El festival Wallay! 2022 rebrà convidades de Madagascar, Burkina Faso, Costa d’Ivori i Ghanadel 18 al 30 de maig

Wallay! 2022 rebrà convidades de Madagascar, Burkina Faso, Costa d’Ivori i Ghana

El V Festival de Cinema Africà de Barcelona celebrarà la seva cinquena edició del 18 al 30 de maig a la Filmoteca de Catalunya i a l’Institut Francès
 
Guled & Nara (La esposa del enterrador), estrenat a la Setmana de la Crítica de Cannes, obre una finestra inèdita a la societat somalí
 
La cineasta nigerina Aicha Macky s’endinsa a Zinder, al cor del Sahel, per explorar els orígens de la violència
 
La Filmoteca de Catalunya acollirà l’estrena de la versió restaurada del clàssic Mandabi (Gir postal), del pare del cinema africà Ousmane Sembène
 
Veus de Madagascar, Burkina Faso, Costa d’Ivori i Ghana presentaran les sessions
 
La programació apropa produccions rodades en llengües autòctones africanes, com el ‘wolof’, parlada al Senegal o l’’àkan’, de Ghana

Barcelona, 17 de maig de 2022.- Wallay! inaugurarà el 18 de maig, la seva cinquena edició. Des del 2018, el festival ha projectat més de 60 pel·lícules africanes a Barcelona, procedents de més de 20 països (inclòs Somalia), amb idiomes originals com el wolof, l’akan, el hausa o el xhosa i subtitulades al castellà i al català. La iniciativa, que ha enfortit el pont entre Barcelona i l’Àfrica a través del cinema, proposa enguany dues cites: la primera a la primavera, del 18 al 30 de maig a la Filmoteca de Catalunya i a l’Institut Francès, i la segona a la tardor, del 7 al 16 d’octubre a Filmin i el CaixaFòrum. La programació donarà cita enguany a nous talents i grans clàssics que portaran el públic de Tanzània al Sahel, d’Etiòpia al Senegal, passant per Somàlia, els boscos de Libèria o la Ghana rural. Thandiwe Muriu, la gran artista keniana, firma el cartell d’aquesta edició.
Veus africanes:  convidades de Madagascar, Burkina Faso, Costa d’Ivori i Ghana

Wallay! 2022 convidarà a Barcelona dues cineastes africanes. La primera a arribar serà Aissata Ouarma, jove directora de Burkina Faso que creix a Ouagadougou i aborda amb el seu cinema la lluita pels drets i les llibertats de la dona en la seva comunitat. Serà a Barcelona del 18 al 21 de maig. Comfort Arhur, realitzadora d’animació de Ghana, presentarà Black Barbie a la capital catalana, on serà el 28 i el 29 de maig. 

Una altra de les convidades és Berenice Hahn, prestigiosa productora malgaixa del projecte Generation Africa, col·lecció panafricana de peces documentals sobre la joventut africana i les seves mirades a la migració. Crítica de cinema del DIFF (Festival Internacional de Cine de Durban), va formar part del projecte Mzansi in the time of Covid-19 (Sud-àfrica en temps de COVID). Actualment, treballa en un llargmetratge sobre el tapís polític del seu país, i serà a Barcelona del 18 al 21 de maig. 

Luis Marques, també productor i guionista de Burkina Faso, treballa amb teatre, contes polifònics i cine-espectacles a més del cinema. És el guionista i director artístic de la pel·lícula L’œil du Cyclone, i serà a Barcelona el 30 de maigper presentar-la. Per acabar, el grup de ballarins, ballarines i percussionistesde l’Institut Superior de les Arts i les Accions Culturals (INSAAC) d’Abidjan, presentaran un espectacle amb danses i música de Costa d’Ivori el 30 de maig.

Cinc llargmetratges a la Filmoteca de Catalunya
El festival obrirà les portes el 18 de maig a la Filmoteca de Catalunya amb la projecció de T-Junction (Cantonada), un llargmetratge de Tanzània dirigit per Amil Shivji que retrata l’amistat entre la Maria i la Fàtima, trencada pel dolor de la mort del pare. La sessió comptarà amb la presència de Berenice Hahn (Madagascar) i Aissata Ouarma (Burkina Faso). L’endemà, 19 de maig, Wallay! estrena a Catalunya Guled & Nara (La esposa del enterrador), film dirigit pel jove talent somalí Khadar Ahmed que obre una finestra a la desconeguda societat de Somàlia a partir de la història de Guled, un enterrador que es guanya la vida esperant els difunts a la porta de l’hospital. Quan la seva dona cau greument malalta, arrenca una odissea per poder cobrir l’operació. El primer llargmetratge de Somàlia que es presenta al món es va estrenar a la Setmana de la Crítica de Cannes i ha guanyat el Corser d’Or del festival més prestigiós del continent africà, el FESPACO. La presentació anirà a càrrec d’Aissata Ouarma, realitzadora burkinesa que presentarà també el seu curtmetratge Stay Up). 

El divendres 20 de maig es podrà veure Zinder, llargmetratge que porta per títol el nom de la segona ciutat del Níger, un encreuament de grans rutes i un centre comercial terrós al cor del Sahel. Al barri de Kara Kara, les gangs i la violència atrapen els habitants en una espiral de difícil sortida. La cineasta Aicha Macky s’endinsa en aquest univers i en les seves arrels, dibuixant una reflexió sensible i profunda dels perquès de la violència. La presentació anirà a càrrec de la productora Berenice Hahn (Madagascar).

