres espais territorials són avui l’escenari d’una contraposició creada històricament en la despulla d’una ferida colonial”, explicava la directora del festival, Florencia Mazzadi.

 

Cine Migrante portarà a Barcelona al conegut raper i director francés Abd al Malik qui projectarà la pel·lícula Qu’Allah benisse la France! ( Què Alà beneixi França!) basada en la seua joventut com a fill d’immigrants subsaharians als suburbis marginals d’Estrasburg. Abd al Malik retrata les hostilitats que patia en els seus inicis i com se’n surt gràcies a la música i la religió. Qu’Allah benisse la France! està escrita i dirigida per algú que ha viscut en carn pròpia el racisme, la criminalització o la mort de companys. Abd al Malik és ara un artista consagrat a l’escena francesa i també oferirà al públic una actuació on rapejarà juntament amb joves exponents del freestyle a Catalunya.

 

Com Abd al Malik, César Gonzalez, també és un jove dels suburbis. Crescut en una villa, com s’anomena als assentaments informals de Buenos Aires, filma les seves pel·lícules amb el veïnat interpretant-se a ells mateixos i les seves històries quotidianes.

 

Abd Al Malik i Cesar González, a més de presentar les seves pel·lícules, participaran en la taula rodona ‘Amb les meves mans negres faig cinema’ com a exponents del black cinema, on també participarà el director suís Pierre-Alain Meier, un dels principals productors de cinema africà.

 

De fet, l’emblemàtica pel·lícula senegalesa Hyènes (1992) del Djibril Diop Mambety és una de la trentena de cintes que Alain Meier va produir i que ara es podrà veure a Barcelona gràcies a l’estrena  de la versió restaurada per a la sessió de clausura del festival, diumenge 7 d’octubre.

 

Dintre de la mateixa temàtica també es projectarà el film documental Generation revolution  de Cassie Quarless i Usayd Younis, que mostra a una nova generació d’activistes black & brown a Londres o I´m not your negro de Raoul Peck, basada en el manuscrit de James Baldwin que recorre la història del moviment afroamericà  als EUA i nominada a l’Òscar com a millor documental al 2017.

 

S’exhibirà una retrospectiva de Billy Woodberry, director que als anys 70 va formar part del movimient L.A. Rebellion de cinema negre independent a Califòrnia i un dels referents més importants del Black Cinema. Les seves pel·lícules qüestionen les estructures de control social modernes que perpetuen d’una o altra manera el colonialisme i la submissió. I són un referent per a les generacions actuals.

 

Billy Woodberry, que ara es dedica sobretot a la investigació i la docència des de la Universitat de Califòrnia, ha estat un dels curadors del festival, juntament amb la cineasta argentina Andrea Testa,  la cyberfeminista Diana Mc Carty (EEUU/Alemania), i el director César González(Argentina).

 

La 5ena edició de Cine Migrante vol posar el focus també sobre la necessitat de treball i les vides precàries, la principal causa de la migració arreu.  Cal recordar que ara mateix assistim al fenomen de mobilitat laboral més gran en la història, hi ha 244 milions de treballadors immigrants al món. I a Catalunya i Europa hem assistit en els darrers anys a un canvi de paradigma migratori que no va aparellat a canvis en les polítiques públiques o fins i tot en els sindicats. Per a parlar-ne el convidat estrella és Aboubakar Soumahoro, líder sindical italià-ivorià dels sindicats de base dels camps agrícoles del sud d’Italia. Soumahoro és un exemple d’organització dels treballadors migrants, i la seva visita pretén trencar l’estigma versus els treballadors migrants així com facilitar l’intercanvi d’experiències.

 

Durant el festival la fotògrafa afrocatalana Sol Bela exposarà part del seu treball de retrat al Centre Cívic Pati Llimona. Sol Bela té una sensibilitat especial per a mostrar la diversitat i la seva feina ha estat ressenyada i publicada en mitjans com The New York Times.

 

CineMigrante, Festival Internacional de Cinema i Formació en Drets Humans de les persones migrants va néixer a Buenos Aires l’any 2010 de la mà del col·lectiu homònim per tal de conscienciar sobre el perquè de les migracions i el respecte als drets humans de les persones migrades. Des d’aleshores celebra edicions a l’Argentina, Colòmbia, Itàlia i Catalunya. I en tot aquest recorregut s’ha convertit en un aparador cinematogràfic internacional d’alta qualitat i un lloc d’intercanvi i  reflexió i debat sobre el dret a la mobilitat humana.

 

A Barcelona està organitzat en col·laboració amb la Fundació Guné, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, Centre Cívic Pati Llimona, Casal del Barri del Pou de la Figuera,  Goethe Institut, Institut Français, Filmoteca de Catalunya, Zumzeig Cinema.

 

Totes les projeccions que formen part de la programació, les conferències, taules de debat i trobades tindran entrada lliure i gratuïta.

 

Més informació sobre el festival i programació completa en

www.cinemigrante.org