El 6è festival Panòptic posa en qüestió els límits entre l’espai digital, l’oci i el treball del 29 de maig al 2 de junyEl Panòptic 2024 se centrarà en les tensions que es generen entre l’espai digital, l’oci i el treball
El certamen s’inaugurarà amb ‘Modern Times’ de Charles Chaplin i inclourà les projeccions de ‘Robot dreams’, ‘Historia de Pastores’, la tradicional Secció oficial de Curtmetratges i un passi per instituts del documental ‘Midnight Traveller’

L’exposició d’arts visuals d’aquesta edició serà ‘La fàbrica transparent’, comissariada per l’artista mataroní Marc Villanueva, i reflexionarà sobre com els videojocs influencien i transformem la nostra manera de treballar i relacionar-nos amb el temps

La 6a edició del festival se celebrarà del 29 de maig al 2 de juny amb seu al M|A|C Presó, on són projecte resident, al Cafè Nou de Mataró i al cinema Foment Mataroní

El Festival Panòptic Mataró celebrarà la seva 6a edició. Del 29 de maig al 2 de juny la capital del Maresme es converteix en l’epicentre de la creació audiovisual contemporània amb aquest certamen que reflexiona sobre la relació i l’impacte de les noves tecnologies en la societat. Aquest 2024 el tema central girarà, concretament, al voltant de les tensions que es generen entre l’espai digital, l’oci i el treball. Les seus del festival seran de nou el M|A|C o antiga Presó de Mataró, el Cafè Nou i el Foment Mataroní, el centenari i únic cinema que queda al centre de ciutat.

Els límits entre l’espai digital, l’oci i la feina

La programació del Panòptic 2024 girarà al voltant de les tensions que hi ha entre l’espai digital, l’oci i el treball. «Si en algun àmbit ha tingut impacte l’era digital, aquest és precisament el món laboral», explica una de les directores del festival, Elisenda Triadó: «Moltes de les pràctiques que duem a terme en línia estan vinculades a l’oci, però amaguen dinàmiques que podrien ser considerades treball«. «Hem substituït milers de llocs laborals gestionant-nos nosaltres la compra o l’oci a plataformes, alimentem i entrenem els algoritmes amb el nostre comportament«, comenta l’altre director del Panòptic, Roc Domingo.

La inauguració del Panòptic 2024 se celebrarà al Foment Mataroní amb la projecció de Modern Timesde Charles Chaplin i la música en directe de la pianista Isabel Medina Canton. Aquesta peça clàssica del cinema, tot i haver fet gairebé 90 anys, continua sent d’actualitat. El film parla de temes com la precarietat, salaris baixos, explotació laboral, però també sobre com cercar la felicitat. «Serà una forma satírica de començar un festival que parlarà del treball en l’era digital, ja que ens acosta irònicament del nostre present», explica Triadó: «Amb aquesta projecció volem també reivindicar aquest centenari espai de la ciutat, però sobretot el fet d’anar al cinema com un esdeveniment per trobar-se i compartir un moment únic».

No hi faltaran les projeccions la fresca al Pati de la Presó, marca del festival, així com la Secció Oficial de Curtmetratges el divendres 31. El dissabte també s’han programat dues produccions catalanes que han passat per grans festivals al Cafè Nou: Robot Dreams i Historia de Pastores.
Exposició sobre els límits entre els videojocs

L’exposició d’arts visuals, que cada any es fa en el marc del festival, aquest any porta per títol La fàbrica transparenti estarà comissariada per l’artista mataroní Marc Villanueva. La mostra qüestiona la percepció convencional dels videojocs com a simple entreteniment, examinant com s’estan integrant cada vegada més en l’àmbit laboral i sobre com influencien la nostra manera de treballar.

La fàbrica transparentinclourà peces de creadores com de Marta AzparrenRaquel Friera i Roc Parés, a través de les quals ens parlen sobre aquesta nova dinàmica digital que està difuminant les línies entre temps d’oci i temps de treball, entre improductivitat i hiperproductivitat, però també sobre com els treballadors es relacionen amb les pantalles i com perceben el seu propi temps dins i fora del context laboral. L’exposició es podrà veure del 30 de maig al 23 de juny al M|A|C Presó.


Marc Villanueva Mir és un dramaturg i creador escènic de Mataró, nascut el 1992. Va estudiar Art Dramàtic a l’Institut del Teatre de Barcelona i Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona. Els seus treballs aborden problemes polítics amb llenguatges contemporanis, especialment centrats en qüestions ètiques de la representació i les interrelacions entre coneixement i poder. També coordina un postgrau en Escena i Tecnologia Digital i és artista resident al Santa Mònica del Gremi de Digitalització.

Novetats: Panòptic PRO i sessions escolars
Aquest 2024 el festival inaugura el Panòptic PRO, un espai dedicat als i les professionals de la cultura i l’audiovisual de Mataró. Coorganitzat amb la cooperativa CLACK Audiovisual, aquest serà un punt de trobada, per fer xarxa i conèixer altres experiències i projectes. «Aquest espai era inexistent, per això vam creure necessari fer-ho i conèixer tots els professionals que s’hi dediquen i junts poder tenir més força», comenta Domingo.

Per altra banda, també s’inicia el projecte educatiu amb una sessió gratuïta per instituts el divendres 31 de maig al Foment Mataroní i la projecció del documental Midnight Travelerde Hassan Fazili, premiat al festival de Sundance: «És un treball que té per protagonista una família que es va gravar en el seu camí de migració des d’Afganistan fins a arribar a Europa», comenta Triadó: «Parla de les persones que es troben enmig d’aquests grans esdeveniments bèl·lics o geopolítics que, en el fons, el que volen és viure bé i millor».