El diumenge 22 de maig, Wallay! presentarà un clàssic, Mandabi (Gir postal), d’un dels pares del cinema africà, Ousmane Sembène. Traça una dura crítica social, encara vigent, a l’absurd de l’administració i la cobdícia de l’entorn, retratant un pare de família que rep un gir postal inesperat i viu una epopeia per poder cobrar-lo. Sembène decideix que els seus personatges parlin wolof, l’idioma majoritari dels seus compatriotes, a qui vol dirigir el seu cinema. D’aquesta manera roda el primer llargmetratge en llengua autòctona a l’Àfrica de l’oest i signa un dels grans clàssics del cinema africà, que es presentarà a Catalunya en la seva versió restaurada. 

El dimarts 24 de maig es podrà veure Faya Dayi, de Jessica Beshir, un documental d’Etiopia que viatja a les terres altes de la laberíntica i mística Harar, immerses en els rituals del cat, una fulla estimulant que mastegaven els imams sufís durant les meditacions religioses i que ha esdevingut el cultiu comercial més lucratiu d’Etiòpia. Faya Dayi és un compendi d’històries íntimes que es mouen entre la violenta repressió del govern, els traïdors viatges més enllà de les fronteres i les fantasies induïdes pel cat.La esposa del enterrador, Zinder, Mandabi

La comunitat Wallay! Música, dansa i trobades a l’aire lliure (Pati de l’Institut Francès)
El dissabte 28 de maig, a partir de les 18 hores i amb entrada gratuïta, el festival celebrarà els seus cinc anys amb música, dansa, i tast gastronòmic a l’aire lliure, al Pati de l’Institut Francès. A les 19.30 es projectarà a la sala Black Barbie, film ghanès d’animació que serà presentat per la seva directora Comfort Arthur (Ghana), i Keteké (El tren), de Peter Sedufia, una road-movie carregada de comèdia i aventures rocambolesques per la Ghana rural dels anys 80. La pel·lícula està rodada en la llengua àkan, l’idioma matern del director, que parlen a la regió més de vuit milions de persones. 

El dilluns 30 de maig a les 18 hores, el Pati de l’Institut Francès acollirà un espectacle de dansa a càrrec d’un grup ballarins i percussionistes vingut de Costa d’Ivori. A les 19.30 es projectarà L’oeil du cyclone (L’ull de l’huracà), de Sékou Traoré, pel·lícula de Burkina Faso guanyadora del Corcer de bronze a Fespaco, i de trenta-dos premis més. Sorgida d’un projecte teatral amb nens soldats, explora les arrels i conseqüències del conflicte en els infants. Amb presentació de Luis Marques (Burkina Faso), guionista de la pel·lícula i creador del projecte teatral que inspira el film. 


Keteké, L’oeil du cycloneFilmoteca de Catalunya
Dimecres 18 de maig, 20:00 Sala Chomón
T-Junction (inauguració), amb presència de Berenice Hahn (Madagascar) i Aissata Ouarma (Burkina Faso) 
Dijous 19 de maig, 19:30 Sala Laya
Guled & Nara (La esposa del enterrador)+ Stay Up, amb presentació d’Aissata Ouarma (Burkina Faso)
Divendres 20 de maig, 20:00 Sala Chomón
Zinder, amb presentació de Berenice Hahn (Madagascar)
Dissabte 21 de maig, 19:30 Sala Laya 
Guled & Nara (La esposa del enterrador)
Diumenge 22 de maig, 16:30 Sala Chomón
Mandabi 
Dimarts 24 de maig, 16:30 Sala Laya
Faya Dayi 
Dimecres 25 de maig, 20:00 Sala Chomón
Mandabi 
Institut Francès: Wallay a l’aire lliure. Música, dansa i tast gastronòmic
Dissabte 28 de maig
El dissabte 28 de maig, a partir de les 18h de la tarda celebrarem els cinc anys de Wallay! amb música, dansa, i tast gastronòmic a l’aire lliure, al Pati de l’Institut Francès. L’entrada és gratuita i oberta a tothom. A les 19.30 començaran les projeccions a la sala del mateix IF.
Black Barbie + Keteké, amb presentació de Comfort Arthur (Ghana)
Dilluns 30 de maig
El dilluns 30 de maig, tindrem, també a l’aire lliure, a les 18h, al pati, un espectacle de dansa amb un grup ballarins i percussionistes vingut des de Costa d’Ivori. L’entrada és gratuita i obert a tothom. A les 19.30 començaran les projeccions a la sala del mateix IF.
L’oeil du cyclone, amb presentació de Luis Marques (Burkina Faso)

V FESTIVAL DE CINEMA AFRICÀ DE BARCELONA
18 – 30 MAIG 2022 
FILMOTECA DE CATALUNYA · INSTITUT FRANCÈS
7 – 16 OCTUBRE 2022 
FILMIN · CAIXAFORUM

SERVEI DE PREMSA
Agència Trafalgar
Ana Sánchez: ana@trafalgar.cat
Núria Costa: nuria@trafalgar.cat

SALA DE PREMSA